GeogeIon
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Sanse sa ia copilul sunt aproape nule, cam peste tot la noi tribunalele sunt setate sa dea copii la mama chiar si cand mama ar avea probleme (desi nu e cazul acum). Daca dvs. aveti loc de munca, locuinta, fara antecedente, avand in vedere si varsta mica a copilui e total exclus.
El daca a fost si prins vreodata pe partea de consum droguri sau aveti martori ca e consumator, nu doar ca n-ar primi domiciliul copilului ci isi risca si programul de vizita.
Nu incurajati relatia daca nu exista interes din partea lui, nici nu va opuneti, lasati-l pe el mai degraba sa se deplaseze, sa vina dupa copil, eventual atunci cand iesiti copilul in oras din cate se pare nu cred ca vrea sa petreaca mai mult de 1-2 ore in prezenta lui.
Daca vreodata isi va reveni, foarte bine dar dupa cum arata lucrurile si mai ales la varsta asta e putin probabil sa se schimbe in bine ceva la modul radical.
Daca e deschis ideii, discutati totusi sa-l treceti in certificatul de nastere,sa fie de acord si sa semneze ce trebuie semnat in directia asta, daca o sa aveti nevoie de suport financiar pentru copil si el nu o s fie dispus sa il acorde, o sa va prinda bine.
GeogeIon
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca situatia este asa cum o descrieti, singurul lucru de care ar avea nevoie copilul de la tatal "natural" ar fi banii si asta si pentru ca asa spune legea.
In ceea ce priveste afectiune si educatie e clar ca e prea putin probabil.
Faptul ca esti parintele "natural" nu te califica automat pentru rolul de parinte fie ca e vorba de tata sau de mama. Si nu vorbim aici de abordari diferite ale educatiei ci de o "educatie" care este clar in dezavantajul copilului.
Daca nu aveti nevoie de acei bani, e mai bine sa rupeti legaturile si pentru copil si pentru dumneavoastra.
Dar daca aveti nevoie de bani sa-l cresteti o sa fie destul de complicat pana o sa ajungeti sa-i primiti + cheltuieli.
In instanta nu poate folosi nici un fel de inregistrari, vor fi respinse, e posibil sa se ajunga la un proces de stabilire a paternitatii dar o data cu plata pensiei va primi si drept de vizita, iar daca nu acum mai tarziu inclusiv sa ia copilul la domiciliul lui, daca nu veti putea proba categoric ca este un risc pentru copil (martori).
Probabil stie asta si incearca prin comportamentul aberant sa va faca sa renuntati la orice demers privind plata unei pensii alimentare nedorind oricum sa aiba de a face cu copilul.
Prima ar fi ca nu stiu cum sa abordez situatia cu schimbarea brusca de atitudine a fetitei care nu a locuit permanent cu mine (mai este si a 5a are doar 7 ani, pe ea maicasa o lasa la mine).
Nu s-a instrainat doar de mine ci si de surorile ei practic. Daca o intrebi de ce nu poate oferi nici un motiv, la un moment dat cat a mai fost pe aici a inceput sa doarma pe o canapea zicand "ca asa imi place" iar peste o saptamana sa zi ca ca "aici nu am patul meu" (desi are la fel ca celelate 3) ceea ce zic ca este un indiciu clar ca a primit "indicatii" in sensul asta (in special de la fosta soacra care ma ameninta inainte de divort "nu ai sa mai vezi copiii astia niciodata").
In situatia actuala nu vad alta abordare decat sa fac cerere pentru schimbarea domiciliului celor 5 copii la mine pentru ca practic este situatia de fapt, cele 3 locuiesc cu mine de suficient timp, sunt mai mature si constiente de nevoile lor decat la divort iar in ceea ce priveste a 4a, indiferent de pozitia ei mergem pe ideea ca Instanta nu va separa copii iar cea mica nu va fi oricum audiata (desi avem o relatie foarte buna probabil ar reusi sa o faca sa minta).
Si mai este un aspect, fosta sotie nu a contribuit cu mai nimic dpdv financiar pentru ele in perioada in care fetele au locuit la mine, pentru cea care sta de 3 ani am si o conversatie pe Whatsapp in care spunea clar ca nu vrea sa-i plateasca consultatie stomatologica.
Eu le-am platit la toate 5, pana acum cca. 9000 lei la toaate, cea mica a adus-o la mine dupa ce i-a ignorat total igiena si profilaxia dentara si s-a trezit cu 2 carii serioase pe care doctorita unde a dus-o ea nici nu a vrut sa i le rezolve, a zis ca nu se poate dupa ce deja ii gaurise maselele pana la nerv, ii intra mancare acolo si copilul plangea in fiecare zi, eu am mers cu ea unde trebuia, am dat cat a trebuit si la limita a rezolvat-o, era asa fericita ca nu o mai doare..
La fel in general ce le-am cumparat, cumparam pentru toate nu doar pentru cele care locuiau cu mine, peste tot am mers cu toate.
