c123456 a scris:
Daca nu inteleg, parintii pot intreba ce inseamna anumite clauze din contract.
........
N-am postat acel comentariu cu acel text. A fost sters continutul pe care l-am postat. In acel comentariu, parca, am postat despre faptul ca scoala privata este la libera alegere, nu te obliga nimeni sa semnezi contract, si despre pluralismul invatamantului, ordin Nr. 5.571/2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului
preuniversitar alternativ (7 octombrie 2011)
vs Ordin nr. 6694/2024
La semnarea contractului educational li se aduce la cunostinta parintilor despre alternativele educationale?
Imi mentin pozitia de a recunoaste dreptul si indatorirea parintilor de a creste copilul dupa propriile convingeri, in conditiile legii, faca-se voia Lui Dumnezeu!
Acel contract educational a fost introdus in urma cu peste zece ani. Pare, asa, de bun-simt.... dar, e legislatie adoptata in ultimii 10-15 ani ... legi care au produs efecte chiar daca parintilor le-a fost prezentat Regulamentul doar ca o formalitate. Nici macar nu s-a incercat sa se faca o campanie de promovare a drepturilor copilului bla bla !! Cautati, chiar recent, ce comunicat a dat Ministerul... sec, asa, doar citat din Regulamentul model. Nici nu se sta la discutii, sa explice, sa promoveze drepturile.... nici jurnalistii nu mai fac jurnalistica d'aia. Ministerul nici nu s-ar fi deranjat... dar au postat unii lupul, lupul...
Nu urmaresc tv de vreo 15 ani, am renuntat la fumat dupa vreo 25 de ani, nu stau pe social media, doar mai citesc ziare/tv online si acest forum ... a vazut cineva vreo brosura de constientizare, promovare a drepturilor copiilor la invatatura... una d-aia de vreo 100 de pagini, cu ilustratii, cum se face in tarile democratice... sa inteleaga poporul legislatia. Cine sta sa explice cel putin 3 pagini de regulament? Cum au dobandit cadrele didactice competente in legislatie, astfel incat sa aiba capacitatea de a raspunde intrebarilor cu privire la continutul contractului educational?
In tarile astea, democratice, din care se copiaza legislatia, modalitatile de responsabilizare/penalizare a parintilor se dispun de catre instanta. A vazut sau auzit cineva sa fi avut loc vreun proces in instante prin care TOTI parintii din Romania au fost judecati si gasiti vinovati de nesimtire? De ce sunt osanditi parintii? Sau chiar cadrele didactice? Oricum, nu pare a fi decat o campanie de strangere de semnaturi. Prin ce mijloace a fost investit un Minister cu puteri d'astea... sa oblige parintii sa semneze contractul educational. Praf in ochi ... sunt chestiuni mult mai complexe.