avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Activitate ralucaB_82

Activitate ralucaB_82

Răspuns la discuția Pierdere compensatie chirie
Cornel Vasile a scris:

Acea persoana isi va recapata dreptul de a cere compensatie de chirie ,dupa divort.

Una dintre conditii este : nu deține locuință proprietate personală și nici soția/soțul în garnizoana/localitatea de domiciliu sau în garnizoana/ localitatea în care a fost numit în prima funcție sau a fost mutat în interesul serviciului.

Dupa divort, partea cu sotul nu are aplicabilitate.


Exact asa m-am gandit si eu, ca dupa divort, isi va recapta dreptul de a cere compensatie de chirie.

Multumesc.
Răspuns la discuția Pierdere compensatie chirie
Marius Emil a scris:

Pierde dreptul la compensație .


Dar de ce se pierde dreptul la compensatie de chirie daca au divortat ?
La divort acel fost sot ramane cu locuinta, iar prietena nu ramane cu nimic.
Nu e normal ca prietena sa isi recapete dreptul de a cere compensatie de chirie ?
Doar nu o sa stea pe drumuri.
Ar fi de ajutor daca spuneti si un articol din lege care sa mentioneze de un asemenea caz,
Buna seara,

Speta:

O prietena, care primeste deja compensatie de chirie, vrea sa se casatoreasca cu o persoana care detine o locuinta in localitatea unde lucreaza prietena.

Legea spune ca, pentru acest caz, daca sotul sau sotia are locuinta, atunci inceteaza compensatia de chirie.

M-a intrebat ce se intampla cu dreptul la compensatia de chirie, daca se va intampla vreodata sa divorteze de sotul respectiv ?
Dupa divort, prietena va mai avea dreptul sa solicite( ca inainte de casatorie) compensatia de chirie ?
Niciun raspuns ?
@raluk0207

Multumesc. Ce poti sa spui despre ce a zis domnul avocat ?
Imi da impresia ca doar cu vanzarea poti sa rezolvi ceea ce am intrebat legat de a nu avea deloc cota-parte.

@CLAUDIU LASCOSCHI
- Nu este vorba de mine si nu este vorba de creditori, ci aceasta "speta" este pentru o alta persoana care ii este decontata chiria dupa acest criteriu cunoscut "să nu fi deținut locuință proprietate personală în localitatea în care își desfășoară activitatea".
Ideea este sa nu ajunga in situatia ca a unora(putini cei drept) in care, avand decontata chiria dupa acel criteriu de mai sus, sa i se respinga dreptul la decontarea chiriei in momentul in care unul din parinti a decedat, pentru faptul ca din acel moment, i se cuvine cota-parte din locuinta si astfel nu ar mai avea voie NICIODATA la dreptul de decontare a chiriei.
Acuma ati inteles care este ideea/scopul ? Poate respectiva persoana vrea sa vanda altadata acea locuinta sau nu vrea sa se mute acolo si sa ramana in continuare cu chirie unde vrea.
- Imi dau seama ca e complicat dreptul mai ales pentru cei neinitiati in acest domeniu.
- Cu vanzarea am inteles. Este o optiune. Dar nu si-o doreste.
- Puteti sa ma intrebati aici mai multe amanunte. Eu am mai completat ceea ce ati intrebat.
- Ce puteti spune de ceea ce s-a discutat impreuna cu utilizatorul raluk0207 ? Este adevarat sau nu ce s-a spus/concluzionat ?
- Am mai gasit ceva, cred eu util:
"declaraţie pe propria răspundere a solicitantului şi după caz a soţului/soţiei acestuia cu privire la istoricul situaţiei locative a acestora pe parcursul carierei profesionale a solicitantului;

dreptul se acordă şi personalului care pe parcursul carierei a deţinut în localitatea în care a fost numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului, locuinţă proprietate personală, se serviciu, de intervenţie sau din fondul locativ de stat cu plata subvenţionată a chiriei, iar ulterior în baza unor titluri executorii, a pierdut beneficiul folosirii acestor locuinţe. Acest drept se acordă şi în cazul pierderii beneficiului folosinţei acestor locuinţe prin partaj convenţional sau judiciar.
"
Va multumesc pentru raspuns domnule avocat.

