avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Activitate c123456

Activitate c123456

In viata de familie si privata nu exista program de vizita, ci legaturi personale. Daca exista neintelegeri instanta decide. In cazul parintilor separati instanta stabileste un program de vizita ca modalitate de pastrare legaturi personale. In codul civil nu este reglementat programul de vizita... niste increngaturi, drepturi si libertati... s-a strecurat programul de vizita in legea privind drepturile copilului.... dreptul parintelui sau copilului este dreptul la legaturi personale... nu exista drept la program de vizita. Nimeni nu-i aduce pe parinti cu forta la programul de vizita.

Avand in vedere varsta copilului puteti sa-i propuneti sa se mentina legaturile personale la domiciliul dvs. In lipsa unei hotarari judecatoresti nu exista obligatia de a accepta vizite oricand si oricum... sa nu faceti de capul dvs... depinde de circumstante, ce si cum, mergeti si consultati avocat. Cum sa fie despartit copilul de-un an de mama lui... chiar daca-s "doar" cateva zile... e razboi, boala? Domnul sa fie milostiv!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Scrie in hotarare ca tatal nu trebuie sa plateasca in acea luna? N-are cum sa fi decis asa instanta... ci, ar fi micsorat obligatia, ar fi platit mai putin in fiecare luna.

Tatal trebuie sa plateasca si in acea luna.

Mama nu trebuie sa-i dea tatalui bani.

Tatal poate cere micsorarea obligatiei, adica sa plateasca mai putin in fiecare luna. Nu va poate obliga la plata pentru "luna" de legaturi personale stabilite prin program de vizita. Nu prea are sanse de a fi redusa obligatia, depinde de cum formuleaza cererea... oricum, instanta va dispune de la data introducerii cererii, nu va dispune pe o perioada anterioara introducerii cererii.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:
O mutare cu copilul înseamnă schimbarea domiciliului acestuia.


In situatia prezentata de utilizator ambii parinti exercita autoritatea parinteasca. Oricare dintre ei poate decide cu privire la domiciliul copilului. Parintele care se ingrijeste in mod obisnuit de copil (gatit, spalat etc) poate sa schimbe domiciliul copilului. Daca exista neintelegeri instanta decide, oricare dintre parinti poate cere in instanta stabilirea domiciliului si toate cele.

Daca nu exista o hotarare judecatoreasca... nu exista obligatia de a cere in instanta schimbarea domiciliului copilului, nici nu este obligatorie obtinerea acordului celuilalt parinte inainte de parasirea domiciliului.

Chiar daca domiciliul copilului a fost stabilit prin hotarare judecatoreasca, parintele la care s-a stabilit domiciliul poate schimba domiciliul fara acord sau alta hotarare daca distanta nu e mai mare de cateva sute de km.

Bineinteles calatoria in strainatate necesita acordul ambilor parinti sau hotarare judecatoreasca.

Posibil unii sa incerce tactici... egalitatea de sanse are niste consecinte, nu neaparat in interesul copilului, posibil sa se incerce rasturnarea unor principii.... sa nu mai conteze ca unul dintre parinti ingrijea copilul in mod obisnuit, acu' sunt crese, bone... Daca nu cumva e vreo situatie de fugit chiar si desculta... ideal ar fi sa se consulte un avocat.
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va faceti griji, stati linistit, nu are de unde sa-i mai ramana! Probabil se va si imprumuta.

In iulie-august posibil sa se cheltuie chiar triplu fata de alte luni. Chiar daca copiii sunt plecati cate doua saptamani, parintele rezident suporta cam aceleasi cheltuieli cu tinerea gospodariei... si la intoarcerea la parintele rezident tot in vacanta, activitati, plimbari etc... rechizite, pregatire pentru noul an scolar. Daca nu cumva obligatia depaseste mii de euro, nu stiu ce standard de viata...

Nu este obligata sa va dea haine de schimb.

