Buna ziua,
Am o problema mai complicata.
Divortul s-a pronuntat in martie 2020 si finalizat (apel) in noiemberie 2020, separatia in fapt in fapt s-a produs in septembrie 2020.
Cei 5 copii au fost incredintati din reflex mamei, cu contributia marturiei mincinoase a fostei soacre.
Cand s-a produs separatia in fapt, una din fetite (10 ani atunci) nu a vrut sa ramana la domiciliul mamei si locuieste cu mine si in prezent. Ea a si dat declaratie la divort ca mama o mai batea uneori aspect care Instanta nu l-a considerat important, obligand-o sa locuiasca tot cu mama.
Desigur, datorita mamei am trecut impreuna cu fetita prin tot, plangere la politie, executare silita minor, consiliere psihologica (nefinalizata, copilul refuzand consilierea dupa cca. 3 sedinte), proces de schimbare a domiciliului (refuzata) depunand si cerere de apel.
In ianuarie 2022 alte doua fetite (11 si 12 ani) s-au mutat la mine invocand lipsa de atentie a mamei pentru nevoile lor (pleaca des de acasa cu pretextul ca merge la cumparaturi dar de fapt se intalnea/presta la diversi, venea tarziu, tipa la ele ca nu si-au facut temele, le spunea ca nu sunt in stare de nimic, pe una din ele o tragea de par).
Maicasa a facut plangere la politie (iar) fetele au fost audiate (toate trei) fara sa fiu eu de fata (desi m-am prezentat impreuna cu ele), fetele intrebandu-ma "de ce tin ei - politist/psiholog cu mama?".
A incercat sa faca un proces prin care cerea sa mi se ia custodia si sa le vad doar pentru cateva ore la 2 saptamani. Problema a fost ca nu a gasit cine sa minta pentru ea, prietena ei a refuzat iar maicasa din motive care tin de o poveste mai lunga nu mai e disponibila ca martor asa ca a renuntat la proces.
Pentru celelalte doua nu a mai facut proces executare silita minor.
In fine, nu stiu ce s-a intamplat cu dosarul, probabil NUP, cert ca si la primul s-a dat NUP dar ea a contestat la Judecatorie(inca se judeca de mai bine de un an, ea a cerut si judecare in lipsa dar la fiecare termen la care am fost nu s-a putut judeca din diverse motive)
Intre timp relatiile cu fosta s-au mai ameliorat, anul trecut am fost cu toate la mare, nu a ridicat obiectii (cred ca spera cumva ca ne mai impacam desi era era cuplata cu altcineva, ala fiind un sarac iar ei ii plac banii dar altceva nu a gasit).
Anul asta la fel le-am plimbat pe toate 5, toata vara au locuit practic toate cu mine (maicasa a zis ca invata pentru un examen, asta era cca. o luna dar toata vara nu si-a batut capul cu ele prea mult).
Dar din toamna maicasa a pus presiune pe a 4a fetita (14 ani acum) sa nu mai doarma aici, o mai lasa cand e de facut teme ca ea nu se omoara dar vine sa o ia seara imediat.
Comportamentul fetitei este destul de straniu, la inceputul verii imi spunea ca vrea s stea si la tatal macar o saptamana dar nu o lasa mama si daca se muta la maicasa concubinul vine si ea sa locuiasca cu mine, acum desi s-a mutat nu are nici o problema cu asta, aici sunt alte semne de intrebare dar problema curenta este alta.
Prima ar fi ca nu stiu cum sa abordez situatia cu schimbarea brusca de atitudine a fetitei care nu a locuit permanent cu mine (mai este si a 5a are doar 7 ani, pe ea maicasa o lasa la mine).
Nu s-a instrainat doar de mine ci si de surorile ei practic. Daca o intrebi de ce nu poate oferi nici un motiv, la un moment dat cat a mai fost pe aici a inceput sa doarma pe o canapea zicand "ca asa imi place" iar peste o saptamana sa zi ca ca "aici nu am patul meu" (desi are la fel ca celelate 3) ceea ce zic ca este un indiciu clar ca a primit "indicatii" in sensul asta (in special de la fosta soacra care ma ameninta inainte de divort "nu ai sa mai vezi copiii astia niciodata").
In situatia actuala nu vad alta abordare decat sa fac cerere pentru schimbarea domiciliului celor 5 copii la mine pentru ca practic este situatia de fapt, cele 3 locuiesc cu mine de suficient timp, sunt mai mature si constiente de nevoile lor decat la divort iar in ceea ce priveste a 4a, indiferent de pozitia ei mergem pe ideea ca Instanta nu va separa copii iar cea mica nu va fi oricum audiata (desi avem o relatie foarte buna probabil ar reusi sa o faca sa minta).
