avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Necitare făptuitori Plângere împotriva soluției de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Necitare făptuitori Plângere împotriva soluției de clasare Art. 341 C.p.p.

Bună ziua!

Sunt parte vătămată într-un dosar penal.

Prin rechizitoriu s-au dispus:
1. Trimiterea în judecată a Suspectului 1.
2. Clasarea față de Făptuitorul 2 și Făptuitorul 3.
3. Trimiterea unei copii după dispozitivul rechizitoriului Făptuitorului 2 și Făptuitorului 3.

Am depus Plângere împotriva soluției de clasare la prim-procuror.
A fost soluționată prin Ordonanță cu păstrarea clasării și respingerea plângerii.
Am depus Plângere împotriva Ordonanței de clasare la judecătorul de cameră preliminară.
.............................................
La prima înfățișare cei doi făptuitori lipseau, nu fuseseră citați (am verificat).
Am invocat dreptul la un proces echitabil și articolele 8 și 10 C.p.p.
Procurorul de ședință a răspuns:
„întrucât nu a fost efectuată urmărirea penală asupra persoanelor și nu au avut calitatea de suspecți – NU ESTE NECESARĂ PREZENȚA LOR”
Într-adevăr, urmărirea penală nu a fost desfășurată cu privire la persoane ci numai cu privire la fapte. Ei nu au dobândit calitatea de suspecți. Unul dintre ei nici măcar nu a fost audiat, dar asta este o altă discuție.
................................................
Art. 341, alin. (2) C.p.p.
„Judecătorul de cameră preliminară stabilește termenul de soluționare și dispune citarea petentului și a intimaților și încunoștințarea procurorului, cu mențiunea că pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plângerii.”
În Codul de procedură penală se specifică termenul de „intimați”.
În cazul în care nu s-a efectuat urmărirea penală cu privire la persoane și nu au avut calitatea de suspecți – ei nu mai sunt intimați?
..................................................
În rechizitoriu, procurorul folosește următoarea formulare:
DISPUN
[…] „Clasarea față de Făptuitor 1 și Făptuitor 2”
Aceasta nu este o măsură in personam?
Trimiterea unei copii a rechizitoriului acelorași Făptuitor 1 și Făptuitor 2 nu este o măsură in personam?
Nici în aceste condiții ei nu sunt intimați?
.................................................................
Abordarea mea este că Făptuitor 1 și Făptuitor 2 sunt persoane implicate DIRECT în această cauză, întrucât se judecă faptele lor. Judecarea acestei cauze ar putea produce efecte DIRECTE asupra lor.
Nu sunt jurist, dar bunul simț îmi spune că ar fi echitabil să fie și ei prezenți să își susțină vinovăția sau nevinovăția.
În fond nu este dreptul lor să își exprime punctul de vedere? PRIN ABSURD poate plângerea mea este în totalitate absurdă. Poate ei își probeză nevinovăția.

Nu ar fi normal să fie și ei citați?

Dacă instanța va continua să respingă această excepție eu ce alte căi de atac am?
Contestația încheierii, indiferent de soluție, în temeiul lipsei celor doi făptuitori?
Trebuiau citati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamație clasare dosar penal AlexHrt AlexHrt Bună ziua. Am avut un accident, mai exact am acroșat un pieton care s a angajat in traversarea unui drum prin loc nepermis în stare de ebrietate. Acesta în ... (vezi toată discuția)
S-a schimbat procedura? Just-drept Just-drept Am facut plangere impotriva unei ord. de NUP data de Parchet, plangerea fiind depusa la instanta conf. art. 340 cpp. Am primit de curand o citatie prin care ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de clasare laur2013 laur2013 in 2012 am depus o plangere penala privind marturia mincinoasa contra unei persoane care a depus marturie mincinoasa intr.un dosar civil si azi 08.04.2014 am ... (vezi toată discuția)