Nu este clar de cat timp sunteti separati. Banuiesc ca nu ar mai fi fost un subiect de discutie daca ati mai fi oferit haine copiilor, sa existe niste schimburi.

Nu vi s-a cerut in instanta sa aratati ca aveti conditii pentru preluarea de la domiciliu?

Cotele procentuale din venituri au fost stabilite in Romania candva prin anii '50... au fost considerate treburile si chestiunile acelor vremuri (bunuri, servicii si altele existente la acea vreme), dupa nevoi si posibilitati. Cotele, asa cum au fost stabilite, prezuma ca exista legaturi personale, adica cel care plateste este implicat in cresterea copilului, respectiv ar exista si plati in natura. Fiind vorba despre viata de familie si privata nu se prezuma modalitatile prin care se realizeaza aceste legaturi.

Acest model (cota procentuala din veniturile parintelui nerezident), este cel mai vechi, de sorginte straina (exceptand modelul din cele mai vechi vremuri ... din roadele muncii, in natura). Unele tari au implementat si alte modele... se mai fac ajustari, dar, ca "vremuri", formulele sunt de prin anii '70-'90

Treburi foarte complexe... pe de-o parte intretinerea copilului nu mai este considerata de unii parinti ca o datorie morala, si pe de alta parte tari cu sistemul social de asistenta supra-incarcate.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pensia de intretinere se plateste asa cum a fost stabilita de instanta. Trebuie platita toata suma. Cheltuielile variaza de la o luna la alta. Ii mai dati bani in plus de sarbatori, la serbari, zile de nastere sau altele? Ati fost obligat sa contribuiti in plus pentru rechizite, activitati si altele?

In viata de familie si privata nu exista program de vizita, ci legaturi personale.

Nu exista dreptul la program... increngaturi, drepturi si libertati.

Instanta stabileste un program de vizita ca modalitate de pastrare a legaturilor personale.

Este problema celui care a solicitat program, ca modalitate de pastrare a legaturilor, ce mananca si imbraca copilul in timpul programului.
Marius 06 a scris:
Dar nu se ia în considerare și faptul că nu este plătită pensia alimentara?


Daca obligatia a fost stabilita in bani (de ex 1/4 din venituri) atunci trebuie sa plateasca in bani, nu se iau in considerare cadourile sau altele.

Daca refuza sa plateasca puteti sa apelati la un executor judecatoresc. Nu este un motiv de a fi luat in considerare in ceea ce priveste programul de vizita. Daca aveti avocat ar gasi o formula s-o strecoare, sa arate ca nu respecta hotararea prin care s-a stabilit dreptul copilului la intretinere, ca face de capul lui, si nici dvs nu ati fost de rea credinta, probabil nu ati vrut sa fie afectate legaturile.

Marius 06 a scris:
Sau faptul că nu a dormit deloc cu minorul atâția ani?


Copiii sunt crescuti de parinti, mama si tata, de mii de ani. In unele cazuri, pare ca se prezuma ca astfel de legaturi si relatii pot exista sub aceeasi forma chiar si in cazul parintilor separati.

Nu exista dreptul la program, dar asta e. Rugati-va Domnului, sa fie milostiv, pentru binele copilului. In vremurile astea, in unele situatii, se prezuma ca parintele rezident are cunostinte si competente in "psihiatria" si psihologia copilului, eventual ii indreptateste pe parinti sa-l creasca negandu-i constiinta si propria vointa.
unsimplutata a scris:
Sunt decizii ale instantelor din România in care se spune clar ca este de datoria mamei sau parintelui rezident sa pregateasca copilul fizic si psihic, sa il incurajeze sa se intalneasca cu celalalt parinte.



In ce articol de lege scrie ca parintele rezident este obligat sa pregateasca psihic copilul pentru programul de vizita?

