avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Activitate dali79

Activitate dali79

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o opinie legata de legea darii in plata.

Acum ceva vreme am contractat un credit pentru a achizitiona un teren cu scopul de a construi o locuinta. Am contractat un arhitect si am realizat proiectul casei, am luat si avize samd. dar din cauza crizei nu am inceput si constructia efectiva.

Art 4, litera c din legea darii in plata este urmatorul:
“Creditul a fost contractat de catre consumator cu scopul de a achizitiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinatie de locuinta sau, indifferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil avand destinatie de locuinta;”

Eu am luat practic creditul cu scopul final de a construi o locuinta. Terenul fiind un pas necesar pentru aceste demers.

Care este opinia dumneavoastra? Pot sa cedez terenul bancii?

Va multumesc.

Buna ziua,

Ma aflu in urmatoarea situatie:
- La data A: Am pornit o procedura de executare silita.
- La data B: A fost instituita cu succes poprirea pe conturile debitoarei
- La data C: S-a transferat catre executor un procent de aprox 95% din suma datorata (acesta a fost disponibilul in contul debitoarei).
- Pana in acest moment debitoarea nu a depus o contestatie la executare sau o cerere de suspendare a executarii.
- Suma nu a fost pana la acest moment transferata catre mine. Inteleg ca trebuie sa astept 15 zile de la data C pentru acest lucru?
- In ultimul ceas debitoarea a incercat solutionarea pe cale amiabila, respectiv suspendarea, la cererea mea, a procedurii de executare in schimbul returnarii datoriei in cateva transe. Nu am reusit sa obtin un raspuns foarte clar de la executor si aici intervine dilema mea: sa continui cu procedura de executare sau sa accept intelegerea oferita de debitoare (in care nu am foarte multa incredere).

V-as ruga sa ma ajutati cu raspunsuri punctuale la urmatoarele intrebari:
1. Care este termenul in care debitoare poate depune contestatie la executare sau cerere de suspendare? Stiu ca sunt 15 zile dar nu imi este clar de cand incep sa curga cele 15 zile.

2. Care este efectul depunerii unei contestatii la executare de catre debitoare? Se va amana plata sumei datorate catre mine pana la solutionare? Se va transfera suma inapoi debitoarei sau ramane in contul executorului pana la solutionare, sau imi este transferata?

3. Care este efectul depunerii unei cereri de suspendare? Aceleasi intrebari ca cele de mai sus.

4. In ce conditii poate fi admisa o contestatie la executare sau o cerere de suspendare?

5. In cat timp este in mod realist solutionata o contestatie sau o cerere de suspendare? Ce se intampla pana la solutionare in cazul meu?

6. Ce se intampla in cazul in care debitoarea intra in insolventa avand in vedere ca suma a fost aproape integral recuperata si se afla in conturile executorului? Exista posibilitatea de a pierde aceasta suma?

7. Avand in vedere contextul prezentat (si faptul ca suma a fost recuperata aproape integral), credeti ca exista vreu motiv pentru a accepta o intelegere amiabila cu debitoarea? Ce ma sfatuiti sa fac?

8. De mentionat ca incerc sa recuperez aceasta datorie de mai bine de 6 ani si in acest moment nu imi este foarte clar ce am de pierdut sau castigat in cele doua variante (intelegere amiabila Vs continuarea executarii).

Am incercat sa prezint situatia cat mai detaliat, dar daca sunt necesare alte detalii va rog sa imi spuneti. Va multumesc.
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.

Vom astepta miscarea proprietarului (actionarea in instanta). Caz in care vom angaja un evident un avocat. Din pacate firma care ne reprezenta s-a desfiintat cu 2 luni inainte de acest eveniment si am ramas in deriva exact cand aveam mai mare nevoie de ei.

