avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptia puterii de lucru judecat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptia puterii de lucru judecat

Buna ziua.....am nevoie de ajutor intr o problema. In decembrie 2011 am introdus partajul solicitand cota egala de contributie (50/50). fostul meu sot nu a obiectat, a fost de acord asa ca pe 21 mai 2012 a fost pronuntata hotararea in ceea ce priveste partajul (pe data de 7 mai 2012 a fost ultima infatisare).
Azi am primit acasa o citatie: fostul meu sot a deschis o alta actiune de partaj...de data aceasta solicitand o cota majoritara de 85% (actiune introdusa de el pe data de 4 mai 2012....deci inainte de ultima infatisare la partajul deschis de mine).
Se poate ca un partaj sa fie judecat de 2 ori??? prima oara fiind de acord cu cota de 50% iar acum pretinzand o cota majoritara?????....
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Simi14 , utilizator 13:48, 25 Mai 2012
Invocati exceptia autoritatii de lucru judecat in aceasta cauza...
Autoritatea de lucru judecat este un principiu juridic care corespunde necesitatii de stabilitate juridica si ordine sociala, fiind interzisa readucerea in fata instantelor a chestiunii litigioase deja rezolvate. Inteleg ca deja o instanta s-a pronuntat intr-o cauza cu acelasi obiect, aceleasi parti, invocati prevederile art. 166 Cod procedura civila - exceptia puterii lucrului judecat se poate ridica de parti sau de judecator. La primul termen invocati acest articol aratand pronuntarea facuta in dosarul precedent.
Va multumesc pentru raspunsuri.
fostul sot nu mai poate face nimic.
1. in procesul 2 invocati autoritatea de lucru judecat. In cazul de fata, hotararea chiar daca nu este irevocabila, se bucura de autoritate de lucru judecat relativa. Va deveni irevocabila in termen de 15 zile de la comunicarea sa partilor, cu conditia nerecurarii.
2. chiar daca in primul dosar fostul sot va declara recurs, acesta nu se poate razgandi solicitand o alta cota, intrucat nu a formulat cerere reconventionala in prima instanta pentru acest lucru, iar in recurs nu o mai poate face.
fostul sot poate solicita partajul doar pentru alte bunuri care nu au fost incluse in actiunea intentata de d-voastra.

Alte discuții în legătură

Excepþia puterii lucrului judecat angelescudum_TM angelescudum_TM Pentru a putea beneficia de ,,Excepţia puterii lucrului judecat", una din părţile aflate într-un proces, este obligată să anexeze la (,,întâmpinare, ... (vezi toată discuția)
Intrebare? marianelena marianelena Ce este prezumtia de lucru judecat si unde este (lege,nr.)ia reglementata in codul civil? Poate fi ia invocatain cadrul unui proces in opozitie cu exceptia de ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre exceptia autoritatii de lucru judecat si prezumtia autoritatii de lucru judecat dienusa dienusa ma confrunt cu o problema,sper sa ma intelegeti....in martie,anul trecut am fost actionata in judecata pt radierea tatalui meu de pe unTP,unde era el trecut si ... (vezi toată discuția)