Bună ziua, tatăl meu a decedat în ianuarie 2024. Mama avea pensia ei, ca valoare exact 50% din pensia tatălui meu, drept pentru care a decis sa își păstreze pensia ei și sa nu depună dosar pentru pensie de urmaș. În condițiile în care, prin modificarea legislației, tatăl meu ar fi beneficiat 100% de o majorare a pensiei deoarece a avut peste 40 de ani vechime și venituri salariale mari, dacă mama ar dori sa ceara pensie de urmaș acum, pensia tatălui meu s-ar recalcula conform noilor prevederi legislative? Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.
Buna ziua,
Va prezint urmatoarea situatie: casa si teren mostenite de la parinti decedati de catre frate si sora. Sora nascuta cu handicap grav si, dupa decesul parintilor, intretinuta de frate si sotia lui. Fratele are din prima casatorie (sotia decedata) un baiat major si cu actuala sotie (casatoriti de 38 de ani) are un baiat major. Pentru sora cu handicap nu s-au facut demersurile pentru stabilirea unui tutore legal, banuiesc ca in conditiile date statul ii reprezinta interesele.
Intrebarea este: in conditiile in care in aceasta casatorie de 38 de ani, toate veniturile sotiei au intrat in casa mostenita de catre sot si sora lui (50/50) si aceasta a participat activ la intretinerea cumnatei cu handicap grav (nu s-a putut ingriji singura niciodata), care este solutia ca ea sa nu ramana pe strada in cazul decesului sotului? Cum o protejeaza legea, dupa o viata de munca si cum poate demonstra participarea activa la intretinerea casei si a cumnatei? Exista vreo posibilitate legala de a nu fi lasata fara niciun drept? Cine o reprezinta pe cumnata cu handicap grav in cazul decesului fratelui si cine are obligatia legala si/sau morala sa o ingrijeasca?
Multumesc
M.C.
Buna ziua,
Dacă în OUG 4/2023 este reglementată restituirea eșalonată a contribuției de sănătate reținută în 2023 din pensiile mai mari de 4000 lei, cum se procedează cu restituirea contribuției reținută în tranșă unică la recuperarea sumelor acumulate in Pilonul II? Anul trecut am ieșit la pensie limită de vârstă și din suma primită de la fondul Pilonul II mi s-a reținut și virat, conform legislației de atunci, contribuția de sănătate calculată la suma acumulată. Am contactat Fondul de Pensie Privată și mi s-a comunicat că atunci când vor primi banii de la Casa de Sănătate (presupun că trebuie să se facă niște demersuri din partea lor în acest sens) voi fi contactată, fără a-mi spune și modalitatea în care vor restitui acești bani. Există posibilitatea de eșalonare a sumei reținute, având în vedere ca această contribuție a fost plătită de mine în tranșă unică?
Mulțumesc
Monica Costea
Buna ziua,
Avand in vedere ca CCR a decis că: sunt neconstituţionale mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar, faptul ca am platit contributia de sănătate la retragerea banilor din pilonul II este legal? Valoarea acestei contributii, in cazul meu, a fost de peste 3000 de lei. Exista posibilitatea de a recupera acesti bani pe care i-am platit anul trecut in luna iunie?
Va multumesc,
Monica Costea
Buna ziua, mama sotului meu ne-a donat, cu scutire de raport, apartamentul in care noi locuim de cand a fost cumparat, respectiv anul 2005. Pentru intocmirea contractului notarial, am achitat noi impozitul apartamentului (ca in fiecare an) in data de 03.01.2023 si am obtinut certificatul fiscal pe numele soacrei mele. In momentul in care mergem sa declaram dobandirea, respectiv instrainarea imobilului, cum se procedeaza la financiar, tinand cont ca este inceputul anului si impozitul la fost platit pe tot anul 2023 de catre noi? Plata a fost facuta cu card online de catre mine in numele soacrei mele. Ramane asa sau imi returneaza in cont plata initiala urmand sa platim ca proprietari? Multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Mulțumesc pentru răspuns!
Buna ziua,
Am depus contestatie la decizia de pensionare in data de 08.04.2022. In data de 12.10.2022 s-a pronuntat instanta in favoarea cererii de contestatie cu termen de apel 30 de zile de la comunicare. In data de 02.11.2022 am primit prin posta hotararea instantei si am constantat ca, desi s-au cerut cheltuielile de judecata de la inceput cu indexarea chitantei prin care s-au platit serviciile avocatului, recuperarea lor nu este cuprinsa in hotarare (Casa de pensii nu a facut apel). In data de 18.11.2022 s-a depus cerere de completare si in data de 07.12.2022 a fost admisa printr-o alta hotarare, prin care se completeaza prima hotarare, si aceasta fiind supusa apelului in 30 de zile de la comunicare.
Intrebare: apel se poate face doar pentru cheltuielile de judecata sau pentru toata actiunea de contestare a deciziei de pensionare?
Multumesc anticipat,
Monica Costea