Inca doua intrebari:
1. Din experienta dumneavoastra cat poate dura solutionarea unei astfel de proces?
2. In cazul in care se solutioneaza nefavorabil pentru noi (ordin de evacuare) ce termen minim pentru evacuare va exista?
Buna ziua,

As avea nevoie de sfaturile dumneavoastra in urmatoarea problema: acum aproximativ 1 an compania noastra a incheiat un contract de inchiriere pentru un spatiu de birouri pe o perioada de 1 an. La momentul negocierii contractului, deoarece urma sa facem cateva investitii in imbunatatirea spatiului, am agreat cu proprietarul o clauza prin care contractul poate fi prelungit in aceleasi conditii fiind necesara doar o notificare scrisa, fara a fi necesare alte demersuri.

Clauza este: "Prezentul contract poate fi prelungit, in aceleasi conditii agreate in prezentul contract, in baza unei notificari scrise, trimise de catre LOCATAR catre LOCATOR, cu 3 (trei) luni inainte de date incetarii prezentului contract mentionata la art 3 pct a, fara a fi necesare alte demersuri".

Inainte de termenul prevazut am anuntat verbal proprietarul despre dorinta noastra de prelungire si am si trimis acestuia un fax prin care il anuntam ca ne dorim prelungirea contractului cu 1 an. La o vreme dupa aceasta notificare, am avut o intalnire cu proprietarul in care acesta ne-a intrebat daca nu ne dorim prelungirea pe doi ani a contractului, si de asemenea a insistat pe numeroasele oferte pe care le-a avut de inchiriere la un pret mai mare decat pretul agreat prin contract. La aceasta intalnire proprietarul avea o copie a fax-ului transmis de noi. In urma acestei intalniri, am trimis o noua notificare pe fax in care cerem prelungirea pe doi ani in aceleasi conditii (acest al doilea fax a fost transmis dupa termenul prevazut cu aprox. 20 de zile).

Greseala noastra a fost ca nu am observat ca notificarea prin fax nu este prevazuta in modalitatile de comunicare agreate in contract si anume: mesage, curier, scrisoare recomandata.

Problema noastra acum este ca proprietarul doreste marirea pretului cu 25% si nu a acceptat oferta noastra de marire a pretului cu aprox 10% (care ni s-a parut rezonabila avand in vedere ca si preturile au crescut), desi la o alta discutie asta a fost una dintre propunerile acestuia. In plus, acum proprietarul nu recunoaste ca ar fi primit primul fax din partea noastra si sustine ca a primit numai al doilea fax si oricum insista pe faptul ca nu am respectat modalitatile de comunicare agreate. In aceste conditii chiar daca am vrea nu am putea elibera spatiul deoarece timpul pana la expirarea contractului este de aprox 1 luna si am avea nevoie de macar 3 luni pentru a ne gasi un alt spatiu si a face si transferul. In plus noi consideram abuziv comportamentul proprietarului.

Dovezile pe care le avem ca acel fax initial a fost trimis:
- raport de la providerul de comunicatii (UPC/Astral) (in care se observa ca a exista un fax catre acel nr de fax la data specificata)
- notificare mail automata primita de la fax-ul nostru (folosim o solutie software de transmitere a fax-urilor)
- raport de faxuri trimise
- martori care au vazut ca proprietarul la una din intalniri avea faxul trimis de noi

In aceste conditii as vrea sa stiu:
1. Are proprietarul vreo modalitate de a ne evacua sau a ne interzice accesul in cladire fara o hotarare judecatoreasca?

2. In cazul in care vom ajunge in instanta ce sanse avem avand in vedere ca nu am folosit metodele de comunicare agreate? Faptul ca nu este recunoscut primul fax transmis se considera abuz de drept?

3. In articolul de mai jos
[ link extern ]
se spune ca fax-ul este o modalitate de comunicare acceptata de codul procedurii civile. Codul procedurii civile are intaietate, in acest caz fax-ul respectiv fiind recunoscut?

4. In cazul in care proprietarul ne blocheaza accesul in cladire abuziv, ce solutii avem?
Putem apela la politie (se considera ca avem un contract in vigoare sau care este statutul contractului)? Putem actiona in instanta proprietarul pentru tulburare de posesie?

5. Care este scenariul cel mai pesimist pentru noi?

6. In cazul in care proprietarul castiga un eventual proces ce ar putea insemna pentru noi? (plata pretului cerut, evacuare in ce termen?, etc.)

7. Ce alte sfaturi aveti in situatia data?

Va multumesc