avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... instanta competenta pensie intretinere minor stabilit ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

instanta competenta pensie intretinere minor stabilit in strainatate ...

buna ziua . avem urmatoare speta ; fata are 18 ani si e stabilita alaturi de mama ei in Italia . deschide actiune pentru pensie de intretinere panala terminarea studiilor . instanta solicita " concluzii cu privire la competenta judecatoriei in raport cu resedinta reclamantei ". care ar fi instanta competenta sa judece actiunea cand reclamanata este cetatean roman cu resedinta in italia si reclamatul e cetatea roman cu domiciliul in romania
cu stima
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2025
Dorel Tupilus, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dorel Tupilus , utilizator 13:54, 22 Februarie 2025
La modul general, pensia de intretinere se stabileste oriunde se nimereste.

In cazul dvs instantele din Romania au jurisdictie pe subiect si persoane, deci au competenta. La judecatoria domiciliului dvs sau la judecatoria sector 5 Bucuresti. Sunt niste chestiuni complexe asta cu competentele instantelor, am vazut ca se plimba unele dosare prin cateva judete, unele probleme posibil sa fie datorate si faptului ca unele legi sunt de sorginte straina, redactate de state federale ... tocmai ce vazui o stire ... cica "Curtea Suprema" (ca-n statele federale) a Romaniei este Curtea Constitutionala [ link extern ]

.... dar legea zice ca singura instanta suprema e ICCJ [ link extern ] /

... cam asa sta treaba cu competentele.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2025
c123456, utilizator
Avem regulament european, avem legislatie interna. Statul competent este Italia, evident, nu e nicio indoiala. Si legea aplicabila e cea italiana.
O persoana cu cetățenie romana da în judecata un alt cetățean roman la instanta unde are reședință? Vorbim de persoane matire cu acte românești și domiciliul din acte în România. Mulțumesc

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Avem regulament european, avem legislatie interna. Statul competent este Italia, evident, nu e nicio indoiala. Si legea aplicabila e cea italiana.

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2025
Dorel Tupilus, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mame,ajutati-ma! Monica_1983 Monica_1983 Buna.M-am casatorit cu cetatean italian in Romania,avem impreuna un copil mic,nascut in IT.In 2010 am cerut divortul,aici la noi in tara.Primul proces l-am ... (vezi toată discuția)
Dilema privind instanta competenta buna ziua! in contextul in ... GeorgeAnonimovici GeorgeAnonimovici Dilema privind instanta competenta Buna ziua! In contextul in care o casnicie s-a intocmit sub legislatie romaneasca, la consulatul Romaniei (dintr-un stat ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia, divort in romania fara domiciliu in ro al italianului emivivid emivivid Bine v-am gasit! Apelez la voi ptr un sfat ptr o prietena. Acum 5 ani s-a casatorit cu un italian (de forma, ptr cetatenie, intre timp a regretat gestul... ... (vezi toată discuția)