As vrea sa stiu daca cine are domiciliul in strainatate, e obligat sa isi transfere drepturile de pensie (platind comisioane si transformarea dubla in moneda straina) sau poate sa continue sa primeasca pensia in Romania? Daca da, este obligat sa trimita certificat de viata de doua ori pe an.?
Multumesc.
PERIOADELE ASIMILATE IN STAGIUL MINIM DE COTIZARE PENTRU PENSIA LIMITA DE VARSTA
Exista prevederi noi conform carora perioadele asimilate (facultate, armata, pensie de invaliditate...) se adauga la stagiul minim doar cu conditia detinerii a 15 ani cotizati efectiv? Daca un prieten are 13 ani de munca, 9 luni de armata si 5 ani de facultate, se poate considera ca stagiul minim de cotizare este indeplinit? Sau e nevoie sa cumpere 2 ani?
Multumesc
Buna ziua,
Am dubla cetatenie, romana si israeliana si domiciliul in Israel. Am pasaport CRDS si as vrea sa stiu daca pot sa il folosesc, in locul cartii de identitate, la intocmirea dosarului de pensie pentru limita de varsta, pentru activitatea desfasurata in Romania.
Multumesc anticipat,
in conditiile crizei determinata de coronavirus, in ce mod se inainteaza actele pentru intocmirea dosarului de pensie pentru limita de varsta, pentru cei domiciliati in bucuresti?
Vacanța între anii de studiu facultate/zi se considera in stagiul minim de 15 ani pentru pensie? In adeverinta primita de la facultate se specifica intreaga perioada de studiu, inclusiv vacanțele. Asa este?