Multumesc. Un An Nou fericit va doresc!
Buna ziua. Va prezint urmatoarea speta: un salariat care doreste sa iasa anticipat la pensie (este vorba de pensie speciala), drepturile de pensie cad sub incidenta legii actuale sau viitoare, cea care se va adopta in lunile care urmeaza? Concret: Varsta de pensionare din legea actuala este de 60 ani, fata de 65 cat se preconizeaza. Daca ma pensionez anticipat (imi lipsesc 5 luni!), in cadrul legii actuale, pensia la care am dreptul dupa 30 de ani de activitate o voi putea primi dupa cele 5 luni (cf. legii care e valabila inca, atunci cand ma pensionez) sau dupa 5 ani, cf. legii care umeaza sa fie adoptata?
va multumesc!
multumesc frumos pentru explicatii.
buna ziua. va prezint urmatoarea speta:
- o doamna vaduva si fara copii decedeaza in 2017. doamna avea doi frati -frate 1 si frate 2. Fiecare aveau cate un copil - copil 1 si, respectiv, copil 2.
Decesele survin in urmatoarea ordine succesiva:
Frate 1, sora vaduva, frate 2, copil 1. Ramane in viata copil 2.
Succesiunea dupa sora vaduva nu este facuta din 2017 si pana acum.
Intre timp, dupa decesul Copil 1, pt ca acesta nu avea sot frati sau copii proprii, alta ruda gr IV (matusa) este declarata mostenitor unic al Copil 1.
La succesiunea care probabil ca urmeaza sa aiba loc in anul curent 2022, cine are dreptul sa vina la succesiune?
copil 2 si mostenitor copil 1?
multumesc in avans pentru lamuriri!
Deci eu am intrebat nu despre grila, ci despre natura actelor în baza cărora notarul aplica un indice de corecție. Poate fi pe baza declarației scrise a proprietarului, sau e necesara o expertiză cu ștampilă?
buna ziua,
in ce conditii se aplica de catre notar indicele de corectie la grila pt imobile? ce fel de acte doveditoare trebuie prezentate si daca se poate tine cont de declaratie pe proprie raspundere insotita de fotografii care sa prezinte starea precara a imobilului.
multumesc,
c. nicolae
buna ziua,
ma confrunt cu urmatoarea speta. sunt mostenitoare a unei rude care era executata silit de asociatia de proprietari pt neplata intretinerii.
1)intre data decesului rudei respective si data eliberarii certificatului de mostenitor se mai percep/curg in continuare penalitati pt sumele datorate (cf hotarari judecatoresti definitive)?care e paragraful de lege care stabileste acest lucru?
2)este executorul judecatoresc obligat sa prezinte in fata notarului situatia la zi a creantelor, cu copii integrale dupa deciziile judecatoresti? ca sa stie prezumptivul mostenitor exact situatia creantelor?
3) in cazul in care mostenitorul accepta mostenirea, este obligat executorul sa accepte esalonarea datoriei, fara a incasa penalitati suplimentare?
$) este obligat executorul sa tina seama de veniturile mostenitorului (pensionar) si sa esaloneze plata in functie de pensie=venituri ale mostenitorului?
multumesc anticipat,
c.nicolae
Asa cred si eu, desi, repet, nu sunt notar, doar am citit atenta Codul civil din 2009. Multumesc mult pentru raspuns!
buna seara, ma iertati va rog dar nu inteleg care este cota matusii. de ce se imparte pe tulpini, din moment ce cf art 968 , reprezentarea succesorala opereaza numai in interiorul cls I si II, iar ei toti sunt colaterali ordinari cls IV? Art 964(3)C.civ spune ca in interiorul fiecarei cls, rudele cu grd cel mai apropiat cu defunctul, respectiv matusa (grdIII) inlatura de la mostenire verii primari (grd IV). art 983 (3). Eu cred, dar am nevoie de confirmare/infirmare, ca nici cotele in asemenea speta nu pot fi egale, adica matusa la egalitate procentuala cu verii primari. multumesc inca o data - nu sunt specialist, am citit doar ce scrie in codul civil 2009
buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea speta:
o persoana decedata, necasatorita si fara copii, ambii parinti decedati.
la succesiunea ei se prezinta:
din partea mamei persoanei decedate - o matusa, sora mamei decedate si 5 veri primari, copii ai altor 2 surori ale mamei (ambele matusi decedate).
din partea tatalui : o verisoara primara, fiica fratelui acestuia (unchi decedat )
cum se face impartirea cotelor succesorale?multumesc!