avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vinzare cota parte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vinzare cota parte

un mostenitor sa-l numim Popescu detine 3/20 partea sa dupa dezbaterea succesiunii.Intre timp moare si al doilea parinte care detinea siacesta5/20. Mostenitorul face declaratie de acceptare a mostenirii dupa parintele mort ulterior.Nu s-a dezbatut succesiunea inca la notar ca nu se prea inteleg.

Mostenitorul Popescu doreste sa vinda partea sa aflata in indiviziune, unui alt frate pe chitanta de mina..Poate trece atat parte de 3/20 din certificat si cea dupa mama si sa mentioneze + drepturile ce revin dupa defuncta ....in calitate de acceptant al mostenirii?

La iesirea din indiviziune daca legalizeaza aceasta chitanta mai trebuie sa vina si el sau numai fratele caruia ii vinde?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 07:14, 24 Iulie 2012
Poate vinde numai cota parte ce o are in urma dezbaterii succesiunii.

Pentru cota parte ce ii revine dupa decesul celui de al-2-lea parinte, trebuie prima data sa dezbata succesiunea (pe cale notariala sau pe calea instantei) si apoi o poate vinde cui doreste.

In caz contrar, se considera ca renunta la succesiune; renuntare care se face pur si simplu si totala, ci nu partiala si in favoarea unuia sau altuia dintre mostenitori.
Transferul de proprietati imobiliare nu se face fara intocmirea unui act autentic.
Acea chitanta e valabila intre parti, constituie o dovada ca s-au dat bani pt ceva.. cota ce o detine + ca se obliga sa vanda dupa dezbaterea succesiunii cota ce-i va reveni.. cred ca pe chitanta/ contract ( cum ii ziceti) poate fi trecut ce se vrea, urmand apoi ca actele sa se perfecteze la notar sau in caz ca apar neintelegeri, in instanta.
La dezbaterea succesiunii si iesirea din indiviziune, daca nu vrea sa se prezinte, poate imputernici chiar pe cel caruia i-a vandut, oricum, nu e de ajuns ca fratele cumparator sa se prezinte la notar doar cu acea .. chitanta
Pentru al doilea parinte a facut deja acceptarea mostenirii sub forma de declaratie notariala ,nu are cum sa se considere ca a renuntat.

Intrebarea se referea la faptul daca pentru partea sa care i-ar reveni dupa al doilea parinte poate sa o treaca in chitanta.repet a acceptat expres mostenirea.
Drepturile succesorale pot sa fie tranzactionate incepand cu momentul deschiderii succesiunii. Daca succesiunea a fost acceptata prin inscris notarial, drepturile succesorale nascute din aceasta acceptare pot sa fie vandute.
Singura problema ar putea fi "chitanta de mana", in cazul in printre bunurile din masa succesorala se afla si imobile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, dezbaterea succesiunii florin2888 florin2888 Buna ziua.Suntem patru frati,parintii decedati.De la decesul parintilor (7 ani),in apartamentul proprietate personala,la care avem dreptul parte egala fiecare ... (vezi toată discuția)
Succesiune irinafil irinafil Succesiunea se accepta la data la care a decedat persoana sau la data depunerii cererii de succesiune la notar. (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune liveomars liveomars Buna ziua! Care este procedura legala pentru taxa de succesiune in urma decesului mamei, mostenitori sunt: sotia si 2 copii. Tatal vrea ca copiii sa renunte ... (vezi toată discuția)