avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Activitate violetadab

Activitate violetadab

Va multumesc mult pentru raspuns!

Articolul 5 din legea 70 stiti cumva la ce se refera exact? cum sa il interpretez?

LEGE Nr. 70/2015
ART. 5 Plafoanele-limită prevăzute de prezentul capitol nu se aplică de către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), pentru următoarele operaţiuni:
f) depunerea de numerar în automate ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede
Buna ziua
O persoana fizica poate achita cu numerar o factura in valoare de 50.000 lei emisa de un comerciant, plata facandu-se printr-un automat bancar (robotel) instalat la acel comerciant in showroom?
Răspuns la discuția Sponsorizare catre CRUCEA ROSIE
Multumesc!



Buna ziua,
Sumele acordate ca sponsorizare catre CRUCEA ROSIE ROMANA pot fi scazute din impozitul pe profit? CRUCEA ROSIE ROMANA este o societate de utilitate publica, nonprofit, dar nu este inscrisa in registrul asociatiilor si fundatiilor de pe ANAF
Buna ziua,

Vreau sa scot din gestiune pe pierdere o creanta aferenta unui client care are procedura de reorganziare deschisa in anul 2017. Pentru acesta s-a pronuntat sentinta judecatoreasca de aprobare si confirmare a planului de reorganizare; creanta nu este garantata (societatea se regaseste in tabelul de creante ca si creditor chirograf/ valoare creanta acceptata 100% ).
La scoatera din gestiune din punct de vedere fiscal cheltuiala este deductibila 100% dar intrebarea mea este legata de tva: pot ajusta si tva-ul? La art 287/ lit d) este prevederea legata de ajustarea tva: ca urmare a punerii în aplicare a unui plan de reorganizare admis și confirmat printr-o sentință judecătorească, prin care creanța creditorului este modificată sau eliminată. in acest moment, din cate inteleg, creanta mea nu este modificata, nici eliminata dar nici nu se va incasa deoarece doar creditorii indispensabili vor fi achitati.
As vrea va rog si opinia dvs privind tratamentul fiscal la scoatera din gestiune a creantei: cheltuiala si ajustare de tva (daca pot face/ in ce conditii as putea sa ajustez si tva-ul).

Multumesc!
Buna ziua!
in anul 2016 o societate inregistrata in scop de tva a inregistrat lucrari de modernizare la un spatiu inchiriat de la un tert si a dedus tva-ul aferent (valoare modernizare 250.000 lei/ tva 50.000 lei). Valoarea modernizarilor depaseset 20% din valoarea imobilului reevaluat de proprietar. In anul 2021 chiriasul a reziliat contractul de inchiriere dar nu a facturat proprietarului modernizarea.
Trebuie sa inregistreze chiriasul ajustare de tva la casarea modernizarilor? pentru ce valoare si ce articole din codul fiscal se aplica?
Multumesc!
Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: am achizitionat/ receptionat anul acesta, cu fonduri nerambursabile utilaje si echipamente pentru o plantaie nucifera pe care o sa le folosesc abia in anul urmator sau mai tarziu cand va intra plantatia pe rod (ex. tractor pentru cules). Nu am inregistrat cheltuiala cu amortizarea, dar ar trebui sa le consider ca sunt in conservare pana incep sa le utilizez si sa inregistrez o cheltuiala nedeductibila la nivelul amortizarii? Si cum tratez subventia? reiau la venituri in perioada in care nu utilizez utilajele?
Buna ziua. Care este tratamentul fiscal in cazul scoaterii din gestiune a unui teren prin donatie catre primarie. Terenul va fi folosit pentru construirea unui drum de acces. Societate a achizitionat terenul in 2005 de la o persoana fizica.
Multumesc frumos!
Buna ziua,

As vrea sa va cer opinia in legatura cu tratamentul fiscal dpdv al TVA pentru un spatiu luat cu chirie, la care am inregistrat modernizari. Contractul s-a reziliat inainte de termen, deoarece s-a inchis filiala. Valoarea ramasa neamortizata inregistrata pe cheltuiala 6583 este nedeductibila, deoarece nu s-au facturat proprietarului, nu s-au valorificat in vreun fel in urma casarii... au ramas in spatiul inchiriat. conform pct 30 din Norme Cod Fiscal: "Valoarea imobilizărilor necorporale/corporale în curs de execuție care nu se mai finalizează și se scot din evidență pe seama conturilor de cheltuieli, în baza aprobării/deciziei de sistare, precum și valoarea rămasă a investițiilor efectuate la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau luate în locație de gestiune, în situația în care contractele se reziliază înainte de termen, reprezintă cheltuieli nedeductibile, dacă nu au fost valorificate prin vânzare sau casare"
Dar tratamentul fiscal pentru TVA aferenta acestor imobilizari casate?