avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Activitate ionelpascaru

Activitate ionelpascaru

Răspuns la discuția Contract de mandat președinte.
Desigur!
poti sa aduci ulterior cazierul. Pana la urma nu e cea mai "naspa" prevedere a noii legi.


Dr.Virgil Dan Amza a scris:

legea 196/2018 vine cu o noutate - cei care vor sa candideze pentru un loc in comitet trebuie sa vina cu un cazier judiciar ! Nu mi-a venit sa cred dar asa e ! Asadar, vrei sa candidezi, te duci la politie, faci rost de cazier iar la adunare iti depui candidatura si arati dovada. Daca in final nu esti ales in comitete, nicio problema, ai facut si tu o plimbare pana la sectia de politie. Nu vreau sa spun ce gandesc ca imi inchid administratorii contul !

Cenzorul ce cauta in ecuatia aceasta? Mai ales in situatia in care este din afara asociatiei? Stiu ca este specificat in lege! Mie mi se pare o ingradire a libertatii de asociere.
nu ma satisface raspunsul tau... membrii comitetului nu pot fi mai multi de 4 plus presedintele..., as dori ceva mai aplicat! :)
Răspuns la discuția cenzor
exact asa ma gandeam si eu, dar oare care ar fi ratiunea? nu ca ar schimba ceva, doar asa ca idee
Răspuns la discuția Indemnizatie cenzor pensionar
in opinia mea sunt cam multe aberatii in aceasta lege, asta de la art. 46 nu e dintre cele mai mari! :)

Bloc Expert a scris:

Articolul 46 este o aberatie. Cenzorul nu poate avea contract de munca, doar de mandat daca este persoana fizica. Sau prestari servicii daca este firma / PFA.

Răspuns la discuția Indemnizatie cenzor pensionar
Legea 196/2018 abordeaza in doua articole remuneratia cenzorului.

Astfel in art. 46, alin 2 se vorbeste de un contract individual de munca, si aici e obligatoriu, conform Codului Muncii sa se specifice durata programului zilnic si a intervalului orar.
Eu interpretez ca acest articol se aplica cenzorilor din afara asociatiei.

La art. 60, alin 8 se vorbeste de un contract de mandat, unde nu e obligatoriu sa se specifice un nr. de ore zilnic, saptamanal sau lunar, doar ce are de facut.
Daca interpretarea mea e corecta, va incadrati in aceasta situatie, cenzor din cadrul asociatiei.

Discuție cenzor
legea 196/2018, la art 46 alin 2 zice:
"Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor, atunci adunarea generală a proprietarilor mandatează comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică cu studii superioare în domeniul economic sau juridic ori persoană juridică cu domeniul de activitate contabilitate, audit financiar sau consultanţă în domeniul fiscal, pe bază de contract individual de muncă sau, după caz, contract de prestări de servicii."

tot in legea 196/2018, la art 60, alin 8 gasim:
"Cenzorul/membrii comisiei de cenzori, angajaţi ai asociaţiei de proprietari, sunt remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, consemnată în procesul-verbal."
Voi cum procedati? intocmiti CIM? sau CM? care ar fi solutia corecta?
In legea 196/2018, la art. 55, alin 4 se zice:
"Deciziile comitetului executiv se consemnează în registrul unic de procese-verbale al asociaţiei de proprietari şi se semnează de toţi membrii prezenţi, precum şi de către cenzor/comisia de cenzori şi se afişează la avizier în termen de maximum 7 zile de la data şedinţei comitetului executiv."
Cum procedati?
Dupa ce sunt tehno-redactate deciziile pentru a fi afisate la avizier, le mai semneaza toti membrii CE?
Sau doar presedintele, sau unul dintre membri, si specifica ca sunt redactate conform pv al sedintei de CE din data x?