avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Când înceteazã un contract de muncã pentru o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Când înceteazã un contract de muncã pentru o persoanã pensionatã pe caz de boalã

Am o mare dilemă şi dacă cineva poate să o rezolve.
Pentru un angajat în sistemul bugetar s-a depus dosarul de pesionare pentru invaliditate cam prin luna iulie. În luna octombrie soţia persoanei invalide a venit la muncă cu decizia de pensionare şi s-a constatat că s-au stabilit drepturile de pensie începând cu data de 20 august iar data emiterii deciziei era 09 octombrie. Cu ce dată trebuie încetat contractul de muncă având în vedere diferenta foarte mare între data stabilita ca drept de pensie şi data emisterii deciziei de pensie. În acest timp persoana respectivă a fost salarizată şi nu ar putea din salariul restant pe luna octombrie (care se achită în noiembrie), să acopere anumite indemnizaţii care le-a primit şi trebuie să le restituie. Nu ştiu ce detalii ar mai trebui să dau ca să pot lămuri acest aspect.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 22:36, 17 Iulie 2011
1. Dupa publicarea Codului muncii renumerotat este vorba de art.56, lit.c).
2. In ce baza legala ii facem suspendarea CIM pana la aparitia deciziei de pensionare?
3. Eu as face incetarea CIM cu art.56c din Codul muncii cu data din decizia de pensionare si as emite decizia la data ulterioara cand intru in posesia deciziei de pensionare. In asta ma bazez pe ce spune HG 500/2011:
Art. 4
(1) Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art.3 alin. (2) se face dupa cum urmeaza:
...
d) elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. i) se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca;
...
Asta era si dilema mea: nu trebuie de fapt decizia pe pensionare emisa de Casa de Pensii , pentru a-i putea inceta contractul?
El practic nu trebuie sa mai apara in pontaj de la data de 20.05, data la care s-a eliberat Decizia medicala asupra capacitatii de munca, nu? Pana la 19.05 mi-a adus certificat de concediu medical, dar de la data de 20.05, ce facem? Asteptam decizia de pensionare, nu?!

Multumesc
1. Este o lacuna a legii facuta de neprofesionisti care nu au tinut cont de parerile celor care lucrau in domeniu.
2. Luati legatura cu ITM sa va ajute sa rezolvati problema. E singura institutie care va poate ajuta deoarece este si cea care va controleaza daca respectati prevederile legislatiei muncii.
"Eu am primit de la angajat o copie a Deciziei medicale asupra capacitatii de munca unde apare data valabilitatii de la 20.05.2011. El are concediu medical pana pe 19.05.2011.
Acum trebuie sa astept de la angajat Decizia de pensionare eliberata de Casa de Pensii, pentru a putea face incetarea contratului de munca? Iar pentru perioada 20.05 pana la data primirii deciziei va aparea cu contractul suspendata?"

Buna ziua
Eu am avut mai multe cazuri de pensionare invaliditate. Am incetat CIM conf. art. 56 lit. d (atunci) acum 56 lit c, in baza Deciziei asupra capacitatii de munca emisa de comisia de expertiza medicala.
Consider ca dvs ar trebui sa ii incetati cim incepand cu 20.05. conf. art. 56 lit. c (la data comunicarii deciziei de pensionare - pt ca este o dec. de pensionare invaliditate).
Daca ati primit tarziu decizia atunci faceti incetarea cu 20.05 dar data deciziei va fi ziua in care ati primit-o. La decizia de incetare atasati dec emisa de com. de expertiza si copie de pe cererea prin care s-a solicitat incetarea cim cu nr. de inregistrare.
Am lucrat cu ITM-ul si nu am avut probleme.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2011
ela-ela, utilizator
@Patience

Potrivit art. 56, alin. (1), lit. c) Codul muncii, contractul de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie de invaliditate. Dvs. sunteti acoperit de aceasta prevedere aberanta, in sensul ca puteti sa pastrati ca angajat un viitor beneficiar de pensie de invaliditate pana la comunicarea deciziei de pensie.

Angajatul dvs., in schimb, nu poate cumula pensia de invaliditate cu salariul, chiar daca este incadrat in gradul III de invaliditate (ar trebui sa lucreze 4 ore / zi, deci sa aiba un contract in acest sens, altul decat cel existent). Daca, dupa data de 20.05.2011, continua sa lucreze, fie nu va primi pensie fie drepturile de pensie vor fi recuperate mai devreme sau mai tarziu intrucat sunt drepturi incasate necuvenit.

Dar, de dragul discutiei, haideti sa vedem pe cine aveti angajat pana la comunicarea deciziei de pensie, in functie de gradul inscris in decizia asupra capacitatii de munca emisa de comisia de expertiza medicala:
-daca angajatul a fost incadrat in gradul I de invaliditate, inseamna ca aveti un angajat care si-a pierdut total atat capacitatea de munca cat si capacitatea de autoingrijire;
-daca angajatul dvs. a fost incadrat in gradul II de invaliditate, inseamna ca aveti un angajat care si-a pierdut total capacitatea de munca, avand doar capacitate de autoingrijire;
-daca angajatul dvs. a fost incadrat in garul III de invaliditate, inseamna ca aveti un angajat care si-a pierdut cel putin jumatate din capacitatea de munca si care nu are voie sa lucreze mai mult de 4 ore / zi. Insa contractul existent este, nu-i asa, incheiat pe o durata de 8 ore.

Acum, dupa ce v-am aratat ca, in acceptiunea stralucitelor minti care au "elaborat" Legea nr. 40/2011, o persoana care si-a pierdut total capacitatea de munca poate sa lucreze, singura concluzie pe care pot sa o trag este ca traim in Absurdistan.

Alte discuții în legătură

Incetare cim in urma accidentului de munca cu invaliditate dutescu maria dutescu maria Buna ziua, Am marea rugaminte, de a ma sfatui cum trebuie procedat in urmatoarea situatie: Salariat angajat in 11.03.2016 si in 18.04.2016 se produce ... (vezi toată discuția)
Cum înceteazã acest contract de muncã? robertsega32 robertsega32 Buna ziua. un angajat a obţinut decizie medicală asupra capacităţii de muncă (invaliditate) în octombrie 2013). La începutul lui decembrie 2013 i s-a ... (vezi toată discuția)
Codul muncii eu_fac_viitorul eu_fac_viitorul Art. 56 (1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept: c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a ... (vezi toată discuția)