avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptia puterii de lucru judecat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptia puterii de lucru judecat

Buna ziua.....am nevoie de ajutor intr o problema. In decembrie 2011 am introdus partajul solicitand cota egala de contributie (50/50). fostul meu sot nu a obiectat, a fost de acord asa ca pe 21 mai 2012 a fost pronuntata hotararea in ceea ce priveste partajul (pe data de 7 mai 2012 a fost ultima infatisare).
Azi am primit acasa o citatie: fostul meu sot a deschis o alta actiune de partaj...de data aceasta solicitand o cota majoritara de 85% (actiune introdusa de el pe data de 4 mai 2012....deci inainte de ultima infatisare la partajul deschis de mine).
Se poate ca un partaj sa fie judecat de 2 ori??? prima oara fiind de acord cu cota de 50% iar acum pretinzand o cota majoritara?????....
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Simi14 , utilizator 13:48, 25 Mai 2012
Verificati daca este vorba despre aceleasi bunuri care au facut obiectul primei hotarari judecatoresti sau daca sotul solicita printr-o noua actiune partajarea unor alte bunuri , invocand de aceasta data o cota majoritara in favoarea sa
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri........este o mica diferenta...in primul proces deschis de mine , eu am cerut partajul strict pe apartament......in procesul deschis de fostul meu sot ....el cere partajul pe apartament si pe bunuri.....problema este ca bunurile le-am impartit amandoi asa cum am avut nevoie.
Voi tine cont de sfaturile primite...si va multumesc inca o data.
Buna ziua tuturor,

De multe ori, dupa ce mai multe persoane s-au judecat pentru o anumita pretentie si in dosarul respectiv a fost pronuntata o hotarare, definitiva si irevocabila, exista tendinta ca persoana nemultumita de acea hotarare sa porneasca un alt proces pentru aceeaai pricina impotriva acelorasi persoane cu care s-a mai judecat, adica va incerca sa se rejudece pentru acelasi lucru.

C. civ. prevede ca ?Este lucru judecat atunci cand a doua cerere in judecata are acelasi obiect, este intemeiata pe aceeasi cauza si este intre aceleasi parti, facuta de ele si in contra lor in aceeasi calitate.? Din citirea atenta a acestui articol desprindem concluzia ca pentru a exista autoritate de lucru judecat trebuie sa existe o tripla identitate: de parti, de obiect si de cauza.
Cat priveste primul element ? partile ? se are in vedere nu prezenta lor fizica la proces, ci prezenta lor juridica, adica participarea la proces in nume propriu sau prin reprezentant. Exista identitate de parţi chiar daca intr-un proces o parte a figurat ca reclamant si cealaltă ca parata, iar in al doilea proces aceste calitatii sunt inversate.
Al doilea element ? obiectul ? se refera atat la pretentia concreta dedusa judecatii cat si la dreptul care se poarta asupra obiectului material.
Prin cel de al treilea element ? cauza ? se intelege fundamentul pretentiei afirmate sau situatia de fapt calificata juridica. Cauza nu trebuie confundata cu mijloacele de dovada ale faptelor pe care reclamantul isi intemeiaza pretentiile.
Puterea de lucru judecat poate fi invocata de orice parte interesata, sau instanta din oficiu, in orice stadiu al procesului, chiar direct in fata instantei de recurs.

Conform art. Art. 163 din Codul de Procedura Civila ?(1)Nimeni nu poate fi chemat in judecata pentru aceeasi cauza, acelasi obiect si de aceeasi parte inaintea mai multor instante. (2)Această exceptie se va putea ridica de parti sau de judecator in orice stare a pricinii in fata instantelor de fond.? Puterea lucrului judecat nu este reglementată in mod expres ca efect al hotararii judecatoresti, ci ca o prezumtie legala absoluta, irefragabia in art.1201 c.civ. si ca o exceptie procesuala de art.163 c.proc.civ.
Potrivit art.1201 C.Civ., este lucru judecat atunci cand a doua cerere in judecata are acelasi obiect, este intemeiata pe aceeasi cauza si este intre aceleasi parti, facuta de ele si in contra lor in aceeasi calitate.
Din examinarea art.1201 c.civ., reiese ca autoritatea lucrului judecat este conditionata de tripla identitate a celor trei elemente : obiect, cauza si parti.

Principiul autoritatii de lucru judecat corespunde necesitatii de stabilitate juridica si ordine sociala, fiind interzisa readucerea in fata instantelor a chestiunii litigioase deja rezolvate si nu aduce atingere dreptului la un proces echitabil prevazut de art. 6 din CEDO, deoarece dreptul de acces la justitie nu este unul absolut, el poate cunoaste limitari, decurgand din aplicarea altor principii.


Surse:
[ link extern ] /
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Excepþia puterii lucrului judecat angelescudum_TM angelescudum_TM Pentru a putea beneficia de ,,Excepţia puterii lucrului judecat", una din părţile aflate într-un proces, este obligată să anexeze la (,,întâmpinare, ... (vezi toată discuția)
Intrebare? marianelena marianelena Ce este prezumtia de lucru judecat si unde este (lege,nr.)ia reglementata in codul civil? Poate fi ia invocatain cadrul unui proces in opozitie cu exceptia de ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre exceptia autoritatii de lucru judecat si prezumtia autoritatii de lucru judecat dienusa dienusa ma confrunt cu o problema,sper sa ma intelegeti....in martie,anul trecut am fost actionata in judecata pt radierea tatalui meu de pe unTP,unde era el trecut si ... (vezi toată discuția)