Am si eu o nelamurire si mi-ar fi de mare ajutor un raspuns: in anul 2009 mi-am deschis un pfa pentru a carui activitate mi-am platit contributia la sanatate in procent de 5,5 % atat pe anul 2009 cat si pe anul 2010. Mentionez ca eram la norma de venit. In februarie 2011 mi-am suspendat activitatea si am trecut pe la casa de sanatate in vederea lichidarii contractului cu ei. Mi s-a pus in fata o decize de impunere pentru anul 2009 in care figuram cu o restanta la plata+penalitati deoarece "exista o diferenta de procent" pe care nu am platit-o. Adica ei mi-au calculat cota de contributii de 5,5 % cand de fapt ar fi fost de 6,5 %. Cine a gresit aici? Ce vina am eu ca nu a fost folosit procentul corect, nu am fost instiintata in cursul anului 2010 de o asemenea neconcordanta si mai ales de ce sa platesc penalitati pentru o plata pe care nu stiam ca o am?
Ce pot sa fac? In functie de ce lege se calculeaza aceste procente in ani diferiti? Am vreo sansa daca fac contestatie sau trebuie sa plec capul in fata sistemului si sa scot banii din buzunar datorita neglijentei angajatilor casei de sanatate?
Multumesc mult.
Buna ziua,
As dori si eu o lamurire privitoare la zilele de concediu de odihna care se acorda personalului didactic. Legea nr. 128/1997 la articolul 103 a) spune de cel putin 62 de zile exclusiv duminicile si sarbatorile legale. Ordinul MEN nr. 3251 din 12 februarie 1998 spune acelasi lucru plus ca apare si varianta cu 78 de zile calendaristice. In Contractul colectiv de munca la nivel de ramura invatamant, la articolul 29 (3) sunt prevazute 62 de zile lucratoare, respectiv 78 de zile calendaristice.
Care varianta este corecta la calculul zilelor de concediu?
Se merge dupa Ordinul MEN sau dupa contractul colectiv de munca?
In Normele Metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului din invatamant nu apare sambata. Aceste zile sunt incluse in cele 62 ? La art. 132 (1) din Codul Muncii sambata este considerata zi nelucratoare.
Multumesc pentru raspuns. Dar, in situatia in care am nascut in 2007 si acum ma aflu in concediul pentru ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, eu mai pot face cerere catre angajator? Nici CCM national si nici cel de ramura (invatamant) nu prevad un termen. Exista undeva scris ceva in acest sens? Eu avand contractul de munca suspendat mai pot sa le cer acest premiu acum? Dupa ce trec cei 2 ani si revin in activitate mai am dreptul?
Buna ziua.
As vrea sa stiu si eu care este termenul in care se poate face cerere pentru acordarea aceastei indemnizatii din partea angajatorului, conform Contractului colectiv de munca. Dupa terminarea celor 126 de zile de concediu pre si post natal contractul individual de munca se suspenda.