avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... diferenta intre exceptia autoritatii de lucru judecat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

diferenta intre exceptia autoritatii de lucru judecat si prezumtia autoritatii de lucru judecat

ma confrunt cu o problema,sper sa ma intelegeti....in martie,anul trecut am fost actionata in judecata pt radierea tatalui meu de pe unTP,unde era el trecut si o cumnata/fratele decedat/.acum si tata si cumnata sunt decedati..pe parcursul procesului am descoperit o sentinta def si irevocabila din 1993,pe numele ambilor,prin care se arata ca prin hotararea 57/91 s-a stabilit dreptul de proprietate petentilor,adica tata si cumnata care au facut plngere comuna la legea 18/91 prin care cer sa ramana valabila acea hotarare a comisiei judetene.din 1991..in 1993 comisia judeteana a vrut sa schimbe acea hotarare ,dar nu au avut castig de cauza,ramanand valabila hot 57/91 a comisiei judetene prin sentinta def si irev ,in urma careia s-a eliberat adev de prop pe numele ambilor si in 2000 s-a dat TP...pe fond am cerut acvirarea dosarului ,dar nu s-a tinut cont de el ,acum sunt in recurs,pot invoca exceptia sau prezumtia autoritatii lucrului judecat/ va rog mult sa ma ajutati...sper sa intelegeti ce am scris...
Cel mai recent răspuns: dienusa , utilizator 08:02, 5 Noiembrie 2009
Puteti invoca autoritatea lucrului judecat ca o exceptie dirmanta si absoluta si la recurs, autoritatea de lucru judecat fiind o prezumtie absoluta neputind fi rasturnata prin proba contrara
Potrivit art.1201 c.civ., este lucru judecat atunci când a doua cerere în judecată are acelaşi obiect, este întemeiată pe aceeaşi cauză şi este între aceleaşi părţi, făcută de ele şi în contra lor în aceeaşi calitate.
Din examinarea art.1201 c.civ., reiese că autoritatea lucrului judecat este condiţionată de tripla identitate a celor trei elemente : obiect, cauză şi părţi .
În condiţiile art.166 c.proc.civ. „Excepţia puterii lucrului judecat se poate ridica, de părţi sau de judecător, chiar înaintea instanţelor de recurs”. Pe cale de consecinţă, ne se poate renunţa la beneficiul ei.

Dacă excepţia este respinsă instanţa se pronunţă printr-o încheiere interlocutorie.
Dacă excepţia este admisă, se pronunţă o hotărâre de respingere a acţiunii, exclusiv în temeiul puterii lucrului judecat, instanţa nemaiputându-se pronunţa cu privire la nici un alt aspect al pricinii.
va multumesc mult...m-am tot contrazis cu avocata ...ca ea nu o invoca...desi totul e clar....la aceleasi parti suntem eu si o verisoara ,parintii sunt decedati ....dar din moment ce s-a stabilit dreptul de prop a lui tata printr-o sentinta def si irev ,mai putea cere radierea lui tata de pe titlu/
inca ceva ...daca instanta de recurs nu o ia in seama....si pierd recursul asa aiurea cum am pierdut si fondu...ma pot folosi de o cale extraordinara de atac/...bineinteles ca ar fi mai multe motive....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot invoca exceptia puterii autoritatii lucrului judecat? dienusa dienusa am pierdut pe fond un proces in care se cerea radierea tata-lui meu de pe un TP,pe titlu e tata si o cumnata/fratele era decedat in 1991.Pe timpul procesului ... (vezi toată discuția)
Este autoritate de lucru judecat? dienusa dienusa am fost chemata in judecata pentru radierea tatalui meu de pe un T.P-era trecut el si cumnata/fratele decedat,procesul l-am pierdut la prima instanta desi noi ... (vezi toată discuția)
Teren lipsa de pe un tp dienusa dienusa va rog mult sa ma sfatuiti ce sa fac intr-o problema pe care sper sa o explic cat mai bine...Cu ocazia unui proces pt radierea tatalui meu de pe un TP/am ... (vezi toată discuția)