avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Activitate fabiolasoimosi

Activitate fabiolasoimosi

Buna ziua,
Am o nelamurire legata de legalitatea maririi salariului administratorului.
Administratorul blocului si a marit salarul in luna ianuarie facandu-si contract de conventie civila .Procesele verbale de la sedinte au fost facute " pierdute " de presedinte si o hotarare pe baza careia poate sa isi mareasca salariul nu exista in scris.In plus a trecut pe cheltuielile blocului si tonarul folosit la imprimanta desi imprimanta este a administratorului.
Ce masuri se pot lua in acest caz.
Va multumesc
Răspuns la discuția Asociatia de proprietari -parcari
Si daca eu am doua masini iar numarul de locuri nu este suficient cum se procedeaza?
Răspuns la discuția Asociatia de proprietari -parcari
M am interesat si terenul pentru parcari este in propietatea locatarilor.In acest caz cum se face repartizarea ( fiecare a primit prin contract o cota parte )
.Multumesc
Răspuns la discuția Asociatia de proprietari -parcari
Terenul din jurul blocului este al dezvoltatorului .Dar mi sa pare corect atata vreme cat platesc cheltuielile de bloc dupa cota parte indiviza iar in momentul cumpararii apartamentului mi s a acordat o cota parte din terenul din jurul blocului in funtie de cota parta indiviza si parcarea sa se repartizeze in acest mod. Detin un apartament de 74 m2 si mi se pare normal sa primesc nu o parcare avdn o cota parte indiviza mai mare decat cel care are apartament de 32 m2 .Va rog sa imi spuneti daca este legal ceea ce consider eu .Multumesc
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti pe ce baza se repartizeaza parcarile intr un imobil nou construit ,unde locuintele s-au vandut fara parcari ,iar cheltuielile de bloc se calculeaza conform legii in functie de cota parte indiviza .
Multumesc
Răspuns la discuția cumparare locuinta
Va multumesc pt raspuns.
Problema se pune altfel cu TVA-ul. Acest TVa se la reflecta intotdeauna in ceea ce va cumpara o persoana fizica.In sine orice PFA sau societate comerciala va crea un bun material, sau va executa o prestare serviciu va ajunge sa fie platita tot de o persoana fizica in final .e un lant la care la sfarsit este tot o persoana fizica.Aceasta e baza economiei.
Problema este alta :
In contextul acestui ordin este legal sa platesti TVA la TVA ca si persoana fizica, si ca ultim utilizator?
toate raspunsurile de mai sus incep cu" daca"
Acel constructor dezvoltator persoana fizica in momentul in care incepe demararea unui astfel de proiect in 2006-2007 se foloseste de o portita legala in vigoare in acel moment care ii da dreptul sa actioneze ca atare.
Incepe demarearea unui proiect prin cumparea unui teren probabil fiind singura tranzactie la care nu plateste TVA.
Si e legal/
In rest proiectul, intabularea cadastrul,utilitatile,materialele toate sunt cumparate de la PFA sau societati comerciale deci plateste un TVA care nu mai poate FII DEDUS. si la care in acest se va mai aplica un TVA.
Da a fost o scapare a legii de care s-a putut profita.

Prin extrapolare dau un exemplu concludent care se aplica in orice tara civilizata .
Orice societate comerciala are o armata de avocati ,juristi si economisti care intorc pe toate fetele legile din aceea tara petru a plati taxe si impozite cat mai mici statului si care sunt platiti pentru a gasi orice portita de scapare sau interpretare a legii. La fel si persoanele fizice.
deci este o practica legala.
In plus mai sunt o serie de organizatii nonguvernamentale pentru a sprijini drepturile persoanelor fizice etc etc.
se pare ca la noi nu este o practica legala.

in medie constructia unui imobil cu mai mult de 20 de apartamente incepand cu faza de proiect si pana la finalizare dureaza 2 ani. indiferent ca este vb de o persoana fizica sau o societate comerciala. Termenul de la modificarea ordinului si pana la punerea in aplicare a fost de 3 luni.

Daca am fi fost intr-o tara civilizata pana acum poate as fii primit un raspuns de genul :
Da se poate in acest mod sunt doua aspecte care se bat cap in cap si ar fii o portita de scapare daca in momentul in care vei cumpara imobilul persoana de la care cumperi e in continuare persoana fizica si nu a fost inregistrata ca PFA in acel moment.
.
Cred ca asta e datoria avocatilor ,juristilor si a economistilor.De a apara drepturile clientului.In masura in care nu exista norme de aplicare clare orice lege poate fii interpretata si chiar de a interpreta legea.Chiar daca in acest moment sunt un client virtual.Avand in vedere raspunsurile de mai sus nu voi fii cu siguranta un client real .

