avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Activitate Cerasela Neagu

Activitate Cerasela Neagu

Buna ziua, as vrea sa va intreb ce solutii exista pentru persoanele care inca nu au reusit sa depună cererile de restituire a taxei auto de mediu? Astazi am citit un articol din care reiesea ca ANAF continua demersurile pentru a restitui tuturor banii platiti abuziv si ilegal pe taxa de mediu,poluare si ce denumiri a mai avut de a lungul timpului..insa cum se va tine de promisiune atat timp cat nu se mai primesc dosare de anul trecut? Ce se intampla cu restul persoanelor pagubite,ce solutii avem sa ni se restituie banii?
Răspuns la discuția acreditare itm
Buna seara, am lucrat in cadrul unei agentii de recrutare si plasare forta de munca, si m-am ocupat personal de aceasta procedura, motiv pentru care va pot raspunde ca Legea 156/ iulie 2000 stipuleaza urmatoarele, la capitolul II:
Pe teritoriul Romaniei pot desfasura, in conditiile prezentei legi, activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate urmatoarele categorii de persoane juridice, daca au ca obiect de activitate recrutarea si plasarea fortei de munca romane in strainatate sau, pe langa alte activitati, si pe cea de recrutare si plasare a fortei de munca romane in strainatate, denumite in continuare agenti de ocupare a fortei de munca:

a) societatile comerciale cu sediul in Romania, cu capital roman, cu participare straina sau cu capital integral strain, constituite in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ulterioare;

b) filiale, sucursale, agentii, reprezentante sau alte sedii secundare ale societatilor comerciale straine, autorizate sa functioneze in Romania potrivit art. 44 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare.

Art. 6

Agentii de ocupare a fortei de munca presteaza servicii de mediere a angajarii cetatenilor romani cu domiciliul in Romania care solicita sa lucreze pe baza ofertelor de locuri de munca transmise din strainatate de persoane juridice si fizice straine.

Art. 7

Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia sa pastreze secretul datelor personale ale lucratorilor solicitanti de locuri de munca in strainatate.

Art. 8

Agentii de ocupare a fortei de munca prevazuti la art. 5 pot presta servicii de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate numai dupa acreditarea lor de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

Art. 9

Acreditarea agentilor de ocupare a fortei de munca se efectueaza numai pe baza urmatoarelor documente justificative obligatorii:

a) actul constitutiv al societatii comerciale, respectiv autorizatia de exercitare a unei activitati independente;

b) dovada inmatricularii societatii comerciale in registrul comertului;

c) actele referitoare la spatiul si dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii;

d) actele referitoare la numarul, structura si calificarea personalului;

e) memoriul justificativ din care sa rezulte posibilitatea organizarii unor banci de date privind cererea solicitantilor si oferta de locuri de munca in strainatate;

f) acte din care sa rezulte posibilitatea stabilirii de relatii cu parteneri de mediere straini;

g) situatia estimativa privind costul sau tariful serviciilor de mediere.

Art. 10

(1) Agentii de ocupare a fortei de munca, acreditati potrivit prezentei legi, pot efectua medierea angajarii cetatenilor romani in strainatate numai pe baza contractelor incheiate cu angajatorii, persoane juridice sau persoane fizice straine, care contin oferte ferme de locuri de munca.

(2) Sunt considerate ferme ofertele de locuri de munca facute de angajatori, persoane juridice sau persoane fizice straine, care cuprind urmatoarele elemente cu caracter minimal:

a) conditiile de angajare, de incetare a angajarii sau de reangajare, durata si natura angajarii;

b) functia, meseria sau categoria profesionala, tariful orar, salariul, sporurile, alocatiile, cazurile in care pot fi urmarite drepturile salariale, durata timpului de munca si de repaus, orele suplimentare, concediul de odihna platit, conditiile de munca, masuri de protectie si securitate a muncii;

c) datele de plata a salariului;

d) posibilitatea acordarii de indemnizatii pentru intretinerea familiei angajatului aflata in Romania si transferul salariului si al indemnizatiei in Romania;

e) acordarea de despagubiri angajatilor romani in cazul accidentelor de munca si al bolilor profesionale;

f) obligatiile angajatilor romani in strainatate;

g) conditiile de locuit, de cazare sau, dupa caz, de inchiriere a unei locuinte si de asigurare a hranei;

h) asigurarea formalitatilor, suportarea cheltuielilor si stabilirea conditiilor de transport din Romania in statul in care se asigura ofertele de locuri de munca si retur pentru angajatii romani si membrii de familie care ii insotesc sau ii viziteaza;

i) fiscalitatea si alte contributii care greveaza asupra veniturilor angajatilor, asigurandu-se evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contributii de asigurari sociale.

