As dori sa stiu in ce conditii activitatea mea, sub contract de munca, timp de 1 an, in strainatate, poate fi inregistrata in Cartea de Munca, si , implicit, sa pot beneficia de toate drepturile cuvenite , in conditiile in care am lucrat in Spania, iin cadrul unui proiect de constructii industriale, pentru o companie italiana.Contractul meu s-a intins pe o perioada cuprinsa intre februarie 2007-iulie 2008, a fost inregistrat in italia, s-au platit toate taxele impuse de legislatia in vigoare etc...Acum, la incheierea activitatii, va rog sa ma avizati daca imi pot inregistra aceasta activitate in cartea de munca, si daca, eventual, pot beneficia de somaj (care este rolul formularului E301 si cine trebuie sa il elibereze?), de adaugarea perioadei la vechime etc....
O problema asemanatoare am si eu... Am lucrat un an de zile in Spania, acum lucrez in Anglia, cu forme legale. As dori sa platesc toate taxele legale, aici in tara, pentru cartea de munca, in vederea asigurarii continuitatii vechimii in munca. Precizez faptul ca imi tin acasa cartea de munca. Pot sa imi achit taxele retroactiv? Se percep penalitati? Se poate ocupa logodnicul meu de formalitati? In ce coonditii? Aceste formalitati pot fi efectuate si in alt judet decat cel in care domiciliez eu, spre ex. taxele pot fi achitate la Casa de Pensii Timisoara chiar daca domiciliez in Arad?
Ce trebuie sa fac?
Va rog sa ma ajutati si pe mine.
Va multumesc anticipat.
pt Cerry
Lucrătorilor migranţi români li se aplică normele comunitare referitoare la acordarea indemnizaţiei de şomaj. În acest sens, pentru a beneficia de toate drepturile acordate de legislaţia europeană, românii au la dispoziţie trei tipuri de formulare. Cele 3 tipuri de formulare, respectiv E301, E302, E303, se completează şi eliberează la solicitarea persoanelor interesate de către agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.
Astfel, E301 este o "adeverinţă" cu perioadele ce trebuie luate în considerare pentru acordarea prestaţiilor de şomaj, care atestă perioadele de asigurare sau de muncă realizate de un lucrător salariat într‑un stat membru, astfel încît acesta să poată beneficia de şomaj pe teritoriul altui stat membru.
In vederea deschiderii dreptului la indemnizatia de somaj in Romania, lucratorul revenit din alt stat european unde a cotizat o perioada suficient de mare pentru a avea drept la acest ajutor, trebuie sa prezinte agentiei teritoriale formularul E301, eliberat de institutia competenta in materie de somaj a statului membru pe teritoriul caruia si-a exercitat ultima activitate profesionala.
Acest formular poate fi solicitat instituţiei respective direct de dvs. sau, pe baza informaţiilor pe care le furnizaţi (numele angajatorului din Spania, adresa completa, perioadă de activitate), de către agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Formular e301
babaangi
Va rog foarte mult sa-mi spuneti de unde pot sa iau formularul E301, pentru a atesta ca nu am muncit nici o zi, in Romania, in anul 2009. Trebuie tradus si ... (vezi toată discuția)
Formularul e101
doratopan
Pentru obtinerea indemnizatiei de somaj intr-o tara UE unde domiciliez cu sotul meu, mi s-a solicitat prezentarea formularului E101. Am citit pe forum ca ... (vezi toată discuția)