Bună seara,
Puteți sa solicitați instantei de judecata sa va acorde capacitate de exercițiu anticipata dacă dovediți existenta unor motive temeinice. De asemenea, capacitatea de exercițiu anticipata se poate obține și dacă va căsătoriți. Însă, în aceasta situație, consimțământul părinților trebuie suplinit de către instanta de tutela.
Cu stimă,
Avocat Popa Andra-Ingrid
Bună seara,
Da, trebuie sa dezbateti succesiunea.
Cu stimă,
Av. Popa Andra-Ingrid
Bună ziua,
Ce am vrut sa zic e ca nu avem o siguranță că vânzătoarea este doar un vânzător ocazional. Pe site-ul olx pot vinde atât persoane fizice, cât și persoane fizice autorizate sau persoane juridice. Cu siguranță Legea 449/2003 se refera la persoane fizice autorizate (pfa) si nu la persoanele fizice.
Emilika40 a scris:
Legea 449/2003 face referire la persoane fizice autorizate - PFA-uri. Un vânzător ocazional nu poate fi asimilat persoanelor fizice autorizate la care face referire legea, cum să-l asimilăm profesioniștilor? Pentru că pe OLX e numit așa? Poate nu înțeleg eu ce ați vrut să scrieți.
E foarte posibil ca nici plângerea la poliție să nu aibă efect, însă nu e exclus să fie contactată persoana respectivă. Poate e un obicei, nu o întâmplare ce a făcut și mai sunt plângeri pe numele ei.
Altfel, cred că aveți dreptate: dacă nu îi restituie banii de bunăvoie nu are altă cale să îi recupereze decât prin proces civil.
EriRadulescu, OLX are sfaturi pentru persoane în situația dvs.:
[ link extern ] -
Bună ziua,
În conformitate cu prevederile art. 2 din Legea 449/2003:
"c) vanzator - persoana fizica sau juridica
autorizata, care, in cadrul activitatii
sale,comercializeaza produse in conditiile
unui contract incheiat cu consumatorul;"
Mai mult decât atât, în conformitate cu condițiile de utilizare ale site-ului olx:
" Utilizator Profesionist - orice persoană fizică, persoană juridică sau organizație fără personalitate juridică, care utilizează serviciile OLX în scopuri legate de activitatea sa comercială, de afaceri, meșteșugărească sau profesională"
Astfel, eu nu as exclude aplicabilitatea normelor privind protecția consumatorilor în prezenta cauza. Cu siguranță, trebuie luate în considerare și alte aspecte particulare speței.
Asa cum am precizat mai sus, o alta posibilitate ar fi o acțiune în fata instantei civile întemeiată pe răspunderea civila contractuala a vânzătoarei.
De asemenea, aplicabile în prezenta cauza sunt și prevederile art. 1214 Cod civil care reglementează viciul de consimțământ al dolului, potrivit carora:
"Consimțământul este viciat prin dol atunci când partea s-a aflat într-o eroare provocată de manoperele frauduloase ale celeilalte părți ori când aceasta din urmă a omis, în mod fraudulos, să îl informeze pe contractant asupra unor împrejurări pe care se cuvenea să i le dezvăluie."
Cu privire la o eventuala săvârșire a infracțiunii de înșelăciune, precizez ca în practica se clasează deseori astfel de dosare având în vedere ca fapta a fost săvârșită in executarea unui contract civil, or, in aceste situații este atrasa răspunderea civila contractuala/ anularea contractului cu repunerea în situația anterioara a părților și nu răspunderea penala.
Cu stimă,
Avocat Popa Andra-Ingrid
Bună seara,
Puteți face o plângere la protecția consumatorilor. Dupa opinia mea politia nu poate face nimic, fapta acesteia nu constituie infracțiunea de înșelăciune.
Mai e posibilitatea sa va adresați instantei civile, dar având în vedere prejudiciul creat, care presupun ca nu este unul foarte mare, o mai buna varianta e cererea adresata protecției consumatorilor.
Cu stimă,
Avocat Popa Andra-Ingrid
Bună ziua,
În conformitate cu dispozițiile art. 499 din Codul civil pensia de întreținere se datorează și după vârsta de 18 ani, pana cel târziu la vârsta de 26 ani, dacă copilul își continua studiile.
"(3) Părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani."
Cu stimă,
Avocat Popa Andra-Ingrid
Bună seara,
Eu consider ca îl va lua în fiecare marți, chiar și în săptămâna 1 și 3 și in vacanta de vara, dacă erau exceptate aceste perioade, acest lucru trebuia sa fie prevazut în mod expres în hotărâre. Dacă nu v-a fost comunicată încă hotărârea, puteți face apel în termen de 30 zile de la comunicare.
Cu stimă,
Avocat Popa Andra-Ingrid
Bună ziua,
Da, Ordonanța de urgență nr. 29/2020 privind unele măsuri
economice și fiscal-bugetare prevede următoarele:
(3) Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu
excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin
hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin
poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin
efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor
fiscale."
Cu stimă,
Avocat Popa Andra-Ingrid
Bună seara,
Nu, nu trebuie sa împartă cu dumneavostră profiturile obținute din vânzarea diferitelor produse.
Cu stimă,
Avocat Popa Andra-Ingrid
Bună ziua,
Hotărârea pronunțată in prima instanță poate sa fie atacata cu apel, hotărârea pronunțată in apel e definitiva. Într-adevăr exista și cai extraordinare de atac, dar acestea se exercita pentru motive expres prevazute de lege, dacă sunt exercitate pentru alte motive vor fi respinse ca inadmisibile.
În concluzie, singura cale ordinara de atac este apelul.
Cu stimă,
Avocat Popa Andra-Ingrid