(3) Nerespectarea de catre agentul de ocupare a fortei de munca a prevederilor alin. (1) si (2) cu ocazia medierii angajarii cetatenilor romani in strainatate atrage raspunderea civila sau penala, dupa caz, potrivit legii.

Art. 11

Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a asigura incheierea contractelor individuale de munca si in limba romana.

Art. 12

(1) Agentul de ocupare a fortei de munca poate trimite in strainatate pentru prestarea de activitati si persoane incadrate de acesta cu contract individual de munca.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) agentul de ocupare a fortei de munca va incheia cu cetateanul roman un act aditional la contractul individual de munca, in care vor fi prevazute drepturile si obligatiile reciproce, cu respectarea prevederilor art. 10 alin. (2).

(3) Agentul de ocupare a fortei de munca si cetatenii romani aflati in situatia prevazuta la alin. (1) au obligatia de a plati, in conditiile legii, contributiile la asigurarile sociale de stat, la asigurarile sociale de sanatate si la Fondul pentru plata ajutorului de somaj, prevazute de lege, urmand sa beneficieze de prestatiile care se acorda in functie de aceste contributii.

Art. 13

Cetatenii romani care lucreaza in strainatate pe baza contractelor prevazute la art. 10, neangajati cu contract individual de munca la agenti de ocupare a fortei de munca in Romania, vor beneficia de prestatiile acordate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate, asigurarilor de somaj sau de sistemul asigurarilor sociale de stat daca, pe baza unei declaratii privind veniturile lunare realizate in strainatate, platesc organelor competente din Romania contributiile corespunzatoare.

Este bine de verificat, din cate stiu anumite articole au fost abrogate sau modificate prin legi ulterioare:OUG 43/2002, HG 850/2003 etc; le gasiti cu siguranta pe site-ul Ministerului Muncii:[ link extern ]
Răspuns la discuția Agent de munca temporara
Multumesc frumos tuturor celor care mi-au oferit un raspuns.
O zi excelenta tuturor!
Buna ziua, am o intrebare: o societate acreditata de MMSF cu obiect de activitate :Selectie si plasare forta de munca in strainatate", poate incheia si contracte de munca temporara cu personal angajat, pentru ca acesta sa lucreze pentru alti parteneri cu care societatea are contract de punere la dispozitie, sau este necesara si o a doua acreditare, ca agent de munca temporara? Imi este neclar parcurgand legea, pana la un punct lucrurile se intrepatrund...conditia este ca obiectul de activitate sa fie "Selectie si plasare"...insa societatea este inscrisa ca agentie de plasare forta de munca, nu este mentionata si ca agent de munca temporara.
Va rog mult sa ma "luminati"
Buna ziua,

As dori sa stiu in ce conditii activitatea mea, sub contract de munca, timp de 1 an, in strainatate, poate fi inregistrata in Cartea de Munca, si , implicit, sa pot beneficia de toate drepturile cuvenite , in conditiile in care am lucrat in Spania, iin cadrul unui proiect de constructii industriale, pentru o companie italiana.Contractul meu s-a intins pe o perioada cuprinsa intre februarie 2007-iulie 2008, a fost inregistrat in italia, s-au platit toate taxele impuse de legislatia in vigoare etc...Acum, la incheierea activitatii, va rog sa ma avizati daca imi pot inregistra aceasta activitate in cartea de munca, si daca, eventual, pot beneficia de somaj (care este rolul formularului E301 si cine trebuie sa il elibereze?), de adaugarea perioadei la vechime etc....

V-as ramane recunoscator pentru un raspuns ...
Buna ziua, intentionez sa deschid un after school( 7-11 ani) si as vrea cat mai multe informatii referitoare la acest subiect, de la infiintare societate, cod CAEN, costuri, pana la alte detalii specifice, daca sunt disponibile. In principiu, as vrea sa stiu care este investitia initiala pentru deschiderea societatii, pasii necesari, codul CAEN, si care sunt avizele necesare, daca are cineva informatii. In plus, dotari specifice, spatiul necesar, etc...

Va multumesc anticipat si va urez o saptamana excelenta tuturor!
:help: