avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... este necesar certificat de calitate de mostenitor ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

este necesar certificat de calitate de mostenitor pentru eliberare adeverinta?

Buna ziua,

Tatal fetitei mele a decedat de curand. Dupa despartirea nostra in urma careia fetita mi-a fost incredintata spre crestere si educare, iar el a fost obligat la plata unei pensii de intretinere, tatal s-a recasatorit avand un al doilea copil cu actuala sotie.

Dupa decesul acestuia, actuala sotie a ridicat cartea de munca a tatalui copilului de la firma la care a lucrat si refuza categoric sa mi-o puna la dispozitie pentru a putea depune la Casa de Pensii dosarul de pensie de urmas pentru fiica mea motivand ca numai ei i se cuvine (in calitate de sotie) sa beneficieze de pensie de urmas. Mai mult decat atat, contabila de la firma la care a lucrat tatal copilului meu a refuzat sa-mi dea o adeverinta privind perioada lucrata si veniturile realizate de acesta pe motiv ca nu am certificat de calitate de mostenitor.

As vrea sa stiu daca refuzul contabilei de la firma de a-mi elibera adeverinta este un abuz in conditiile in care eu pot sa-i pun la dispozitie copie dupa CN al copilului si Hot. de incredintare, si daca pot reconstitui cartea de munca a tatalui copilului solicitand adeverinte de la fostele locuri de munca ale acestuia.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 11:54, 21 Mai 2012
Este un abuz al contabilei. Incercati sa discutati cu cineva din conducerea societatii. Mergeti cu certificatul de nastere si cu copia hotararii judecatoresti de incredintare.

Solicitati prin notificare scrisa celei de-a doua sotii sa va puna la dispozitie o copie a cartii de munca sub sanctiunea platii de daune. Nu are sens sa umblati atat de mult sa reconstituiti cartea de munca.
Daca exista carnet de munca , atunci nu aveti cum sa obtineti adeverinte de vechime pentru reconstituirea vechimii in munca ...

Depuneti o solicitare in scris , potrivit art.8 alin.3 lit.b din HG nr.500/2011 coroborat cua rt.34 alin.5 C.mun., pentru a va elibera un astfel de document .. atasati la cerere copie de pe certificatul de nastere al copilului si copie de pe hot.jud. .. in caz de refuz, sesizati ITM-ul.
Multumesc!
@ gerberga: din cate m-am documentat, la Casa de Pensii sunt necesare atat copia cat si originalul cartii de munca.

Si inca ceva: in perioada 2006-2007 tatal copilului a fost in CIC pentru fetita. Este considerata aceasta perioada vechime in munca?
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
danimik, utilizator
Intr-adevar, la depunerea cererii pentru acordarea pensiei de urmas se solicita atat originalul, cat si copia carnetului de munca ...

Alte discuții în legătură

Pensie pentru copil urmas C.Fabyola C.Fabyola buna tuturor,am o intrebare, sotul meu a fost ucsi in urma cu un an, inculpatul a fost incadrat in articolul c.p 175 in ca nu sa finalizat ... (vezi toată discuția)
Copie legalizata carte de munca corinutza* corinutza* Buna ziua! As dori sa va intreb daca copia legalizata a cartii de munca are un anumit termen de valabilitate sau este valabila pe perioada nederminata. Va ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie / alocatie copil orfan geanus geanus buna seara. ma adresez dvs. cu rugamintea de a ma lamuri in urmatoarea situatie : Eu sunt educatoare . Am un baietel de 8 ani si jumatate care nu a ... (vezi toată discuția)