avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1388 soluții astăzi
Forum Activitate Primul

Activitate Primul

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara!

Un sfat de la cineva care a trecut prin exact ce treceți dumneavoastră: concentrați-vă pe contestația cu privire la durata procesului penal. Dacă judecătorul va constatata tergiversarea cazului - vor fi obligați să îl rezolve în termenul stabilit de către judecător. Mergeți cu toate probele și explicați clar de ce nu se justifică. Invocați Articolul 6 CEDO.

Referitor la plângerea penală pentru abuz în serviciu, vă recomand primul sfat. Eu până nu am trecut prin așa ceva, nu aveam idee cât de des se întâmplă așa ceva. Problema este că ei fac aceste lucruri pentru că știu că nu au cum să fie trași la răspundere. Nu mă pronunț cu privire la plângere, se poate să aveți motive foarte serioase să o faceți. Dar dacă singurul motiv este tărăgănarea anchetei, eu, personal, nu mi-aș pierde timpul.

Cum am spus - mai bine concentrați-vă pe contestație și pe ce veți spune judecătorului.
Bună seara!

Încerc să fac o cercetare a hotărârilor judecătorești având ca obiect

- Art. 297 alin. 2 Cod penal;
- Art. 247 Cod penal 1968.

Ambele articole se referă la abuzul în serviciu prin îngrădirea drepturilor. Până acum mi-a fost foarte dificil să găsesc hotărâri judecătorești în această materie.

Vă rog frumos, dacă cineva poate să îmi recomande o soluție sub forma unui portal sau a unui software, aș fi recunoscător. Nu sunt jurist de profesie și nu cunosc UNDE pot consulta hotărâri judecătorești cu acest subiect.

Vă mulțumesc anticipat!
Răspuns la discuția PLANGERE PENALA
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă accidentul a avut loc la data de 8 noiembrie 2019, mama dumneavoastră poate depune plângerea penală PERSONAL la Parchetul de pe lângă instanța din localitatea dumneavoastră. Pentru a evita eventuale probleme, confuzii ar fi cel mai bine să o depună PERSONAL. Trebuie să primiți număr de înregistrare.

Plângerea trebuie să respecte anumite condiții de formă, explicate foarte clar în Codul de procedură penală, la articolul 289. Căutați pe google, puneți datele de identificare, CNP, date de contact și scrieți tot ce s-a întâmplat.

(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, calitatea și domiciliul petiționarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum și indicarea făptuitorului și mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.

(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne atașată plângerii.

(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.

Un ultim sfat: grăbiți-vă! Parchetele nu au program de lucru cu publicul în fiecare zi. Dacă au program doar mâine între orele 08.00-10.00 o să trebuiască să trimiteți prin Poștă, scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Bună ziua!

Sunt parte vătămată într-un dosar penal.

Prin rechizitoriu s-au dispus:
1. Trimiterea în judecată a Suspectului 1.
2. Clasarea față de Făptuitorul 2 și Făptuitorul 3.
3. Trimiterea unei copii după dispozitivul rechizitoriului Făptuitorului 2 și Făptuitorului 3.

Am depus Plângere împotriva soluției de clasare la prim-procuror.
A fost soluționată prin Ordonanță cu păstrarea clasării și respingerea plângerii.
Am depus Plângere împotriva Ordonanței de clasare la judecătorul de cameră preliminară.
.............................................
La prima înfățișare cei doi făptuitori lipseau, nu fuseseră citați (am verificat).
Am invocat dreptul la un proces echitabil și articolele 8 și 10 C.p.p.
Procurorul de ședință a răspuns:
„întrucât nu a fost efectuată urmărirea penală asupra persoanelor și nu au avut calitatea de suspecți – NU ESTE NECESARĂ PREZENȚA LOR”
Într-adevăr, urmărirea penală nu a fost desfășurată cu privire la persoane ci numai cu privire la fapte. Ei nu au dobândit calitatea de suspecți. Unul dintre ei nici măcar nu a fost audiat, dar asta este o altă discuție.
................................................
Art. 341, alin. (2) C.p.p.
„Judecătorul de cameră preliminară stabilește termenul de soluționare și dispune citarea petentului și a intimaților și încunoștințarea procurorului, cu mențiunea că pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plângerii.”
În Codul de procedură penală se specifică termenul de „intimați”.
În cazul în care nu s-a efectuat urmărirea penală cu privire la persoane și nu au avut calitatea de suspecți – ei nu mai sunt intimați?
..................................................
În rechizitoriu, procurorul folosește următoarea formulare:
DISPUN
[…] „Clasarea față de Făptuitor 1 și Făptuitor 2”
Aceasta nu este o măsură in personam?
Trimiterea unei copii a rechizitoriului acelorași Făptuitor 1 și Făptuitor 2 nu este o măsură in personam?
Nici în aceste condiții ei nu sunt intimați?
.................................................................
Abordarea mea este că Făptuitor 1 și Făptuitor 2 sunt persoane implicate DIRECT în această cauză, întrucât se judecă faptele lor. Judecarea acestei cauze ar putea produce efecte DIRECTE asupra lor.
Nu sunt jurist, dar bunul simț îmi spune că ar fi echitabil să fie și ei prezenți să își susțină vinovăția sau nevinovăția.
În fond nu este dreptul lor să își exprime punctul de vedere? PRIN ABSURD poate plângerea mea este în totalitate absurdă. Poate ei își probeză nevinovăția.

Nu ar fi normal să fie și ei citați?

Dacă instanța va continua să respingă această excepție eu ce alte căi de atac am?
Contestația încheierii, indiferent de soluție, în temeiul lipsei celor doi făptuitori?