Am niste nelamuriri:

1. Citez: "Este ceva complicat si depinde de mai multe lucruri."

Avand in vedere comentariile deja postate la acest topic cu respectivele clarificari legat de faptul ca fiica nu va avea deloc cota-parte din garsoniera, atunci ce anume este "complicat si ca depinde de mai multe lucruri" astfel incat "Ca sa aveti alte soluții trebuie să apelați la avocat." ?
raluk0207 a scris:

A deține nu înseamnă a avea in proprietate.
Pot să dețin un bun, fără să fiu proprietar.
Acesta este și scopul dezbaterii moștenirii.
Sa se stabileasca ce bunuri a avut defunctul, ce acte de proprietate au stat la baza, ce datorii au rămas de pe urma defunctului, cati moștenitori sunt, ce calitate au, cati accepta, cati renunta, ce cota revine fiecăruia etc etc.
Dacă unica fiica renunta, la succesiune va veni părintele supraviețuitor și copilul/copiii fiicei (adică nepotii).
Pana la finalizarea procedurii succesorale și eliberarea certificatului de moștenitor, fiica nu se poate numi proprietar.


Deci, concluzia este ca fiica NU VA AVEA DELOC cota-parte din garsoniera, intre momentul decesului unui parinte si finalizeazarea procedurii succesorale(daca decide ca renunta la cota-parte).
raluk0207 a scris:

Fiica nu are nimic cât timp nu dezbate moștenirea.
La decesul unuia dintre părinți, are doar vocație succesorala, adică drept la moștenire.
Dar nu este și proprietar.
Nimic nu se întâmpla "automat ".


Va multumesc pentru raspuns.

Eu auzisem ca unii au incercat, dupa decesul unui parinte, sa faca acea succesiune de a nu detine cota parte din proprietate, dar li s-a spus ca defapt, legal, au detinut, putin timp, cota-parte din proprietate de la momentul decesului unui parinte si pana la .........

Ceea ce imi spuneti dvs. este ceva nou.
In urma acelei "dezbateri" ale moștenirii, fiica poate sa decida ca nu vrea nicio cota-parte din garsioniera.
Sa inteleg ca daca decide asta, inseamna ca de la decesul parintelui, pana la deciderea de la dezbaterea mosternirii, fiica nu a avut in niciun moment o cota-parte ?
Buna seara,

Speta: Parintii au o garsoniera pe numele lor(50% + 50%) si au o singura fiica. Daca unul din parinti moare, nu cunosc deloc legile/drepturi in acest sens, dar din cate am auzit, atunci fiica are cumva, imediat, fara acte, proprietate( nu stiu cat la suta).
Adica se poate spune ca fiica a avut proprietate.
Am auzit cumva de optiunea cu succesiune, dar stiu ca, chiar daca respectivul mostenitor face succesiune ca sa SCAPE de acea cota-parte, adica sa i-o dea celuilalt parinte, tot se considera ca a avut proprietate(pentru acea mica perioada de timp)

Intrebare: Ce ar trebui sa faca fiica, inainte ca unul din parinti sa moara, pentru a nu avea deloc proprietate, NICI MACAR 10 MINUTE, in cazul in care moare unul dintre parinti.
Cand am intrebat "ce ar trebui sa faca fiica", m-am referit la ce acte trebuie sa faca ea(impreuna cu parintii sau nu) si unde trebuie sa se adreseze(notar, avocat, etc.), defapt care sunt optiunile si pasii de urmat.

Evident ca optiunea ca acea garsoniera sa fie vanduta inainte este o solutie.
Buna seara,

Tocmai am aflat ca pentru un copil de 8 ani, cu o entorsa la un picior, nu pot primi niciun concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, deoarece legea spune ca se poate doar pana la 7 ani si nici nu se incadreaza la vreo boala grava, ca sa intre in categoria copiilor pana la 16 ani.

De ce este asa ?

Ce diferenta este intre un copil de 7 ani cu entorsa fata de un copil de 8-9-10 ani cu entorsa ?
Diferenta este ca acel copil pana la 7 ani beneficiaza de un parinte care poate sa stea in concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav, iar ceilalti de 8-9-10 ani nu pot beneficia.

Acuma eu ce pot face daca n-am parinti sa ma ajute ?

Singura solutie este doar sa-mi iau eu concediu de odihna ? Pai aproape se va consuma tot concediul acuma. Pana la sfarsitul anului ce fac daca mai pateste cazuri usoare, ce necesita sa fiu acasa cu copilul permanent ?

Chiar nu s-a gandit nimeni si la aceste cazuri ?