avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Când înceteazã un contract de muncã pentru o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Când înceteazã un contract de muncã pentru o persoanã pensionatã pe caz de boalã

Am o mare dilemă şi dacă cineva poate să o rezolve.
Pentru un angajat în sistemul bugetar s-a depus dosarul de pesionare pentru invaliditate cam prin luna iulie. În luna octombrie soţia persoanei invalide a venit la muncă cu decizia de pensionare şi s-a constatat că s-au stabilit drepturile de pensie începând cu data de 20 august iar data emiterii deciziei era 09 octombrie. Cu ce dată trebuie încetat contractul de muncă având în vedere diferenta foarte mare între data stabilita ca drept de pensie şi data emisterii deciziei de pensie. În acest timp persoana respectivă a fost salarizată şi nu ar putea din salariul restant pe luna octombrie (care se achită în noiembrie), să acopere anumite indemnizaţii care le-a primit şi trebuie să le restituie. Nu ştiu ce detalii ar mai trebui să dau ca să pot lămuri acest aspect.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 22:36, 17 Iulie 2011
chrisbia30 a scris:

Am o mare dilemă şi dacă cineva poate să o rezolve.
Pentru un angajat în sistemul bugetar s-a depus dosarul de pesionare pentru invaliditate cam prin luna iulie. În luna octombrie soţia persoanei invalide a venit la muncă cu decizia de pensionare şi s-a constatat că s-au stabilit drepturile de pensie începând cu data de 20 august iar data emiterii deciziei era 09 octombrie. Cu ce dată trebuie încetat contractul de muncă având în vedere diferenta foarte mare între data stabilita ca drept de pensie şi data emisterii deciziei de pensie. În acest timp persoana respectivă a fost salarizată şi nu ar putea din salariul restant pe luna octombrie (care se achită în noiembrie), să acopere anumite indemnizaţii care le-a primit şi trebuie să le restituie. Nu ştiu ce detalii ar mai trebui să dau ca să pot lămuri acest aspect.

In cf. cu prevederile art 56(c) Codul Muncii,la data comunicarii deciziei de pensie de invaliditate are loc incetarea de drept a cim.
Nu putem stii cand i s-a comunicat salariatului decizia,caci aceasta nu se comunica dupa cate stiu si angajatorului,dar oricum daca s-a emis abia cu 9 octombrie,comunicarea se considera in momentul in care sotia s-a prezentat la serviciu cu acea decizie,deci tot in octombrie, atunci are loc incetarea cim.
Nu are importanta ca s-au stabilit drepturi de plata retroactiv cu luna august,ci doar data cand decizia a fost emisa/comunicata,luna octombrie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim in urma accidentului de munca cu invaliditate dutescu maria dutescu maria Buna ziua, Am marea rugaminte, de a ma sfatui cum trebuie procedat in urmatoarea situatie: Salariat angajat in 11.03.2016 si in 18.04.2016 se produce ... (vezi toată discuția)
Cum înceteazã acest contract de muncã? robertsega32 robertsega32 Buna ziua. un angajat a obţinut decizie medicală asupra capacităţii de muncă (invaliditate) în octombrie 2013). La începutul lui decembrie 2013 i s-a ... (vezi toată discuția)
Codul muncii eu_fac_viitorul eu_fac_viitorul Art. 56 (1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept: c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a ... (vezi toată discuția)