1. S-au comis mai multe greseli si de catre angajator si de catre salariatul pensionabil, din cauza necunoasterii legii.
2. La dosatul de pensionare se afla o decizie a comisiei de expertiza medicala care propune pensionarea cu data de 20 august. Pana atunci banuiesc ca salariatul a fost in concediu medical si a prezentat la dvs. certificatul medical. Salariatul nu mai trebuia sa lucreze (fiind bolnav, deci in incapacitate de munca). El trebuia sa vina la angajator cu decizia comisiei de expertiza medicala si angajatorul sa faca o copie dupa aceasta si sa o puna la dosarul de personal al salariatului. Incepand cu data de 20 august el nu mai aparea in pontaj.
3. La data emiterii deciziei de pensionare (in octombrie) salariatul trebuia sa va aduca sa faceti o copie dupa aceasta si sa-i incetati CIM cu art.56d din Codul muncii, cu data de 20 august. Decizia o emiteti in octombrie.
4. Daca persoana a muncit si a fost salarizata, de ce a venit sotia cu decizia de pensionare?!
5. In situatia data pensionarul respectiv a primit si pensie si salariu ceea ce nu este legal.
6. Asteptati sa va raspunda si colega mea, @Gabriela Pintea, specialista in domeniu, ce se poate face in continuare.
De la data la care institutia a primit decizia de la CJPAS. Avand in vedere data emiterii, banuiesc ca decizia nu a fost "tinuta un timp" de persoana in cauza.
Data emiterii deciziei de pensie nu conteaza, importanta este data punerii in plata a pensiei. Eu o sa redau mai jos art. 84, alin. (2), lit. a) si lit. d) din Legea nr. 19/2000 pentru ca din postul dvs. rezulta ca in 20 august angajatul dvs. n-a mai fost in incapacitate temporara de munca si din decizia comisiei de expertiza rezulta ca a fost incadrat in grad de invaliditate cu aceeasi data.
Art. 84
(2) Drepturile de pensie de invaliditate se acorda si se platesc:
a) de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile de la data emiterii deciziei medicale de incadrare in grad de invaliditate;
d) de la data depunerii cererii, in cazul persoanelor care la data solicitarii pensiei de invaliditate nu mai au calitatea de asigurat.
Din cate imi dau seama, casa de pensii l-a pus in plata conform lit. d) desi avea calitatea de asigurat in 20 august. N-am cum sa stiu ce scrie in carnetul de munca. Oricum, din declaratiile nominale depuse de dvs. rezulta ca fostul angajat a incasat venituri si ulterior acestei date iar casa de pensii ii va emite decizie de debit si va retine sumele platite necuvenit.
Dvs. nu stiu ce ati mai putea face acum, angajatul dvs. nu trebuia sa mai lucreze din 20 august, asa cum v-a spus si domnul Tudor.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Cred că nu am fost destul de clar când am formulat întrebarea:
- persoana era în poziţie de invaliditate (paralizată la pat) şi de aceea soţia a ţinut legătura cu instituţia;
- întradevăr comisia de expertiză a propus pensionarea cu data de 20 august şi astfel a fost depus dosarul de pensionare;
- din acest moment persoana a fost salarizată fără a fi pontată (doar salariul de bază cu celelalte sporuri aferente, care nu se plătesc la nivel de ore lucrate, sunt sporuri şi indemnizaţii fixe), dar în instituţia în care lucrez se acordă o "indemnizaţie lunară" (care trebuie plătită, credeţi-mă pe cuvânt);
- codul muncii spune la art. 56 lit. d că incetarea contractului de muncă se va produce la data comunicarii deciziei de pensionare, deci asta ar fi 09 octombrie 2009 după cum înţeleg eu şi nu 20 august 2009 deci asta nu ar însemna că se cumulează pensia cu salariu (după părerea mea);
- în intervalul 20 august - 09 octombrie nu trebuie plătit salariatul?;
- soţia a prezentat decizia de pensionare abia pe data de 19 octombrie pentru că atunci a intrat în posesia ei;
- deci care ar fi data până la care este plătită persoana respectivă.
1. In art.56d din Codul muncii este o scapare, in sensul ca data incetarii CIM la data prezentarii deciziei de pensionare nu este valabila in cazul pensionarii pentru incapacitate de munca.
2. Nu-mi dau seama ce institutie sunteti si cum puteti plati un om daca sta acasa.
3. Cred ca cel mai bine este sa luati legatura cu Casa de Pensii care a emis decizia si sa vedeti ce va zice, cum sa procedati.