Si mai este un aspect, fosta sotie nu a contribuit cu mai nimic dpdv financiar pentru ele in perioada in care fetele au locuit la mine, pentru cea care sta de 3 ani am si o conversatie pe Whatsapp in care spunea clar ca nu vrea sa-i plateasca consultatie stomatologica.
Eu le-am platit la toate 5, pana acum cca. 9000 lei la toaate, cea mica a adus-o la mine dupa ce i-a ignorat total igiena si profilaxia dentara si s-a trezit cu 2 carii serioase pe care doctorita unde a dus-o ea nici nu a vrut sa i le rezolve, a zis ca nu se poate dupa ce deja ii gaurise maselele pana la nerv, ii intra mancare acolo si copilul plangea in fiecare zi, eu am mers cu ea unde trebuia, am dat cat a trebuit si la limita a rezolvat-o, era asa fericita ca nu o mai doare..
La fel in general ce le-am cumparat, cumparam pentru toate nu doar pentru cele care locuiau cu mine, peste tot am mers cu toate.
Ea in schimb nu le-a cumparat celor care locuiau cu mine mai nimic, doar lucruri absolut simbolice, nici macar 10% din suma care le-ar datora-o, se zgarcea la fiecare chestie, toata vara le-a dus o singura data la piscina si a doua oara nu a mai vrut pentru ca a zis ca a cheltuit prea mult (400 lei). Haine doar cele mai ieftine chiar daca nu le placeau copiilor, unele nu le-au purtat niciodata. Acum copiii se roaga de ea pentru o pereche de pantaloni sau un tuns mereu zice ca nu are bani.
Daca este sa mergem pe varianta cu 50% din venit pentru 5 copii, 10% pentru fiecare copil la care se adauga alocatii si burse le datoreaza celor 3 cca. 55000 lei pentru ultimii 3 respectiv 2 ani.
I-am cerut sa le dea macar bursele si alocatiile si a refuzat precum si sa o lase pe sora lor mai mare la domiciliul tatalui, la fel a refuzat invocand refuzul copilului (clar alienat).
Fetele care locuiesc cu mine fiind destul de mari acum (13,13 respectiv 14) au cerut sa o actionez in judecata pentru drepturile lor banesti (ar fi vrut macar bursa si alocatia, vor sa economiseasca cea mai mare parte din bani).
Le-am explicat ca exista riscul ca mama lor sa se supere pe ele dar au zis ca oricum nu au cine stie ce relatie cu ea (si cand merg la ea acasa nu prea le baga in seama, sta tot timpul pe telefon, asa facea si cand erau mici).
Intrebari, pot sa o actionez in judecata pentru:
1. datoria care trebuia prestata in natura (de la divort) si n-a fost prestata nici in natura nici in bani, pentru ultimii 3 ani (o fetita) respectiv 2 ani (celelalte doua)?
2. bursele si alocatiile incasate in numele lor declarand mincinos (mai ales in cazul burselor sociale) ca ea intretine acesti copii?
Eu nu am nevoie de acesti bani, am suficienti cat sa ii intretin, pentru mine este in regula sa intre in contul lor fie si sub controlul Instantei si sa dispuna de ei la majorat, pentru ca este o suma destul de mare care se poate aduna pana atunci.
Cu ce argumente pot aborda schimbarea domiciliului, in afara faptului ca ea nu a aratat nici o grija pentru nevoile lor financiare, nu a facut nici o procedura de execuare silia minor pentru celelalte doua, ca s-a dovedit neglijenta cu ei, ca sunt mai constienti de nevoile lor fata de momentul audierii pentru divort, ca practic este domiciliul lor stabil de 3 respectiv 2 ani?
Un argument ar mai fi acela ca refuzul schimbarii domiciliului este singura metoda prin care mama poate fi obligata sa contribuie financiar la cresterea lor iar refuzul ar insemna perpetuarea starii de fapt din ultimii ani in care au fost pagubite de acest drept pentru ca practic si legal nu pot fi obligate cu forta sa locuiasca cu mama lor mai ales dupa atata timp si in conditiile in care nu simt nici un interes din partea ei.
La prima fetita, care avea 10 ani la data procedurii cu executare silita minor, Instanta a decis ca nu e vina mea ca acel copil nu doreste sa locuiasca cu mama, pentru ca eu m-am prezentat cu ea de fiecare data cand am fost chemat si fetita a dat 4 declaratii in acest sens (politie, de doua ori executor, tribunal)
Divort cu minor
darkangelhay
Divortez de sotie ,avem o fetita de 4 ani .de la nasterea fetitei noastre si pana in prezent aceasta a lucrat in italia cate 4 luni in fiecare an...de cand am ... (vezi toată discuția)