avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Activitate Simi14

Activitate Simi14

Răspuns la discuția Exceptia puterii de lucru judecat
Buna ziua tuturor,

De multe ori, dupa ce mai multe persoane s-au judecat pentru o anumita pretentie si in dosarul respectiv a fost pronuntata o hotarare, definitiva si irevocabila, exista tendinta ca persoana nemultumita de acea hotarare sa porneasca un alt proces pentru aceeaai pricina impotriva acelorasi persoane cu care s-a mai judecat, adica va incerca sa se rejudece pentru acelasi lucru.

C. civ. prevede ca ?Este lucru judecat atunci cand a doua cerere in judecata are acelasi obiect, este intemeiata pe aceeasi cauza si este intre aceleasi parti, facuta de ele si in contra lor in aceeasi calitate.? Din citirea atenta a acestui articol desprindem concluzia ca pentru a exista autoritate de lucru judecat trebuie sa existe o tripla identitate: de parti, de obiect si de cauza.
Cat priveste primul element ? partile ? se are in vedere nu prezenta lor fizica la proces, ci prezenta lor juridica, adica participarea la proces in nume propriu sau prin reprezentant. Exista identitate de parţi chiar daca intr-un proces o parte a figurat ca reclamant si cealaltă ca parata, iar in al doilea proces aceste calitatii sunt inversate.
Al doilea element ? obiectul ? se refera atat la pretentia concreta dedusa judecatii cat si la dreptul care se poarta asupra obiectului material.
Prin cel de al treilea element ? cauza ? se intelege fundamentul pretentiei afirmate sau situatia de fapt calificata juridica. Cauza nu trebuie confundata cu mijloacele de dovada ale faptelor pe care reclamantul isi intemeiaza pretentiile.
Puterea de lucru judecat poate fi invocata de orice parte interesata, sau instanta din oficiu, in orice stadiu al procesului, chiar direct in fata instantei de recurs.

Conform art. Art. 163 din Codul de Procedura Civila ?(1)Nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte inaintea mai multor instante. (2)Această exceptie se va putea ridica de parti sau de judecator in orice stare a pricinii in fata instantelor de fond.? Puterea lucrului judecat nu este reglementată in mod expres ca efect al hotararii judecatoresti, ci ca o prezumtie legala absoluta, irefragabia in art.1201 c.civ. si ca o exceptie procesuala de art.163 c.proc.civ.
Potrivit art.1201 C.Civ., este lucru judecat atunci cand a doua cerere in judecata are acelasi obiect, este intemeiata pe aceeasi cauza si este intre aceleasi parti, facuta de ele si in contra lor in aceeasi calitate.
Din examinarea art.1201 c.civ., reiese ca autoritatea lucrului judecat este conditionata de tripla identitate a celor trei elemente : obiect, cauza si parti.

Principiul autoritatii de lucru judecat corespunde necesitatii de stabilitate juridica si ordine sociala, fiind interzisa readucerea in fata instantelor a chestiunii litigioase deja rezolvate si nu aduce atingere dreptului la un proces echitabil prevazut de art. 6 din CEDO, deoarece dreptul de acces la justitie nu este unul absolut, el poate cunoaste limitari, decurgand din aplicarea altor principii.


Surse:
[ link extern ] /
[ link extern ]
Răspuns la discuția Somaj tehnic

Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic
• isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);
• isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.);
• primeste minimum 75% din salariu, adica, uneori, chiar mai mult decat salariu, pentru ca indemnizatia de somaj tehnic este scutita de la plata contributiilor sociale conform OUG 4/2010.

Este mai mult o masura de protectie dar si de reducere a cheltuielilor pt. angajator.
Răspuns la discuția Somaj tehnic
Buna ziua,
Da, se poate.
Dar nu va speriati nu este o masura drastica. In plus, aveti si avantaje.
Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic
• isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;
• ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;
• isi micsoreaza sensibil cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor si este scutit de la plata contributiilor de asigurari sociale pe o durata de cel mult 90 de zile - conform OUG nr. 4/2010).
Buna ziua,
Am si eu o nelamurire referitor la un contract bancar detinut de o PF.
Obiectul contractului bancar il constituie depunerea unei sume intr-un cont curent, pe un anumit termen, suma care avea dobanda la expirarea termenului, dobanda care, potrivit prev.Codului Fiscal, incepand cu 01.07.2010, se impoziteaza deoarece se considera venit acea dobanda.
Problema este alta: s-a facut declaratia de impozitare cu suma datorata dar, s-a calculat impozitul de la inceputul lunii ianuarie, desi Pf in cauza are contul deschis si depusa suma cu inceputul lunii mai; pana in luna mai a avut alt cont deschis la alta banca.
Este legal sa calculeze suma datorata ca si impozit de la inceputul lunii ianuarie desi nu detinea cont decat din luna mai?
Va multumesc.
Va multumesc frumos pentru raspunsul acordat.
Situatia este putin complicata dar, ii dau eu de capat.
Da, cererea poate fi clasificata direct contestatie de respingerea a cereri pt. deschiderea procedurii insolventei.
Cat despre debit? Acesta nu existat in suma ceruta de reclamant de la incepututl procesului, debitul fiind rezultat in urma neintelegerilor cauzate de expedierea abuziva a unei cantitati imense de marfa, cantitate nesiolicitata nici prin contract si nici prin comanda scrisa de catre parat.Paratul a achitat o parte din marfa iar restul a solicitat sa o retrimita reclamantului deoarece nu o poate vinde.Reclamantul nu a mai dorit marfa si a deschis procesul.
Marfa a ajuns totusi la reclamat cu factura storno, debitul la scazut undeva la 50 000 RON; din aceasta suma s-a achitat pana azi 47 000 RON, ramand doar 3000 neachitati.
Ce acte considerati sa mai depun la Instanta, deoarece am depus copie dupa tot ce se putea (plati efectuate catre reclamant, extrase bancare, facturi, jurnale de incasari/pati, etc. tot ce se putea pt. a contesta insolventa).
Reclamantul a ridicat exceptiile amintite mai sus ...

Buna seara

Am si eu nevoie de cateva sfaturi va rog.
Detin un proces comercial care are ca obiect deschiderea procedurii de insolventa, proces in care detin calitatea de "parat".
Suntem deja la a3- infatisare, unde ni s-a pus in vedere niste exceptii procesuale, exceptii ridicate de catre reclamant.
Aceste exceptii ar fi:
-inadmisibilitatea inatmapinarii depusa de catre parat (paratul - adica societatea comerciala rep. de catre mine, a depus contestatia la cererea de deschidere a procedurii insolventei cu intarziere deoarece nu a primit citatia, contestatia care, sustine reclamantul ca nu intocmeste caracteristicile necesare);
-tardivitatea (cererea a fost intordusa cu intarziere din motivul necitarii);
-netimbrarea (timbrarea s-a facut ulterior).

Spuneti-mi va rog daca au temei legal aceste exceptii, deoarece eu le-am intalnit mai mult in procesul civil, daca exista o decizie de neconstitutionalitate privind aceste exceptii si daca, in materie comerciala se pot ridica aceste exceptii si in ce conditii se pot ridica.

Deasemenea, spuneti-mi va rog cum pot raspunde la ele, deoarece maine dimineata am proces.
Va multumesc din suflet.