Ea in schimb nu le-a cumparat celor care locuiau cu mine mai nimic, doar lucruri absolut simbolice, nici macar 10% din suma care le-ar datora-o, se zgarcea la fiecare chestie, toata vara le-a dus o singura data la piscina si a doua oara nu a mai vrut pentru ca a zis ca a cheltuit prea mult (400 lei). Haine doar cele mai ieftine chiar daca nu le placeau copiilor, unele nu le-au purtat niciodata. Acum copiii se roaga de ea pentru o pereche de pantaloni sau un tuns mereu zice ca nu are bani.
Daca este sa mergem pe varianta cu 50% din venit pentru 5 copii, 10% pentru fiecare copil la care se adauga alocatii si burse le datoreaza celor 3 cca. 55000 lei pentru ultimii 3 respectiv 2 ani.
I-am cerut sa le dea macar bursele si alocatiile si a refuzat precum si sa o lase pe sora lor mai mare la domiciliul tatalui, la fel a refuzat invocand refuzul copilului (clar alienat).
Fetele care locuiesc cu mine fiind destul de mari acum (13,13 respectiv 14) au cerut sa o actionez in judecata pentru drepturile lor banesti (ar fi vrut macar bursa si alocatia, vor sa economiseasca cea mai mare parte din bani).
Le-am explicat ca exista riscul ca mama lor sa se supere pe ele dar au zis ca oricum nu au cine stie ce relatie cu ea (si cand merg la ea acasa nu prea le baga in seama, sta tot timpul pe telefon, asa facea si cand erau mici).
Intrebari, pot sa o actionez in judecata pentru:
1. datoria care trebuia prestata in natura (de la divort) si n-a fost prestata nici in natura nici in bani, pentru ultimii 3 ani (o fetita) respectiv 2 ani (celelalte doua)?
2. bursele si alocatiile incasate in numele lor declarand mincinos (mai ales in cazul burselor sociale) ca ea intretine acesti copii?
Eu nu am nevoie de acesti bani, am suficienti cat sa ii intretin, pentru mine este in regula sa intre in contul lor fie si sub controlul Instantei si sa dispuna de ei la majorat, pentru ca este o suma destul de mare care se poate aduna pana atunci.
Cu ce argumente pot aborda schimbarea domiciliului, in afara faptului ca ea nu a aratat nici o grija pentru nevoile lor financiare, nu a facut nici o procedura de execuare silia minor pentru celelalte doua, ca s-a dovedit neglijenta cu ei, ca sunt mai constienti de nevoile lor fata de momentul audierii pentru divort, ca practic este domiciliul lor stabil de 3 respectiv 2 ani?
Un argument ar mai fi acela ca refuzul schimbarii domiciliului este singura metoda prin care mama poate fi obligata sa contribuie financiar la cresterea lor iar refuzul ar insemna perpetuarea starii de fapt din ultimii ani in care au fost pagubite de acest drept pentru ca practic si legal nu pot fi obligate cu forta sa locuiasca cu mama lor mai ales dupa atata timp si in conditiile in care nu simt nici un interes din partea ei.
La prima fetita, care avea 10 ani la data procedurii cu executare silita minor, Instanta a decis ca nu e vina mea ca acel copil nu doreste sa locuiasca cu mama, pentru ca eu m-am prezentat cu ea de fiecare data cand am fost chemat si fetita a dat 4 declaratii in acest sens (politie, de doua ori executor, tribunal)
Buna ziua,
Am o problema mai complicata.
Divortul s-a pronuntat in martie 2020 si finalizat (apel) in noiemberie 2020, separatia in fapt in fapt s-a produs in septembrie 2020.
Cei 5 copii au fost incredintati din reflex mamei, cu contributia marturiei mincinoase a fostei soacre.
Cand s-a produs separatia in fapt, una din fetite (10 ani atunci) nu a vrut sa ramana la domiciliul mamei si locuieste cu mine si in prezent. Ea a si dat declaratie la divort ca mama o mai batea uneori aspect care Instanta nu l-a considerat important, obligand-o sa locuiasca tot cu mama.
Desigur, datorita mamei am trecut impreuna cu fetita prin tot, plangere la politie, executare silita minor, consiliere psihologica (nefinalizata, copilul refuzand consilierea dupa cca. 3 sedinte), proces de schimbare a domiciliului (refuzata) depunand si cerere de apel.
In ianuarie 2022 alte doua fetite (11 si 12 ani) s-au mutat la mine invocand lipsa de atentie a mamei pentru nevoile lor (pleaca des de acasa cu pretextul ca merge la cumparaturi dar de fapt se intalnea/presta la diversi, venea tarziu, tipa la ele ca nu si-au facut temele, le spunea ca nu sunt in stare de nimic, pe una din ele o tragea de par).
Maicasa a facut plangere la politie (iar) fetele au fost audiate (toate trei) fara sa fiu eu de fata (desi m-am prezentat impreuna cu ele), fetele intrebandu-ma "de ce tin ei - politist/psiholog cu mama?".
