avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... codul muncii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

codul muncii

Art. 56

(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;

cum se interpreteaza, partea bolduita, ca fiind data la care
a) se comunica decizia de pensionare de catre casa de pensii? 01.03.2012
b) data la care intru in posesia deciziei de pensionare?
c) data cu care primesc drepturile de pensie: 01.01.2012

angajatorul cu ce data ar trebui sa-mi inchida CIM, si in ce baza? in baza deciziei de pensionare emisa de casa de pensii? in baza decizie medicale emisa de cabinetul de expertiza?

Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 08:39, 11 Noiembrie 2012
La data comunicarii deciziei de pensionare contractul de munca inceteaza de drept.
Decizia medicala nu este un document prevazut de lege in baza caruia sa inceteze contractul individual de munca.
Incetarea CIM se face la data comunicarii deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; Comunicarea deciziei ar trebui facuta de catre casa de pensii, dar si angajatul poate aduce decizia de pensie la angajator, care o inregistreaza la data primirii. Incetarea CIM se face in termen de 5 zile lucratoare de la aceasta data.

Cititi si alineatul 2 al art.56:
(2) Pentru situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncã se face în termen de 5 zile lucrãtoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizie a angajatorului, şi se comunicã persoanelor aflate în situaţiile respective în termen de 5 zile lucrãtoare.

In cazul pensiei de invaliditate, pot fi mai multe situatii:
- invaliditate gr.III - angajatul poate lucra doar 4 ore/zi (se permite cumulul pensiei de invalidtate cu venituri salariale)
- se face act aditional de trecere la program de lucru de 4 ore/zi
- la data comunicarii deciziei de pensie se face incetarea CIM cu art. 56 lit.c).
- se face incetarea CIM cu art. 61, lit.c) pentru inaptitudine fizica a salariatului
- se face incetarea CIM cu acordul partilor, art.55 lit.b).
- invaliditate gr.I si II - angajatul nu mai poate presta munca de la data deciziei medicale de incadrare in grad de invaliditate sau de la data incetarii concediului medical, dar pana la primirea deciziei de pensionare mai trec 2-3 luni, timp in care angajatul nu poate realiza venituri salariale (nici nu poate cumula aceste venituri cu pensia care se va plati retroactiv de la dsta emiterii deciziei medicale).Se poate proceda asa:
- angajatul ia concediu fara plata pana la primirea deciziei de pensionare
- se face incetarea CIM cu art. 61, lit.c) pentru inaptitudine fizica a salariatului
- se face incetarea CIM cu acordul partilor, art.55 lit.b).

ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a sãvârşit o abatere gravã sau abateri repetate de la regulile de disciplinã a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncã, contractul colectiv de muncã aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinarã;
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioadã mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedurã penalã;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertizã medicalã, se constatã inaptitudinea fizicã şi/sau psihicã a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sã îşi îndeplineascã atribuţiile corespunzãtoare locului de muncã ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncã în care este încadrat.
in Regula, multumesc. As mai avea o intrebare, in cazul in care ii incetez cu 61 "c", cu ce data ii fac incetarea, cu ziua urmatoare incetarii medicalului, da?
Fac o corectie la ce am spus in 20 octombrie:
incetarea CIM se face la data comunicarii deciziei, constatarea si emiterea deciziei se face in termen de 5 zile lucratoare de la aceasta data.

Pentru incetarea cu art.61 lit.c) se poate inceta CIM in prima zi dupa terminarea concediului medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate - nelamuriri angajator RSB RSB Va rog sa-mi raspuneti si mie la urmatoarea intrebare: Daca o persoana angajata are ultima zi de concediu medical in data de 09.05.2012, (are 365 zile conceiu ... (vezi toată discuția)
Incetare cim - invaliditate madylumy madylumy Buna ziua, am primit din partea unui salariat o,, decizie medicala asupra capacitatii de munca,,, in urma a 185 de zile de cm, emisa de un medic de expertiza. ... (vezi toată discuția)
Decizie medicala simona38 simona38 BUNA ZIUA. un angajat a adus o decizie medicala asupra capacitatii de munca din care reiese ca si-a pierdut in totalitate capacitatea de munca. cum se desface ... (vezi toată discuția)