mike11 a scris:
Cand politia constata ca s-a savarsit o infractiune, poate efectua acte premergatoare in vederea inceperii urmaririi penale sau poate dispune prin rezolutie inceperea urmaririi penale, in functie de situatia concreta.
Politia nu poate da amenda pentru vatamare corporala, nici macar procurorul pentru ca infractiunea de vatamare se pedepseste cu inchisoarea.
In speta dvs., daca nu ar fi fost secretarul primariei victima, ci o alta persoana oarecare, infractiunea era de loviri si alte violente ( art.180 Cp), unde pedeapsa este amenda alternativ cu inchisoarea, dar nu politistul este cel care aplica aceasta pedeapsa, ci instanta de judecata daca se ajunge pana acolo cu procesul penal.
Repet, eu ma indoiesc ca secretarul Primariei poate fi subiectul pasiv al infractiunii de ultraj...
Cei doi politisti care au venit la fata locului nu au constatat nici o vatamare, doar secretarul insista ca a fost lovit si arata spre fata, unde nu avea nimic.
Am dat declaratie la politie de ce eram la primarie si asta a fost tot. Apoi m-am trezit ca el a facut plangere penala.
Dupa cum am spus, nici politia nu a vazut semne de violenta pe fata lui nici doi din cei trei martori.
Al treilea martor declara ca a vazut pe obrazul stang vanataie, apoi ca era lovit pe cel drept. Acest martor este cel despre care trebuia sa aflu, prin sentinta care-i obliga sa raspunda, cum a procedat la o masuratoare de teren. Si de-aia el e singurul care spune ca secretarul avea vanataie.
De asemenea nu exista examenul medical din care sa vad care sunt zilele in care a avut nevoie de ingrijire.
De unde pot afla daca secretarul este sau nu subiect pasiv al infractiunii de ultraj... eu am gasit asta, aici -
[ link extern ] -
Asemenea functii sunt acelea de: membru al Parlamentului, al Guvernului, al Curtii Constitutionale, al Curtii de Conturi, judecator, procuror, ofiter (subofiter de politie sau SRI)[3], brigadier silvic[4], paznicul[5], medicul sef de circumscriptie[6], agentul de la circumscriptia financiara[7], avocatul în executarea atributiilor în cadrul biroului si în fata organelor judiciare[8], de asemenea, membrii din compunerea birourilor electorale[9], membrii comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si a modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si pentru punerea în posesie a proprietarilor[10].