avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Activitate Bicoz

Activitate Bicoz

Conflict de intrese. Un consilier local are sotia cu un PFA cu contract de prestari servicii cu primaria, pe 12 luni, obtinut prin catalogul electronic (achizitie publica). Exista stare de incompatibilitate sau conflict de interese daca consilierul participa la votarea bugetului localitatii avand in vedere ca nu a votat in mod direct pentru contractul PFA-ului sotiei, contractul fiind semnat prin catalogul electronic de catre serviciul Achizitii?
Sunt proaspat consilier local. Sotia are un PFA cu contract de prestari servicii cu primaria, pe 12 luni, obtinut prin catalogul electronic (achizitie publica). Exista stare de conflict de interese daca eu particip la votarea bugetului localitatii avand in vedere ca eu nu votez in mod direct pentru PFA-ul sotiei?
Apar in portalul instantelor. Inca nu s-a stabilit termenul. Poate stiti spete asemanatoare. Nu stiu exact unde sa caut baza legala cu ce ar fi trebuit sa faca vecinul sau administratorul inainte de a ma chema in instanta. Multumesc
Buna ziua! Locuiesc la etajul 1 si vecinul de la parter m-a dat in judecata pentru faptul ca in bucataria lui s-a produs o inundatie masiva. Mi-a trimis poze cu gresia din bucatarie murdara de apa neagra si mobila de bucatarie distrusa de igrasie. Mentionez ca el nu locuieste la adresa si a constatat acest fapt dupa 2 luni de lipsa de la domiciliu. Din verificari si din poze reiese ca nu de la mine a ajuns apa la el (nu are tavan sau pereti umezi), ci din cauza faptului ca s-a infundat canalizarea blocului si prin teava care iese din apartamentul sau catre canal probabil a ajuns apa inapoi la el in apartament. Mentionez ca este imobil parter+ 1 etaj. Ce pasi ar fi trebuit sa faca inainte sa ma dea in judecata? Trebuia sa cheme administratorul sau presedintele de bloc? Cred ca si pe mine ar fi trebuit sa ma cheme. Si daca se poate sa-mi spuneti ce articol de lege prevede care ar fi trebuit sa fie pasii de urmat in astfel de situatii. Multumesc!
Buna ziua
Am cumparat un produs de pe Instagram. Am platit intr-un cont de persoana fizica la Banca Transilvania 1600 lei. Au trecut trei luni si nu am primit produsul. Am vb pe WhatsApp de vreo zece ori cu persoana respectiva care de fiecare data invoca diferite probleme cu restituirea banilor, ba cu Covidul, ca nu e in tara etc. Am dovada platii, am discutiile pe Wapp, inclusiv audio, in care confirma ca a primit banii. Pe Instagram ea vinde bine mersi in continuare. Ce ma sfatuiti? Multumesc
Buna ziua
Lucrez in cadrul MAI, ture de 24/72. Datorita acestui program, aproape in fiecare luna depasesc durata timpului normal de lucru, asa cum este definit in Codul Muncii si in OMAI 40/2018 art. 6, alin.3. De exemplu pentru cei care lucreaza 8 ore, luna decembrie 2019 a avut 20 de zile lucratoare rezultand un numar de 160 de ore ca si timp normal de lucru asa cum este definit in Codul Muncii.
Eu in luna decembrie 2019 am efectuat un numar de 7 ture de serviciu de cate 24 ore rezultand un numar de 168 de ore de munca, cu 8 ore mai mult decat timpul normal de lucru aferent acestei luni(160 ore). Conform Codului Muncii si al OMAI 40/2018 art. 6, alin.3 trebuie sa beneficiez de ore libere platite in termen de 60 de zile de la efectuarea acestor ore suplimentare, deci pana in data de 29.02.2020. In luna februarie 2020 am efectuat 7 ture de serviciu, insa pentru a nu se depasi acel termen de 60 de zile, in data de 28.02.2020, intre orele 08-16, am fost pus sa recuperez cele opt ore suplimentare din luna decembrie 2019, prezentandu-ma la serviciu la orele 16. Astfel am efectuat in luna februarie un numar de 160 ore de serviciu, adica exact cat era durata timpului normal de lucru aferent lunii februarie, care este de 20 zile lucratoare adica 160 ore. Pana aici totul bine, insa acelasi OMAI 40/2018 art. 6, alin.3 spune ca trebuie sa beneficiez de ore libere "platite" si consider ca atata timp cat am indeplinit norma de 160 de ore pentru februarie, nu se indeplineste conditia de ore libere "PLATITE" pentru ca eu am fost in recuperare in cele 8 ore care oricum ar fi fost surplus in luna februarie.
Ca sa fiu mai explicit dau urmatorul exemplu:
- daca un lucrator de la 8 ore cu program 08-16, in luna decembrie trebuie sa stea inca 8 ore peste program, atunci el va recupera in februarie cele 8 ore putand sa stea acasa o zi lucratoare si in loc de 160 de ore cat este timpul normal de lucru pentru februarie el va munci doar 152 de ore, insa va fi platit cu salariul intreg (adica pentru 160 de ore), respectandu-se astfel prevederile OMAI 40/2018 art. 6, alin.3. - ore libere platite.
- eu care lucrez in ture, am efectuat 8 ore in plus in decembrie, mi-am luat 8 ore recuperare in februarie, insa ca si numar de ore am lucrat in februarie tot 160 de ore (si nu 152 cum era normal).
Ideea de baza este ca mi-au fost acordate ore libere, insa per total eu in lunile decembrie 2019 si februarie 2020 am 8 ore in plus(neplatite) fata de timpul normal de lucru.
In cazul in care nu as fi fost pus sa recuperez aceste ore, atunci ele mi-ar fi fost platite conform OMAI 40/2018 art. 6, alin. 4 si alin.5
Acelasi lucru se intampla, prin rostogolire, si in lunile celelalte. Mai mentionez ca in M.A.I., plata salariilor si a sporurilor se face strict raportat la numarul orelor aferente timpului normal de lucru din luna de referinta.
Va multumesc