Buna ziua,
Desi am citit legea si mare parte din posturile de aici, privitoare la acest subiect, nu reusesc sa ma lamuresc in ce situatie ma aflu. Va expun problema mea:
Am absolvit in iunie 2007, iar in iulie 2007 am fost admisa la master. Din decembrie 2007 m-am angajat la o microintreprindere. Mentionez ca nu am beneficiat de somaj, si nici nu am depus dosar. Astfel, ma pot incadra la beneficiile acestei legi, atat eu cat si angajatorul?
Va expun mai jos, clarificari/nelamuriri:
SECTIUNEA a 4-a
Categorii de beneficiari
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cautarea unui loc de munca, aflate în una dintre urmatoarele situatii:
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de învatamânt sau dupa satisfacerea stagiului militar;
- ma incadrez sa fiu beneficiar al acestei legi
Art. 17. (2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate în situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca îndeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de învatamânt, în vârsta de minimum 18 ani, care într-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se încadreze în munca potrivit pregatirii profesionale;
- ma incadrez - m-am angajat in termen de 6 luni
Art. 42 (2) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii care, la data solicitarii dreptului, urmeaza o forma de învatamânt.
- conform acestui articol, fiind admisa la master, am pierdut dreptul de a depune dosarul de somaj.
Art. 80. - (1) Angajatorii care încadreaza în munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de învatamânt primesc, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentând un salariu minim brut pe tara în vigoare.
- firma care m-a angajat se poate incadra la acest articol - contractul meu este pe perioada nedeterminata
Art. 82. - În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei institutii de învatamânt se întelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, în conditiile legii, în una dintre institutiile de învatamânt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în conditiile legii.
- am obtinut diploma invatamant superior, de stat
Art. 83. (4) Absolventii pot fi încadrati în conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de învatamânt, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
- termenul nu a fost depasit
Din cate observ, aceste articole referitoare la angajatori, vorbesc despre absolventi si nu someri.
1. Atat eu, cat si firma angajatoare, mai putem beneficia de aceasta lege cu privire la angajarea de proaspat absolventi ?