Legea care prevede plafonarea dobânzilor la IFN-uri
Cum benefiiciem de ea ? Putem trimite noi direct mail-uri , notificari acolo unde se aplica catre creditori ( de exemplu imprumut de 3000 lei cu cost total de 30000 lei) sau trebuie sa apelam la un avocat neaparat ?
Buna ziua. In 2022 am fost delegat in Koln, Germania de catre firma la care lucrez. Am avut o problema medicala, fiind spitalizat cateva zile. Intre timp, am primit la domiciliu o factura de la serviciul de ambulanta al orasului Koln, deoarece la momentul respectiv chemasem ambulanta la hotel. Intrebarea mea este daca firma este obligata sa suporte costul acestei facturi, eu fiind delegat? Mentionez ca de costurile spitalizarii s-au ocupat, in sensul ca mi-au virat bani ca sa achit ulterior. Va multumesc anticipat!
Mi-am descarcat intre timp contractul de pe site-ul lor care nu a mers pana astazi si am gasit punctul cu dobanda penalizatoare care spune asa :
6.3 Dobanda penalizatoare
Pentru intarzierea in rambursarea sumelor datorate in ziua scadentei, incepand cu urmatoarea zi dupa data
scadentei, CREDITORUL va aplica la totalul sumelor restante o dobanda penalizatoare anuala de 83,00% pana la
stingerea integrala a debitului. Dobanda penalizatoare nu se aplica sumelor provenite din calculul dobanzilor.
Dobanda penalizatoare se aplica la principalul restant la data scadentei, fara a putea depasi cuantumul acestuia.
Dobanda penalizatoare corespunzatoare intarzierii la rambursarea sumelor restante, se calculeaza dupa formula:
DP=S*RADP*NrZile/360, care este aproximativ acelasi lucru cu DP=S*RADP*NL/12
O sa "scap" daca pot spune asa putin mai ieftin daca vorbim de 82% sau 83% pe an.
Multumesc pentru raspuns. Sunt angajat, stiu ca o sa imi vina poprire la un moment dat si oricum, vreau sa le platesc ce le datorez, cei aprox. 5300 RON. Dar , daca o sa contest eu aceasta clauza abuziva , credeti ca am sanse de castig sa nu ? Am o cunostinta, i-a venit o poprire dupa 5 ani, desi a fost angajat in tot acest timp in tara. Acest lucru ma face sa cred ca is multi executori mana in mana cu IFN-urile. Altfel, de ce ai da curs popririi...daca e prescrisa.
Din pacate, in decembrie am luat un imprumut de la IFN-ul de mai jos si nu am mai putut plati din motive personale. Nu stiu ce sa fac, am lasat mai jos informarea primita pe mail.
As vrea sa ma ajutati cu niste raspunsuri la cele 2 intrebari de mai jos :
- ce inseamna dobanda penalizatoare de 82% , se aplica zilnic ?
- daca solicit creditorului sa nu mai asteptam 3 luni, sa trimita dosarul la un executor , aceasta dobanda se mai aplica ?
"Prin care va comunicam faptul ca la data prezentei, figurati in evidentele Credit Fix IFN S.A. cu un debit restant aferent Contractului de credit pentru nevoi personale nr 20109688/07.12.2023, inregistrand un numar de 100 zile intarziere la plata.
Debitul in cuantum de 5.251,97 lei este compus din: contravaloare imprumut restant in cuantum de 4.190,38 lei, dobanda contractuala restanta in cuantum de 913,73 lei si dobanda penalizatoare in cuantum de 147,86 lei.
Avand in vedere culpa dvs. contractuala prin neexecutarea obligatiilor de rambursare a creditului in termenul stabilit conform prevederilor Contractului de credit pentru nevoi personale nr. 20109688/07.12.2023, va notificam declararea scadentei anticipate a intregului credit.
Va informam totodata ca - in conformitate cu prevederile art. 38 alin. 6 din O.U.G. nr. 50/2010 - dupa declararea scadentei anticipate se va percepe doar dobanda penalizatoare, calculata pe baza de procent fix si care nu poate fi mai mare de doua puncte procentuale, care se adauga la rata dobanzii prevazute in Contract. Astfel, dobanda penalizatoare perceputa ca urmare a declararii scadentei anticipate este de 82,00% conform prevederilor contractuale"
Arrow127
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Multumesc mult pentru raspuns. Eu imi inteleg greseala , mi-o asum , si daca sunt ceva sanse de castig in instanta ma duc sa ma lupt fara regrete, de aici si intrebarea mea. Linia de credit e de 3000 lei cu 20 lei dobanda pe zi si de la 1 zi de intarziere 20 lei dobanda/zi + 24 de lei penalitate/zi. Am incercat intelegere la ei dar nu m-au ajutat cu nimic. Indiferent ca sunt incluse in contract, acest lucru nu inseamna ca nu pot fi clauze abuzive.
Pot ataca in instanta niste IFN-URI care practica dobanzi foarte mari si penalitati extra mai mari decat dobanzile ? Practic daca ai probleme o luna si depinzi de un singur salariu si nici acela intreg iti e aproape imposibil sa revii cu linia de credit respectiva.
Ce se poate intampla daca nu platesti o factura in Germania ? O cunostinta de a mea a stat in spital in Germania anul trecut , 7500 RON de plata , dar nu a platit inca. Firma i-a dat banii pentru factura pentru a o plati, dar respectivul a suferit un accident la cateva zile distanta si a folosit acei banii pentru acel incident. A spus la angajator ca va plati factura in urmatoarele luni , acesta a fost de acord, acum situatia e neclara. Inculpatul daca pot spune asa va plati acea factura dar va mai dura 2-3 luni. Momentan e din nou la lucru in Germania.