avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Activitate cocani

Activitate cocani

Multumesc
La fel si chiriasii unui apartament. Nu sunt proprietari pe partile comune. Si cel din uscatorie beneficiaza de kift, de curatenie, de caldura, apa, ridicare gunoi etc.

latka a scris:

Chiriasul are dreptate, el are doar un contract de inchiriere a unei parti comune specifice, nu este coproprietar pe restul partilor comune, ca ceilalti proprietari de drept a unor proprietati individuale.
Contractul de inchiriere se poate face doar in conditiile urmatorului articol de lege:

Articolul 38
(2) Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori.
[ link extern ]

La fel s-ar fi intimplat daca inchiriati unei persoane juridice o bucata din fatada pentru un banner publicitar, sau o bucata din terasa acoperis pentru instalare antena telefonie mobila.. E o bucata din proprietatea comuna.

Uscatoria a fost închiriată unei persoane juridice. La ce cheltuieli ale asociatiei trebuie sa contribuie? Cheltuielile de intretinere ale Imobilului (curatenie, lift, salarii, articole gospodaresti, etc.) vor fi repartizate si noului chirias sau sunt platite de proprietar (asociatia), asa cum sustine actualul chirias. Multumesc
Contractul de inchiriere a unui spatiu comun al unei asociatii de proprietari catre o persoana juridica se poate face pentru mai multi ani, sau doar pe max. 12 luni cum este prevazut la articolul 43 din legea 196/2018?
Pentru inchirierea unui spatiu comun, situat la intrarea in imobil (care a mai fost inchiriat intrecut) sunt necesare autorizatii de protectia muncii si de protectie la incendiu sau acestea se obtin de catre chirias?
Un contract de inchiriere a unui spatiu comun, semnat de presedintelel asociatiei cu sotia sa, in calitate de chirias (firma acesteia) poate fi atacat in instanta pentru conflict de interese?
Spalatoria de la ultimul etaj este inchiriata. Cine plateste toate cheltuielile legate de alimentare apa, curent, caldura? Chiriasul participa, conform cotei indivize a uscatoriei, la plata celorlalte cheltuieli repartizate celorlalti proprietari?
Nu administratorul face toate cele mentionate, ci alte firme specializate pe fiecare domeniu. Se pare ca la dvs. exista un administrator care este autorizat sa faca toate lucrurile. Sunteti binecuvantat.

latka a scris:

Oau ! Ati gasit dvs. firma care e autorizata sa faca si lucrari de constructie, de instalatii sanitare, de montat si intretinut apometre, pe parte electrica, electronica, de deratizare, de curatenie, etc ? Ar fi minunat !

cocani a scris:

Tot nu am inteles daca este obligatoriu un contract de administrare tehnica (am vazut pe net ofertele firmelor de administrare si in conditiile in care poti sa faci un contract privind reparatiile din spatiile comune cu o firma autorizata ,



Multumesc. Nu am gasit in lege obligativitatea si am vrut sa ma consult si altcineva mai avizat.

vali m a scris:

Nu este obligatoriu.
Cand aveti probleme tehnice, apelati la o firma pentru reparatii.

Multumesc pentru raspuns. Tot nu am inteles daca este obligatoriu un contract de administrare tehnica (am vazut pe net ofertele firmelor de administrare si in conditiile in care poti sa faci un contract privind reparatiile din spatiile comune cu o firma autorizata , punctual, nu vad de ce trebuie sa inchei obligatoriu un contract cu cineva care sa-mi spuna ca am o defectiune si sa cheme o firma specializata. Cel putin asta se ofera prin administrarea tehnica de catre firmele de administrare imobile. Nu am sesizat daca legea obliga la incheierea unui astfel de contract.

Adam Grecu a scris:

Incheiati un contract de mandat ca si pentru presedinte sau membri ai com. ex.
Ar fi bine ca omul sa faca parte dintre mb. com. executiv, cu sarcini de administrare tehnica a imobilului.
Poate fi remunerat sau nu - functie de discutiile si hotararile ce se iau in AG a membrilor .