Buna ziua tuturor,
De multe ori, dupa ce mai multe persoane s-au judecat pentru o anumita pretentie si in dosarul respectiv a fost pronuntata o hotarare, definitiva si irevocabila, exista tendinta ca persoana nemultumita de acea hotarare sa porneasca un alt proces pentru aceeaai pricina impotriva acelorasi persoane cu care s-a mai judecat, adica va incerca sa se rejudece pentru acelasi lucru.
C. civ. prevede ca ?Este lucru judecat atunci cand a doua cerere in judecata are acelasi obiect, este intemeiata pe aceeasi cauza si este intre aceleasi parti, facuta de ele si in contra lor in aceeasi calitate.? Din citirea atenta a acestui articol desprindem concluzia ca pentru a exista autoritate de lucru judecat trebuie sa existe o tripla identitate: de parti, de obiect si de cauza.
Cat priveste primul element ? partile ? se are in vedere nu prezenta lor fizica la proces, ci prezenta lor juridica, adica participarea la proces in nume propriu sau prin reprezentant. Exista identitate de parţi chiar daca intr-un proces o parte a figurat ca reclamant si cealaltă ca parata, iar in al doilea proces aceste calitatii sunt inversate.
Al doilea element ? obiectul ? se refera atat la pretentia concreta dedusa judecatii cat si la dreptul care se poarta asupra obiectului material.
Prin cel de al treilea element ? cauza ? se intelege fundamentul pretentiei afirmate sau situatia de fapt calificata juridica. Cauza nu trebuie confundata cu mijloacele de dovada ale faptelor pe care reclamantul isi intemeiaza pretentiile.
Puterea de lucru judecat poate fi invocata de orice parte interesata, sau instanta din oficiu, in orice stadiu al procesului, chiar direct in fata instantei de recurs.
Conform art. Art. 163 din Codul de Procedura Civila ?(1)Nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte inaintea mai multor instante. (2)Această exceptie se va putea ridica de parti sau de judecator in orice stare a pricinii in fata instantelor de fond.? Puterea lucrului judecat nu este reglementată in mod expres ca efect al hotararii judecatoresti, ci ca o prezumtie legala absoluta, irefragabia in art.1201 c.civ. si ca o exceptie procesuala de art.163 c.proc.civ.
Potrivit art.1201 C.Civ., este lucru judecat atunci cand a doua cerere in judecata are acelasi obiect, este intemeiata pe aceeasi cauza si este intre aceleasi parti, facuta de ele si in contra lor in aceeasi calitate.
Din examinarea art.1201 c.civ., reiese ca autoritatea lucrului judecat este conditionata de tripla identitate a celor trei elemente : obiect, cauza si parti.
Principiul autoritatii de lucru judecat corespunde necesitatii de stabilitate juridica si ordine sociala, fiind interzisa readucerea in fata instantelor a chestiunii litigioase deja rezolvate si nu aduce atingere dreptului la un proces echitabil prevazut de art. 6 din CEDO, deoarece dreptul de acces la justitie nu este unul absolut, el poate cunoaste limitari, decurgand din aplicarea altor principii.
Surse:
[ link extern ] /
[ link extern ]