A incercat sa faca un proces prin care cerea sa mi se ia custodia si sa le vad doar pentru cateva ore la 2 saptamani. Problema a fost ca nu a gasit cine sa minta pentru ea, prietena ei a refuzat iar maicasa din motive care tin de o poveste mai lunga nu mai e disponibila ca martor asa ca a renuntat la proces.
Pentru celelalte doua nu a mai facut proces executare silita minor.
In fine, nu stiu ce s-a intamplat cu dosarul, probabil NUP, cert ca si la primul s-a dat NUP dar ea a contestat la Judecatorie(inca se judeca de mai bine de un an, ea a cerut si judecare in lipsa dar la fiecare termen la care am fost nu s-a putut judeca din diverse motive)
Intre timp relatiile cu fosta s-au mai ameliorat, anul trecut am fost cu toate la mare, nu a ridicat obiectii (cred ca spera cumva ca ne mai impacam desi era era cuplata cu altcineva, ala fiind un sarac iar ei ii plac banii dar altceva nu a gasit).
Anul asta la fel le-am plimbat pe toate 5, toata vara au locuit practic toate cu mine (maicasa a zis ca invata pentru un examen, asta era cca. o luna dar toata vara nu si-a batut capul cu ele prea mult).
Dar din toamna maicasa a pus presiune pe a 4a fetita (14 ani acum) sa nu mai doarma aici, o mai lasa cand e de facut teme ca ea nu se omoara dar vine sa o ia seara imediat.
Comportamentul fetitei este destul de straniu, la inceputul verii imi spunea ca vrea s stea si la tatal macar o saptamana dar nu o lasa mama si daca se muta la maicasa concubinul vine si ea sa locuiasca cu mine, acum desi s-a mutat nu are nici o problema cu asta, aici sunt alte semne de intrebare dar problema curenta este alta.
Buna ziua.
Ma aflu in situatia tipica a unui parinte a carui copil (unul dintre ei) nu a vrut sa locuiasca cu mama sa , asa cum a fost in stabilit la divort.
Binenteles ca a urmat toata povestea cu executare silita minor, fetita (10 ani atunci, 11 ani acum) a dat declaratie de 2 ori in fata executorului judecatoresc ca locuieste de buna voie la tatal sau si doreste schimbarea domiciliului la el, pentru ca tatal are mai bine grija de ea, mama sa o neglijeaza, etc.
Executorul judecatoresc a cerut si stabilirea de penalitati pentru mine, lucru refuzat de Instanta si motivat asa cum spune legea, ca nimeni, inclusiv subsemnatul nu poate pune presiuni asupra copilului.
S-a stabilit si consiliere psihologica, copilul a fost la 3 sedinte dupa care a spus ca este obosita si vrea sa i se scurteze sedintele. Cele doua psiholoage au ajuns sa ii spuna ca daca vor consimti sa i se reduca sedinta, judecatorul ii va dubla numarul de sedinte deci va trebui sa vina mai des, deci va fi si mai obositor. BInenteles ca acest detaliu nu este trecut in raport, sustinandu-se ca fetita a refuzat consilierea si ca ele au incercat sa o convinga sa continue.
Raportul este denaturat sub multe aspecte, de exemplu fisa IPPA care are 3 subscoruri, unul din ele a fost calculat in favoarea mamei iar al treilea (alienare) unde mama are un scor mai prost nu a fost prezentat in raport.
Elementele legate de interviul cu parintii, unde am prezentat situatia fetitei, mai exact elementel de neglijenta si abuz, nu au fost prezentate in raport.
Au mai fost denaturate si discutiile cu copiiul, in doua randuri s-a incercat sa se scoata de la copil ce calitati vede la mama sa, si nu prea le-a iesit mare lucru dar in raport a fost trecut altceva.
A fost inventat un conflict intre parinti care nu exista, decat binenteles cel legat de domiciliul copilului si in general s-a incercat sa se puna mama intr-o lumina pozitiva.
S-au relatat e adevarat si niste episoade traumatice relatate de copil atunci cand a fost pusa in discutie o eventuala intalnire cu mama dar per total raportul (dupa parerea mea) a fost "rasucit" astfel incat sa ofere instantei baze pentru a refuza stabilirea domiciliului copilului la tata.
Am contestat raportul punct cu punct (cca. 5 pagini) urmeaza sa primesc un raspuns de la DGASPC dar cam stiu care o sa fie raspunsul, vag si evaziv, ca ei sunt ok si au facut totul ca la carte.
Intre timp am cerut Instantei o expertiza alternativa (contra cost) si s-a aprobat.
Intrebare: in ce mod pot ajunge in Instanta cu DGASPC -ul?
Deschid proces civil Institutiei?
Fac in prealabil plangere penala celor doua psiholoage pentru denaturarea raportului conf. art. 273 si 321 cod penal?