De ce trebuie sa-l pregateasca psihic? Copiii sunt crescuti de parinti, mama si tata, de mii de ani. Cum dobandeste un parinte astfel de cunostinte sau competente in psihiatria sau psihologia copilului? Daca poate fi obligat sa-l pregateasca psihic pentru programul de vizita ... poate fi obligat sa pregateasca psihic copilul pentru programul de vizita cu abuzatorul? Sau pentru altceva? Chiar impotriva constiintei si vointei parintelui? Intri la niste discutii si nu stii cu cine ... ma lepad de cel rau!

Eu m-as ruga Domnului, sa fie milostiv, si orice as face sau va fi sa fie pentru binele copiilor, spre Slava Lui Dumnezeu.

Parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul, potrivit propriilor convingeri, cu respectarea drepturilor copilului. Sa nu se piarda intelesul si sensul din acest drept si indatorire.

Nu exista dreptul la "program" ... ingrengaturi, drepturi si libertati.

In viata de familie si privata nu exista "program" de vizita, ci legaturi si relatii personale.

Daca parintii nu locuiesc impreuna, parintele separat de copil are dreptul la legaturi personale cu acesta.

Daca exista neintelegeri intre parinti, instanta decide.

Instanta stabileste program cu copilul ca modalitate de pastrare a legaturilor personale.

Parintii nu divorteaza de copii, asa e... dar dupa divort/separare sunt doua gospodarii. Vietile nu se mai desfasoara la comun. Trebuie sa constientizati si diferentiati legaturile din timpul casatoriei si dupa separare.
DanielC009 a scris:
Totul a inceput de cand am zis ca sa-mi răspundă la telefon pana în ora 21 româniei ca ea ma sunat inapoi când avea chef....

Când am intrebat care e motivul de ce nu raspunde a zis textual va scriu "Toată ziua stau și ma scarpin".


In viata de familie privata nu exista "program" de vizita, ci legaturi personale.

Daca parintii nu locuiesc impreuna, parintele separat de copil are dreptul la legaturi personale cu acesta. Nu exista dreptul la "program" ... o incregatura, drepturi si libertati.

Daca exista neintelegeri intre parinti, instanta decide.

Instanta stabileste program cu copilul ca modalitate de pastrare a legaturilor personale.

Constientizati si diferentiati legaturile personale din timpul casatoriei si dupa separare.

Trebuie sa colaborati, sa aveti intelegere si flexibilitate in legaturile personale cu copilul. Altfel, posibil sa ajungeti in situatia de a nu putea comunica cu copilul nici macar zece minute inafara programului stabilit de instanta.

Fiind sezonul alergiilor este posibil ca doamna sa se fi scarpinat toata ziua, nu poate fi exclus.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Liliana Gradinaru a scris:
Exista un trend negativ in Romania in domeniul alienarii parintesti si o lipsa de analiza amanuntita.


Trendul este de dezbinare in familie. Priviti in ansamblu, nu numai cazurile familiilor divortate/separate.

Cum de au ajuns copiii sa se increada orbeste intr-un strain cunoscut pe internet si sa ignore orice sfat dat de parinti? Romania ocupa locuri de top pe trafic. Credeti ca victime cad doar copiii din familiile destramate?

Alienarea parentala sau pseudo-concepte similare, folosite in instante, servesc ca mijloc de reunire a victimelor abuzului asupra copiilor cu agresorii lor. Gardner, cel care a sfarsit ca Iuda, avea viziuni de normalizare a unor abominatii [ link extern ]

Nu poate contesta nimeni ca n-ar exista sau nu va exista dezbinare. Nu stie nimeni exact...

Ce legaturi sunt in familie, situatia financiara, ce griji au parintii, cum isi petrece copilul timpul, ce priveste, ce citeste, ce asculta, ce relatii are...
Intrebati avocatul despre emanciparea copilului. Cam asta este trendul.... ar fi multe de comentat, sunt mai multi factori, daca nu cumva asta e si natura fortelor.

Din pacate, Romania nu are piata fortei de munca pregatita pentru emanciparea timpurie.