avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Activitate ionut.tudorache

Activitate ionut.tudorache

Discuție oug 132/2020
Buna ziua,

Am urmarit cu mare interes webinarul dedicat ordonanței de urgență Kurzarbeit in care l-ati avut invitat pe d-ul Dan Nastase si am ramas cu cateva semne de intrebare.
In cadrul acestui seminar dansul spune ca pe perioada aplicarii masurii prevazute in oug 132/2020 art .1 , nu se pot acorda bonusuri precum si alte adaosuri la salariul de baza in intreaga societate si nu doar pentru structura de management cum prevede oug 132/2020 la art. 14.
Considerati ca se refera la intreaga luna sau strict la perioada de reducere a programului de lucru (de exemplu in perioada 10.09-16.09 norma de munca a fost modificata de la 8 ore la 6 iar din 17.09 se revine la program normal) ?
Ce facem cu cei care sunt platiti oarecum in acord in functie de productivitate avand negociat un salariu brut in contractul de munca la care se adauga o parte neta in functie de performante (aceasta parte variabila nu apare in contractul de munca) ? Mai putem depune cerere de decontare cf oug 132/2020?
Daca masura este aplicata pentru 5 zile consecutive, pentru restul de zile se pot acorda aceste sume de mai sus prinse pe alte drepturi?

Astept cu interes raspunsul d-voastra.
Multumesc
Răspuns la discuția Reducere program de lucru Revisal
Am inteles.
[ link extern ] /
- Precizari privind inregistrarea in REVISAL a reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana
Răspuns la discuția Reducere program de lucru Revisal
Exista in mediul online un raspuns oficial al Inspectiei muncii privind aceasta problema.
Nu stiu daca pot atasa aici documentul dar in el se recomanda suspendarea fiecarei zi....
Răspuns la discuția Reducere program de lucru Revisal
Buna ziua,

Din pacate domnii sau doamnele de la Itm Bucuresti spun ca trebuie raportata ca si suspendata fiecare zi din saptamana care este nelucratoare in temeiul art.52 alin 3
Multumesc pentru raspuns.
Ok.
Am in vedere concedierea prin desfintarea postului.
Atunci ce a vrut sa spuna legiuitorul cu:
"(3) Interdicția prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate."
Eu inteleg ca prin art.25 alin 2 lit b de mai sus " b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1) " face referire strict la perioada in care salariata este in crestere copil dar il intrerupe pe acesta pentru a primi stimulentul de insertie. Inteleg si mi se pare normal ca in aceasta perioada, pana cand implineste copilul 2 ani, sa nu poate fi concediata.
Dar de ce angajatorul ar fi obligat sa mentina o persoana la munca inca 1 an cand de fapt in lege apare intervalul de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
Dupa parerea dumneavostra la ce se refera acest intreval de 6 luni?
Aici mi-am prins urechile.
Daca nu ar fi acest alineat treaba era clara....
Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu o lamurire privind protectia salariatei la concediere in timpul perioadei in care aceasta primeste si stimulent de insertie.
Cf Oug 111/2010 actualizat in 2019:
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și la art. 11 alin. (1) lit. a). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1);
c) salariatei/salariatului care se află în concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 11 alin. (1) lit. a).
(3) Interdicția prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) și (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.
(5) În situația prevăzută la art. 7 alin. (2), salariata/salariatul are obligația de a anunța, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.
(6) Este interzis angajatorului să restricționeze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (2), dacă aceasta/acesta și-a îndeplinit obligația prevăzută la alin. (5).
Conform Art.2 alin.(b) din Oug nr. 111/2010, din ce deduc eu, salariata nu poate fi concediata mai devreme de 6 luni de la data la care copilul implineste 2 ani.
In practita, multi juristi spun ca salariata nu poate fi concediata in perioada in care aceasta primeste stimulent de insertie ( pana implineste copilul 3 ani sau chiar 3 ani si 6 luni), aducand in discutie acelasi articol 25 de mai sus.
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Multumesc.