avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum poate evita fiica să intre în posesia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum poate evita fiica să intre în posesia moștenirii părinților?

Buna seara,

Speta: Parintii au o garsoniera pe numele lor(50% + 50%) si au o singura fiica. Daca unul din parinti moare, nu cunosc deloc legile/drepturi in acest sens, dar din cate am auzit, atunci fiica are cumva, imediat, fara acte, proprietate( nu stiu cat la suta).
Adica se poate spune ca fiica a avut proprietate.
Am auzit cumva de optiunea cu succesiune, dar stiu ca, chiar daca respectivul mostenitor face succesiune ca sa SCAPE de acea cota-parte, adica sa i-o dea celuilalt parinte, tot se considera ca a avut proprietate(pentru acea mica perioada de timp)

Intrebare: Ce ar trebui sa faca fiica, inainte ca unul din parinti sa moara, pentru a nu avea deloc proprietate, NICI MACAR 10 MINUTE, in cazul in care moare unul dintre parinti.
Cand am intrebat "ce ar trebui sa faca fiica", m-am referit la ce acte trebuie sa faca ea(impreuna cu parintii sau nu) si unde trebuie sa se adreseze(notar, avocat, etc.), defapt care sunt optiunile si pasii de urmat.

Evident ca optiunea ca acea garsoniera sa fie vanduta inainte este o solutie.
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:48, 16 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiica nu are nimic cât timp nu dezbate moștenirea.
La decesul unuia dintre părinți, are doar vocație succesorala, adică drept la moștenire.
Dar nu este și proprietar.
Nimic nu se întâmpla "automat ".
raluk0207 a scris:

Fiica nu are nimic cât timp nu dezbate moștenirea.
La decesul unuia dintre părinți, are doar vocație succesorala, adică drept la moștenire.
Dar nu este și proprietar.
Nimic nu se întâmpla "automat ".

Va multumesc pentru raspuns.

Eu auzisem ca unii au incercat, dupa decesul unui parinte, sa faca acea succesiune de a nu detine cota parte din proprietate, dar li s-a spus ca defapt, legal, au detinut, putin timp, cota-parte din proprietate de la momentul decesului unui parinte si pana la .........

Ceea ce imi spuneti dvs. este ceva nou.
In urma acelei "dezbateri" ale moștenirii, fiica poate sa decida ca nu vrea nicio cota-parte din garsioniera.
Sa inteleg ca daca decide asta, inseamna ca de la decesul parintelui, pana la deciderea de la dezbaterea mosternirii, fiica nu a avut in niciun moment o cota-parte ?
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2019
ralucaB_82, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
A deține nu înseamnă a avea in proprietate.
Pot să dețin un bun, fără să fiu proprietar.
Acesta este și scopul dezbaterii moștenirii.
Sa se stabileasca ce bunuri a avut defunctul, ce acte de proprietate au stat la baza, ce datorii au rămas de pe urma defunctului, cati moștenitori sunt, ce calitate au, cati accepta, cati renunta, ce cota revine fiecăruia etc etc.
Dacă unica fiica renunta, la succesiune va veni părintele supraviețuitor și copilul/copiii fiicei (adică nepotii).
Pana la finalizarea procedurii succesorale și eliberarea certificatului de moștenitor, fiica nu se poate numi proprietar.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar daca vand se rezolva.
Ca sa aveti alte soluții trebuie să apelați la avocat.
Este ceva complicat si depinde de mai multe lucruri.
De ce nu ati vrea sa mosteniti?
raluk0207 a scris:

A deține nu înseamnă a avea in proprietate.
Pot să dețin un bun, fără să fiu proprietar.
Acesta este și scopul dezbaterii moștenirii.
Sa se stabileasca ce bunuri a avut defunctul, ce acte de proprietate au stat la baza, ce datorii au rămas de pe urma defunctului, cati moștenitori sunt, ce calitate au, cati accepta, cati renunta, ce cota revine fiecăruia etc etc.
Dacă unica fiica renunta, la succesiune va veni părintele supraviețuitor și copilul/copiii fiicei (adică nepotii).
Pana la finalizarea procedurii succesorale și eliberarea certificatului de moștenitor, fiica nu se poate numi proprietar.

Deci, concluzia este ca fiica NU VA AVEA DELOC cota-parte din garsoniera, intre momentul decesului unui parinte si finalizeazarea procedurii succesorale(daca decide ca renunta la cota-parte).

Alte discuții în legătură

vinzare cota parte leusan leusan un mostenitor sa-l numim Popescu detine 3/20 partea sa dupa dezbaterea succesiunii.Intre timp moare si al doilea parinte care detinea siacesta5/20. ... (vezi toată discuția)
Cedare cotă proprietate Ligia Dirnu Ligia Dirnu Suntem 9 frați și în urma decesului părinților am făcut taxa de succesiune. 3 dintre frați nu vor să facem partajul succesoral. Ceilalți vor să ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu un moștenitor renunțător. ce se întâmplă în această situație? danuta01 danuta01 Suntem doi frați. Sora a renunțat la tot în timp ce trăiau părinții ( actele sunt făcute la notar, în care declara ca ea renunță la tot). Acum în ... (vezi toată discuția)