avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Activitate rickisnooks

Activitate rickisnooks

Buna ziua, sunt o persoana incadrata in grad de handicap accentuat cu coxartroza bilaterala, displazie congenitala de sold bilaterala. Mi s-a transmis ca pentru a beneficia de prevederea legii 127/2019 art. 52 b cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare trebuie sa prezint un document care atesta ca am lucrat in conditii de handicap de acum 23 de ani (am stagiul de cotizare de 35 ani complet), insa eu nu am documente mai vechi de anul 2009. aceea ce nu inteleg eu ce este necesar un document mai vechi, in conditiile in care pe diagnostic scrie congenital, adica handicapul l-am avut de la nastere, nu imi dau seama din lege unde se mentioneaza acest lucru si se bate cap in cap congenital cu document de 23 de ani pe care il cer ei. Documentele medicale se pastreaza in arhiva timp de 50 de ani, stiti cum as putea gasi astfel de documente mai vechi care sa imi ateste diagnosticul si de ce este necesar. Va mulțumesc pentru timpul acordat, cei de la dgsap nu vor sa ma ajute in ciuda handicapului, stiti unde m-as putea adresa pentru ajutor in aceasta chestiune?
Buna seara, am ramas fara loc de munca si as avea posibilitatea sa ma angajez temporar la firma unui prieten doar daca pot beneficia de prevederile OUG 132 7/08/2020 art 5
(1) Până la 31 decembrie 2020, dar nu mai mult de o perioadă de 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni, se asigură decontarea unei părți din salariul acordat acestora, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările și completările ulterioare, aferent perioadei lucrate.

Intrebarea mea este, daca trebuie sa fiu inregistrat ca somer si cat acopera aceasta indemnizatie din salariul minim brut (925?) si unde s-ar gasi cererea pentru primirea acestei sume. Va multumesc!
Daca am incheiat un contract cu acordul partilor in martie cu o firma (am avut norma intreaga in ultimii doi ani), si ma reangajez pentru o luna la alta firma, pot primi indemnizatia de somaj daca sunt trimis in somaj cu articolul potrivit? Va multumesc!
Buna seara, asociatul de la firma mi-a desfacut contractul de munca cu articolul 55 litera b acordul partilor fara consentamantul sau acordul meu, fapt care mi-a anulat dreptul la ajutorul la somaj. Ce masura pot lua astfel incat decizia sa fie schimbata sisa pot beneficia de acest ajutor? Multumesc anticipat pentru raspuns.