avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Activitate danimik

Activitate danimik

Răspuns la discuția Deschidere succesiune
Multumesc! Am facut deja cerere la Autoritatea Tutelara de care apartinem (am inteles ca nu exista o instanta de tutela inca) si asteptam raspuns (in termen de 30 de zile). De asemenea, am obtinut certificatul de deces original de la Starea Civila din Bucuresti (unde s-a intamplat decesul), pe baza certificatului de nastere al minorei si al hotararii de incredintare. Dar mi s-a spus ca trebuie sa completez anexa 23 si sa o depun la un notar, insa la unul de care apartine decedatul cu domiciliul (in provincie), iar notarul m-a trimis la primaria de care apartinea cu domiciliul decedatul sa deschid acolo succesiunea (se completeaza anexa 23, apoi primaria sesizeaza notarul). Mi s-a spus ca la Bucuresti nu se poate deschide succesiunea ...
Buna ziua,
As dori sa stiu care este procedura de urmat in situatia in care doresc sa obtin un certificat care sa ateste calitatea de mostenitor pentru fetita mea minora al carei tata a decedat de curand. Mentionez ca nu am fost casatorita cu el, iar dupa ce ne-am despartit si minora mi-a fost incredintata nu am tinut deloc legatura cu el (au trecut ani de atunci). Nu stiu ce bunuri a avut in proprietate, dar stiu ca s-a recasatorit si mai are un copil minor. Mai stiu de asemenea ca actuala sotie nu doreste ca fiica mea sa figureze ca mostenitor, de aceea doresc sa fac eu deschiderea procedurii succesorale. De la notariat mi s-a spus ca trebuie sa cer deschiderea succesiunii la Primaria de care a apartinut decedatul cu domiciliul (anexa 24) iar de la Primarie ma trimit la notar sa aduc dovada ca nu s-a facut succesiunea, si tot asa ... Nici primaria cu pricina si nici notariatul nu sunt in Bucuresti si nu as vrea sa mai bat drumul degeaba ... Nu doresc neaparat dezbaterea succesiunii, dar vreau ca atunci cand actuala sotie va dori sa o faca sa nu "uite" ca decedatul mai are o fiica. Orice sfat este binevenit.
Multumesc!
Buna ziua,

Care este perioada lucrata minima necesara pe cartea de munca pentru un barbat, nascut 25/01/1975 - decedat 16/04/2012, pentru ca descendentii lui sa beneficieze de pensie de urmas?

Multumesc!
@ gerberga: din cate m-am documentat, la Casa de Pensii sunt necesare atat copia cat si originalul cartii de munca.

Si inca ceva: in perioada 2006-2007 tatal copilului a fost in CIC pentru fetita. Este considerata aceasta perioada vechime in munca?
Buna ziua,

Tatal fetitei mele a decedat de curand. Dupa despartirea nostra in urma careia fetita mi-a fost incredintata spre crestere si educare, iar el a fost obligat la plata unei pensii de intretinere, tatal s-a recasatorit avand un al doilea copil cu actuala sotie.

Dupa decesul acestuia, actuala sotie a ridicat cartea de munca a tatalui copilului de la firma la care a lucrat si refuza categoric sa mi-o puna la dispozitie pentru a putea depune la Casa de Pensii dosarul de pensie de urmas pentru fiica mea motivand ca numai ei i se cuvine (in calitate de sotie) sa beneficieze de pensie de urmas. Mai mult decat atat, contabila de la firma la care a lucrat tatal copilului meu a refuzat sa-mi dea o adeverinta privind perioada lucrata si veniturile realizate de acesta pe motiv ca nu am certificat de calitate de mostenitor.

As vrea sa stiu daca refuzul contabilei de la firma de a-mi elibera adeverinta este un abuz in conditiile in care eu pot sa-i pun la dispozitie copie dupa CN al copilului si Hot. de incredintare, si daca pot reconstitui cartea de munca a tatalui copilului solicitand adeverinte de la fostele locuri de munca ale acestuia.

Va multumesc.
Răspuns la discuția Pensie pentru copil urmas
Am intrebat acest lucru pentru ca la Casa de Pensii exista deja un dosar depus de catre ultima sotie care contine actele necesare pentru acordarea pensiei de urmas. Pentru dosarul copilului meu sunt necesare exact aceleasi documente.

Am spus anterior ca nu am posibilitatea sa obtin actele necesare in original, le pot obtine in copie eventual. Nici macar nu stiu daca fostul avea 14 ani vechime pe cartea de munca. Nu pot obtine de la Revisal (sau de la institutia care detine cartile de munca ale salariatilor) o copie certificata dupa cartea lui de munca (stiu ca au fost scanate toate cartile de munca) si de la Primarie un certificat de deces in numele copilului meu? El nu are dreptul sa detina actele originale ale parinelui decedat?

Răspuns la discuția Pensie pentru copil urmas
Dar daca fosta sotie aplica pentru pensia de urmas pentru ea si copilul ei (ea are toate actele), pot interveni ulterior si eu la Casa de Pensii pentru copilul meu, sau trebuie sa introduc actiune separata? Pot obtine de la Primarie certificat de deces?
Răspuns la discuția Pensie pentru copil urmas
Buna ziua,
Tatal fetitei mele a decedat de curand, noi nefiind casatoriti insa copilul fiind recunoscut de tata care ii platea pensie de intretinere. La data decesului acesta avea 38 de ani. In cazul in care nu a lucrat in ultimii ani cu carte de munca, copilul meu nu primeste pensie de urmas? Nimic? Cum pot obtine o copie dupa cartea lui de munca avand in vedere ca actuala sotie (vaduva), cu care mai are un copil, refuza sa mi-o dea?
Am primit raspunsul de la Primarie - Autoritatea Tutelara face trimitere la art. 31 alin. 3 din Legea 272/2004, si anume ca "in cazul existentei unor neintelegeri intre parinti cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti instanta judecatoreasca, dupa ascultarea ambilor parinti, hotaraste potrivit interesului superior al copilului.".

Daca trebuie sa merg in instanta, ce trebuie sa solicit? O decizie care sa inlocuiasca acordul tatalui? In cazul acesta, cum pot sa dovedesc faptul ca el nu vrea sa-si dea acordul (nu am niciun document scris). Trebuie sa-l chem pe el la proces? Si cum sa procedez avand in vedere ca adresa lui din buletin este la fosta mea adresa (l-am luat in spatiu la vremea respectiva)? Sau il chem la adresa la care presupun eu ca se afla?

Multumesc inca o data pentru sugestii.