avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Activitate Burtea mariana

Activitate Burtea mariana

Lucrez la o firma privata cu contract pe nedeterminat, am 51 ani și ma confrunt cu următoarea situație. Am probleme de sănătate iar medicul de medicina munci al firmei mi, a eliberat o scrisoare medicala prin care informează firma starea sănătăți mele și cere sa mi se schimbe locul de munca, numai ca astăzi am fost informata scris de personalul resurse umane citez ori semnez ca îmi asum pe proprie răspundere riscurile asociate acești post de lucru și sa semnez prezenta informare ori citez în caz contrar se recomanda schimbarea locui de munca actual, în afara companiei noastre, în termenul de preaviz menționat în contractul de munca sau o alta varianta dacă nu voi semna am fost amenințată ca mi se va suspenda postul, iar eu am cerut sa suspende postul la itm și sa ma scoată în șomaj dacă nu vor sa. mi găsească alt loc de munca în cadrul firmei deși, exista loc unde s. Ar putea face asta dar nu se vrea pt mine probabil din cauza vârstei. Ce este de făcut într-o astfel de situație va rog sama sfătuiți?eu nu vreau sa. mi dau demisia pt ca nu mi se pare normal.
O seara frumoasa!!!
Tot mai intreb pt ca stiu situati cand ambi soti sunt in somaj tehnic la firme diferite si ambi sunt acasa cu 75% si mai am colega de serviciu care beneficiaza de legea 19/2020,iar ulterior sotul a ramas acasa in somaj tehnic de la uzinele Dacia,deci pana la urma cum este legal ca nu mai inteleg,sau ramanem la mila angajatorului care in aceste momemnte abuzeaza de situatie si îti spune nu.ti convine dativa demisia?
Iar daca intre timp si firma mamei se inchide ce se intampla? in concluzie numai un parinte poate primi cei 75%,chiar daca firmele ambilor parinti s.a închis,unul are75%iar celelalt fara plata?
Este legal ca intr.o familie mama sa ramana acasa pt supraveghere copil 75%pt inchiderea scolilor,ca mai apoi sotului sa i se închida fabrica si sa fie dat in somaj tehnic cu 75%.Întreb pt ca se pare angajatorul ma pune sa dau o declaratie pe propia raspundere ca sotul nu beneficiaza de zile libere platite de la locul lui de munca.sa inteleg ca este ilegal ca un parinte sa ramana acasa cu legea 19 iar celalalt nu poate beneficia de somaj tehnic? Mai clar un parinte beneficiaza de legea 19 iar celalalt parinte trebuie sa ste in zile libere fara plata? Va rog sa.mi raspundeti.Multumiri
Răspuns la discuția Stimulent de inserție
Bebelușii ar trebui să se nască la începutul lunii August până pe data de 8 avem termenul . Îndeplinesc condițiile pentru șomaj am 5 ani vechime în muncă.

Cornel Vasile a scris:

1. Care este data prezumata a nasterii copiilor ?

2. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....


Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

3. Indepliniti conditiile de mai sus pentrua intra in somaj ?

Daca da,ce vechime in munca aveti ?

Bună seara! Am si eu o intrebare . Am rămas însarcinata, sarcina este gemelară. Am avut o întrerupere pe cartea de muncă din Octombrie 2018 pana in Aprilie 2019 ( Din Octombrie 2016 până în Octombrie 2018 am lucrat continu la aceeași firmă) perioadă în care nu am mai lucrat apoi din Aprilie 2019 până in Ianuarie 2020 am lucrat cu contract din 3 in 3 luni in momentul in care am înștiințat în scris angajatorul de starea mea de graviditate au spus că nu îmi vor mai prelungi contractul de muncă . Acum întrebarea mea este pot intra în șomaj și mai apoi în creștere copil? Prin Casa de Asigurari nu pot merge deparece nu am apucat să intru în risc maternal deoarece am doar 9 saptamânii și 5 zile de sarcină. Sau cum este cel mai indicat să procedez în aceasta situație? Vă mulțumesc anticipat pentru eventualele răspunsuri.