avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Activitate Bianca_123

Activitate Bianca_123

Da, insa intrebarea e mai mult de principiu.
Pot inainta o cerere care priveste aplicabilitatea unei legi inaintea intrarii in vigoare a acesteia? De exemplu, o lege intra in vigoare la 1 septembrie, iar eu depun cererea la 30 august avand ca temei legislatia respectiva, urmand ca de la momentul la care aceasta se aplica eu sa beneficiez de conditiile ei?
Multumesc pentru raspuns, Il pot depune incepand cu 1 septembrie 2023, insa vreau sa aman depunerea acestuia tocmai pentru a putea respecta conditia stipulată in noua lege.
Sunt cadru didactic și doresc să îmi continui activitatea prin cerere anuală până la vârsta de 70 ani, conform noii legi a învățământului preuniversitar, art 229, alin. 11, „Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani. Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unității de învățământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii.” Conform vechii legi a educației naționale, însă, la finalul anului școlar 2022-2023, ar trebui sa ies la pensie pentru limită de vârstă, iar la 31 august mi se va încheia contractul individual de muncă. Dacă depun cererea după ce legea intră în vigoare, după 3 septembrie 2023, cu contractul individual de muncă încheiat, dar fără dosar de pensionare depus la Casa de Pensii si decizie de pensionare emisă, beneficiez de prevederea mai sus mentionata?
În ce situație, un moștenitor citat într-o cauză civilă de ieșire din indiviziune își poate pierde dreptul la moștenire?
Cand eram in clasa a 10-a ,scoala a hotarat sa trimita bursele in conturi bancare deschise la o anumita banca.Am mers cu unul din parinti sa imi deschida un cont pe numele meu deoarece angajatele de acolo au zis ca este un tip special de cont pentu elevi si nu percep comisioane .Deoarece nu mi-a fost aprobata bursa in acel an contul a ramas fara sa fie folosit ,iar dupa un timp am fost anuntata ca va fi inchis.Dupa ce am implinit 18 ani am facut cerere sa primesc alocatia in continuare pentru ca ca sunt inca eleva ,in cerere metionand ca vreau sa o primesc prin mandat postal .Am ridicat alocatia de la posta timp de doua luni ca a treia sa ma trezesc ca a ajuns in contul bancar deschis la BRD acum 3 ani .M-am dus la un ATM al bancii sa vad daca intr-adevar alocatia mea a ajuns acolo ca sa vad ca imi luasera 40 de lei din suma 84 de lei .Am mai multe intrebari: Contul nu ar fi trebuit sa isi piarda valabilitatea din moment ce eu am devenit adult iar contul a fost deschis de o alta persoana ?
Au dreptul cei de la banca sa retina sume din alocatii avand in vedere ca fac parte din categoria veniturilor care nu pot fi urmarite pentru datorii?
Nu ar fi fost normal ca eu sa primesc alocatia prin mandat postal cum am cerut in cererea depusa in momentul in care am implinit 18 ani?
Multumesc