Am contractat un apartament platit integral care avea termen de finalizare (cu tot cu termenul de gratie) 15 mai 2009. Din pacate nu am putut sa ma mut decat la 1.12.2009, insa procesul verbal de predare-primire l-am semnat abia in 15.02.2010. In contract sunt prevazute penalitati de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere. Contractul este incheiat la notariat. Am sanse sa obtin penalitatile? Cum sa procedez?
In luna mai 2009 am incheiat contractul de vanzare-cumparare cu dezvoltatorul unui complex rezidential, in care se specifica ca transmiterea posesiei si folosintei sa se faca pana in data de 31.05.2009. In situatia in care transmiterea posesiei nu se poate face pana la termenul prevazut se prevede un termen de gratie de 15 zile, dupa care vanzatorul va datora cumparatorului, cu titlu de daune, o suma ce va reprezenta 0,1% pe zi de intarziere, calculat la pretul apartamentului fara TVA, pana la predarea efectiva a acestuia.
De mutat m-am mutat incepand cu 1.12.2009, iar procesul verbal de receptie l-am semnat doar in data de 15.02.2010.
Deoarece dezvoltatorul este arogant si uneori chiar jignitor (a trebuit sa vin aproape zilnic la apartament ca sa fia gata intr-un final) vreau sa le percep penalizarile prevazute in contract.
Cum sa procedez? Ce ma sfatuiti?
In situatia in care este gresit numarul cadastral si/sau numarul de carte funciara este vina numai a reprezentantilor de la cadastru si/sau cartea funciara. Ei sunt cei care acorda aceste numnere si nu persoana fizica autorizata care v-a intocmit documentatia.
Capacitatea cilindrica nu o cunosc, insa era inmatriculat in circulatie. Incorectitudinea este foarte mare. In urma unor discutii avute intre mine si proprietar am reusit sa-l fac sa mai renunte la anumite pretentii, dintre care unele chiar absurde.
In urma unei iesiri in decor cu un ATV inchiriat, proprietarul a incercat sa obtina cat mai multi bani pentru ATV-ul lovit. Intrebarea mea este daca cei care inchiriaza nu sunt obligati de lege sa aiba asigurari CASCO? De asemenea poate cere despagubiri mai mari decat cele trecute in constatarea politiei? Un alt aspect care ma intereseaza este termenul in care pretentiile financiare trebuie formulate (cand se prescriu ?).
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Florian