Vizavi de acest subiect voi mai face o singura extrapolare:

In urma unui control de rutina la un doctor specialist si a unui set de analize sumare am fost diagnosticata cu cancer,scurt si la subiect,fara afii nevoie de un alt set de analize care sa confirme acest lucru,acum 5 ani
Am ales sa repet analizele si sa aleg alt doctor , care a constatat ca nici nu se pune problema de asa ceva, va scriu deci sunt in viata si cu siguranta nu am nimic acum.
Am afirmat intr-un mesaj anterior ca tinerii de viitor si persoanele cu valoare au plecat de mult din tara si constat ca e adevarat.

Noi consideram un razboi pierdut inainte de a incepe razboiul.

Traim in Romania si ne meritam soarta.

Va multumesc

Răspuns la discuția cumparare locuinta
Va multumesc
.Vrand nevrand acest TVA se va aplica.Pot anula antecontractul daca doresc dar cam tot acolo voi ajunge,daca ordinul va intra in vigoare,pretul in sine nu va scadea sau creste dramatic la aceste apartamente mai ales ca sunt aproape de finalizare .
Din ce am inteles faptul ca metodologia nu e pusa la punct inseamna avem un ordin pe care nu stim sa il punem in aplicare.Suntem totusi in aprilie si nu este o metodologie de aplicare ,nu mai "generalizez".
Am inteles de asemenea ca mai trebuie sa treaca de inca o aprobare ca sa aiba o valoare de necontestat.
Este la fel cu acel ordin ,lege nu conteaza ce o fii prin care exista obligativitatea de a trimite toti copii cu varste mai mari de 3 ani pt o prescolarizare in institutii de genul gradinita.
Cine nu o va face va fii amendat pana va trimite copilul la gradinita. La criza locurilor din gradinita spuneti-mi cam cate amenzi vor fii date.#-o#-o
Si in ce temei?
Nu e cazul meu dar daca vreau sa -mi trimit copilul la gradinita si nu am unde de ce sa platesc amenda.sau cum sa fac cand o gardinita particulara costa 750ron /luna iar eu castig 1000 ron/luna.sau trebuia sa ma gandesc la acest lucru cand am facut copilul adica acum 3.5ani
Eu cred ca e un ordin pus in aplicare in viteza.
Ati afirmat ca ordinul a fost modificat in 4 octombrie 2007.in 2 aprilie 2008 la 6 luni dupa modificare nu avem temeiul dupa care sa ne luam.
Statul aveti dreptate nu e dator sa ne consilieze juridic,dar cred ca e dator sa ne informeze despre orice act normativ care ne influenteaza statutul de persoana fizica.Nu tin minte sa fii primit un fluturas prin care sa-mi fii comunicat o decizie,un ordin ceva.
va dau dreptate dintr-un singur punct de vedere.Acest tip de economie influenteaza frauda si nu creaza locuri de munca stabile ca atare piedem toti mai ales cei care au lucrat la negru la aceste constructii.dar fara acest tip de constructii ,societatile comerciale ar crea un monopol si ar stabili preturile pe piata data fiind criza de locuinte.cata vreme nu exista un echilibru intre cerere si oferta nu este bine (de remarcat scandalul cu supermarket-urile care au stabilit pretul si monopolul pe piata).A-mi lua o locuinte prin ANL face ca pretul pe care il platesc sa fie cu 50% mai mare decat pretul cu tot cu TVa pe care il voi plati .Ori ideea de baza a fost ca ANL sa deserveasca persoanele tinere cu venituri mici.Nu poti obtine un ap ANL in contextul in care cererea este de 10000 de locuri si oferta este de 1000.poate de aceea este mai usor sa-ti cumperi un ap in orice tara europeana decat in Romania.Curios este faptul ca statul nu face nimic in acest sens.

Din punctul meu de vedere statul ar trebui sa priveasca cumpararea unei locuinte din punctul de vedere al impactului social si dupa aceea din pct de vedere fiscal.nu am auzit de vreo reglementare prin care la achizitionarea locuintei sa fii scutit de taxe notar, impozit, taxa de ipoteca , in cazul in care e prima locuinta pe care o cumperi si nu ai detinut pana atunci un imobil.Poate de aceea multi din tinerii ce promit aleg alte tari .

NU STIU DE ACEA SUMA PRIN CARE TE AJUTA STATUL.POATE printr-un program de economisire promovat de Raiffeissen.Dar daca ai acele sume economisite(sa zicem 10000euro un depozit cu dobanda la termen ) iti ofera un o dobanda mai buna.daca stiti de altceva va rog informati-ma si pe mine .

