Mulţumesc oricum pentru răspunsuri, o să mai studiez problema pentru că este foarte uşor să faci rău cuiva şi nu sunt dispus pentru aşa ceva, mai ales că salariatul are o problemă medicală delicată. Drepturile primite necuvenit pot fi calculate şi transmise către administraţia financiară.
Totuşi în Codul Muncii scrie despre prezentarea deciziei în cazul pensionării pentru invaliditate, aşa că... ?
Cred că nu am fost destul de clar când am formulat întrebarea:
- persoana era în poziţie de invaliditate (paralizată la pat) şi de aceea soţia a ţinut legătura cu instituţia;
- întradevăr comisia de expertiză a propus pensionarea cu data de 20 august şi astfel a fost depus dosarul de pensionare;
- din acest moment persoana a fost salarizată fără a fi pontată (doar salariul de bază cu celelalte sporuri aferente, care nu se plătesc la nivel de ore lucrate, sunt sporuri şi indemnizaţii fixe), dar în instituţia în care lucrez se acordă o "indemnizaţie lunară" (care trebuie plătită, credeţi-mă pe cuvânt);
- codul muncii spune la art. 56 lit. d că incetarea contractului de muncă se va produce la data comunicarii deciziei de pensionare, deci asta ar fi 09 octombrie 2009 după cum înţeleg eu şi nu 20 august 2009 deci asta nu ar însemna că se cumulează pensia cu salariu (după părerea mea);
- în intervalul 20 august - 09 octombrie nu trebuie plătit salariatul?;
- soţia a prezentat decizia de pensionare abia pe data de 19 octombrie pentru că atunci a intrat în posesia ei;
- deci care ar fi data până la care este plătită persoana respectivă.
Am o mare dilemă şi dacă cineva poate să o rezolve.
Pentru un angajat în sistemul bugetar s-a depus dosarul de pesionare pentru invaliditate cam prin luna iulie. În luna octombrie soţia persoanei invalide a venit la muncă cu decizia de pensionare şi s-a constatat că s-au stabilit drepturile de pensie începând cu data de 20 august iar data emiterii deciziei era 09 octombrie. Cu ce dată trebuie încetat contractul de muncă având în vedere diferenta foarte mare între data stabilita ca drept de pensie şi data emisterii deciziei de pensie. În acest timp persoana respectivă a fost salarizată şi nu ar putea din salariul restant pe luna octombrie (care se achită în noiembrie), să acopere anumite indemnizaţii care le-a primit şi trebuie să le restituie. Nu ştiu ce detalii ar mai trebui să dau ca să pot lămuri acest aspect.
Dacă nu aveţi nevoie de concediu medical puteţi să renunţaţi la el şi să vă luaţi concediu de odihnă pentru a merge în concediu în străinătate. Trebuie să depuneţi un raport către comandantul unităţii prin care înştiinţaţi părăsirea ţării, ţara/ ţările vizitate, perioada, mijlocul de transport şi dacă aveţi banii necesari excursiei. Cei de la personal o să vă îndrume ce trebuie să scrieţi în raportul respectiv. Întradevăr bate la ochi faptul că eşti proaspăt operat de apendicită şi vrei să pleci în concediu în străinătate. Din câte ştiu nu este reglementat nicăieri că nu poţi părăsi ţara când timp eşti în CM, dar comandantul unităţii poate să refuze cerere având în vedere are datoria de a se îngriji de sănătatea subordonaţilor. Dacă se întâmplă ceva cât sunteţi în afară, din punct de vedere medical cine răspunde? ªi ca o completare, concediul medical va afecta premiul anual când va fi acordat la anul.
Sunt de acord cu cele spuse mai sus, dar am totuşi un semn de întrebare pentru problema " poate reintra în concediu pentru creşterea copilului oricând şi ori de câte ori vrea". De ce spun asta? În sistemul bugetar la revenirea din concediu pentru creşterea copilului trebuie să faci reevaluarea performanţelor profesionale în termen de 15 zile lucrătoare de la sosirea acestuia pentru a-i stabili salariul de bază. Dacă salariatul vine o lună la serviciu apoi pleacă 2 luni în creşterea copilului şi tot aşa, cum poţi aplica aceste măsuri?
Bună ziua,
Am tot căutat pe internet despre problema care o voi expune mai jos dar am găsit ceva vag sau păreri contradictorii.
Un salariat a intrat în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, să zicem că până în decembrie 2009. În luna iunie 2008 a fost angajat un salariat pe perioadă determinată pe postul titularului. La aflarea acestui lucru, titularul de post se gândeşte să revină la serviciu. Întrebările ar fi:
- poate să revină din concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani atâta timp cât este angajat un al salariat pe perioadă determinată?
- dacă ar reveni salariatul titular la muncă, ar putea să ceară după o lună iar concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani (pentru cazul în care nu a împlinit copilul anii)? Sau ori de câte ori vrea?
Eu aş înclina spre varianta că titularul de post nu poate reveni din concediu creştere copil atâta timp cât este în derulare un contract de muncă pe perioadă determinată încheiat în condiţiile legii.
În Codul muncii conform art. 80 alin. (2) se spune că "un contact de muncă pe perioadă determinată se poate încheia numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie" iar la art. 82 alin. (2) "în cazul în care contractul de muncă pe perioadă determinată este încheiat pentru a înlocui un salariat cu contract de muncă suspendat, durata contractului va expira la momentul motivelor ce au determinat suspendarea contractului de muncă al salariatului titular". Care sunt motivele suspendarii? Creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani. Cu ce termene putem încheia contractul pe perioadă determinată? Până la împlinirea copilului vârstei de 2 ani sau revenirea titularului pe post când vrea acesta?
Vă mulţumesc anticipat pentru lămuriri.