Si nu va suparati dar competenta acestui stat de care vorbim lasa mult de dorit daca in termen de 6 luni nu are o metodologie de aplicare, la un ordin.
Am scris deja prea mult pe o tema care ia o tenta sociala si personal nu sunteti vinovata

Va felicit oricum pentru faptul ca pana la urma oferiti o consultanta gratuita .e un lucru frumos =D>

Va multumesc si va doresc succes in continuare,
Cu stima
F Soimosi
Răspuns la discuția cumparare locuinta
Va multumesc pentru raspuns dar

Cata vreme dezvoltatorul nu este inregistrat ca PFA sau societate comerciala cred ca am dreptate sa afirm ca el nu poate sa isi deduca TVA-ul pentru materiale etc. Ca atare acest TVA se regaseste in pretul pe care l-am acceptat.si implicit am sa il achit. Odata cu introducerea acestui nou ordin voi mai plati un nou TVA, pe un pret care cuprinde o cota de TVA.
Ca atare am sa ajung sa platesc TVA la TVA.

Corect?

Si atunci de ce va mai surprinde ca am afirmat ca traim in Romania.Tarile civilizate ofera o gramada de beneficii inclusiv credite subventionate atunci cand e vorba de cumpararea unei locuinte.Noi doar ne laudam cu asa ceva.
Intr-o tara civilizata o astfel de lege(ordin ) ar avea un caracter care sa previna o astfel de situatie ceva de genul Incepand cu data de (un viitor apropiat se va proceda la asa ceva).
Noi o anuntam direct si nu oferim o clauza pt cei care de buna credinta au actionat in necunostiinta de cauza. ce vina are cel care a semnat in 2007 un antecontract,indiferent ca dezvoltatorul incearca sau nu sa eludeze codul fiscal.

Nu vi se pare ca traim intara tuturor posibilitatilor ca sa nu mai fac o afirmatie generalizata.Stiti ce inseamna pt o familie tanara acceptarea unui nou imprumut pt achitarea TVA-ului?
Răspuns la discuția cumparare locuinta
Andreea Lisievici a scris:
fabiolasoimosi a scris:
el ar trebui sa plateasca TVA-ul doar pe valoarea pe care o are ca adaos comercial. de ce sa mai platesc eu TVA la TVA-ul din materialele de constructie si prestari servicii.
Statul incepe sa incaseze TVA la TVA . Traim in Romania poate acesta este motivul.


Nu e deloc asa! Dezoltatorul plateste TVA la materiale si colecteaza de la tine TVA la constructie. El face apoi diferenta intre cele 2 si plateste statului numai diferenta, sau daca e o suma negativa, primeste banii inapoi. Ce-mi plac generalizarile astea despre Romania cand nici macar nu intelegem fenomenul! Poate tocmai de asta merg lucrurile asa de bine!


Stimata doamna:
Buna ziua.
sa inteleg ca dezvoltatorul odata incheiata constructia in momentul in care nu este persoana autorizata isi poate deduce TVA oricum .el la primi acest TVA inapoi?pe baza chitantelor de facturilor de materiale si prestari servicii?ca persoana fizica care doreste constructia unui imobil.
Daca da aveti dreptate si imi cer scuze.Eu stiam ca aceasta dispozitie nu mai exista.
Daca el in schimb isi va putea deduce TVA-ul doar din momentul in care ajunge PFA, nu cred ca el va mai putea recupera TVA-ul retroactiv pentru facturile care sunt cu o data anterioara inregistrarii lui ca prestator de servicii sau va mai putea?

Răspuns la discuția cumparare locuinta
In momentul de fata persoana, fizica de la care voi cumpara chiar daca este dezvoltator ,nu este inregistrat ca platitor de TVA .
Vreau sa stiu daca va ramane asa pana in momentul cand eu voi contracta locuinta si voi semna actele el ramane in continuare neinregistrat ca platitor de TVA, daca dupa aceea se va aplica aceasta prevedere retroactiv.
Adica odata intrat in posesia bunului voi fii totusi obligat sa platesc TVA-ul.
Oricum este ceva in neregula cu aceasta ordonanta. Vanzatorul a achitat TVA la toate materialele de constructie si la toate prestarile servicii, el ar trebui sa plateasca TVA-ul doar pe valoarea pe care o are ca adaos comercial. de ce sa mai platesc eu TVA la TVA-ul din materialele de constructie si prestari servicii.
Statul incepe sa incaseze TVA la TVA . Traim in Romania poate acesta este motivul.