avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Activitate p.adina

Activitate p.adina

Pana la angajarea unui avocat vreau sa imi "fac temele de acasa". Pentru mine postarea acestui topic nu e deloc "degeaba", pentru ca ne ajuta sa vedem puncte de vedere, sa intelegem mai bine situatia in care ne aflam. Ne va ajuta sa expunem cat mai bine situatia viitorului avocat si sa stim ce intrebari sa ii punem.

Ca sa nu mai spun ca alegerea unui avocat nu mi se pare chiar atat de usoara, existand fel si fel de oameni.
Incerc sa imi adun gandurile si sa pun intrebari cat mai sugestive. Noi suntem tineri, iar acest proces s-a potrivit ca nuca in perete.

In primul rand nu avem incredere ca vom vedea vre-un ban de la matusa, sau o valoare nesemnificativa. Ne gandim ca ea va iesi basma curata si ne lasa pe noi sa ii platim cheltuielile de judecata si nu mai zic de impozitele pe care le-a platit ea.

Am vrea sa sustinem primirea terenurilor ce i se cuvin sotului. Ce se intampla in acest caz? I se va face un titlu de proprietate? Ce se intampla cu ceilalti 3 frati ai lui? Vom avea probleme si cu ei dupa acest proces? Cu ce influienteaza faptul ca fratele 6 a cedat in favoarea tatalui sotului meu (decedat) si nu apare pe titlul de proprietate?
Buna ziua,

Sotul meu este implicat in calitate de parat intr-un proces deschis de catre matusa lui. Iata cum stau lucrurile:

Au fost 6 frati: 1 2 3 4 5 6.

In anul 2002 a fost facut un titlu de proprietate in baza legii nr. 18/1991, pe o suprafata de 1ha 9016mp pe numele a 4 dintre frati, fratele 5 declarand ca cedeaza in favoarea fratelui 1, iar fratele 6 declarand ca cedeaza in favoarea fratelui 2.

Fratele 2 a decedat in 2006 (tatal sotului meu) - a lasat 4 mostenitori (din care: 1 - sotul meu dintr-o casatorie, 2 cu alta femeie - nu stiu exact daca a fost casatorit, 1 minor cu alta femeie), si fratele 4 este de asemenea decedat (nu stiu exact in ce an) - a lasat 3 mostenitori.

Fratele 1 (matusa sotului meu) deschide procesul in instanta, in calitate de reclamant. Sunt 4 parati in acest proces:
- fratele 3
- primul mostenitor al fratelui 2 (sotul meu)
- 2 din cei 3 mostenitori ai fratelui 4.

Pe citatie scrie asa:
"este chemat in instanta in calitate de parat, in proces cu ... in calitate de reclamant, si altiii pentru Fond - succesiune iesire din indiviziune.
Cel mai tarziu cu 5 zile inainte de termenul stabilit pentru judecata, aveti obligatia de a depune INTAMPINARE.
In caz de nereprezentare a partilor, se va putea trimite un inscris, judecata urmand a se face in lipsa.
Cu copie actiune.
Nr cu duplicat. A se formula intampinare."

Citatia este insotita de o cerere:

"Motivele actiunii,

In fapt, subsemnata impreuna cu fratii mei ... am formulat cerere in baza legii 18/1991 pentru reconstituirea dreptului de proprietate in calitate de mostenitori ai defunctului ... Ca urmare a fost intocmit tiltul de proprietate nr. ... pentru suprafata de 1 ha 9016m.
Avand in vedere ca noi partile suntem in indiviziune asupra acestor suprafete de teren solicitam iesirea din indiviziunea in cote legale.
Subsemnata solicit atribuirea terenurilor si obligarea la plata unor sulte catre parati.
Motivez aceasta cerere pe considerentul ca subsemnata am posesia terenurilor, de asemenea, pe terenul intravilan am construit casa, anexe gospodaresti si gradina, iar terenul extravilan este cultivat de subsemnata cu diverse culturi, paratii nemanifestandu-si dorinta de a stapani aceste terenuri.
In drept: art728 c. civ
Probe: acte martori, interogatorii, expertize"

Prima infatisare a fost in octombrie - avocatul matusii a fost bolnav si s-a facut cerere de amanare. S-au prezentat doar fratele 1 (matusa) si sotul meu - fara avocat. Urmatorul termen este in noiembrie.

Cred ca a fost un noroc din partea noastra, faptul ca s-a amanat. Acum avem ceva timp la dispozitie pentru a alege pe cineva sa ne reprezinte.

Mentionez ca nu am depus intampinare.

Ce credeti ca urmareste matusa?
De ce a mers in instanta? (nu ne-a spus niciodata ce vrea, nu ne-a propus nimic)
Cine plateste cheltuielile de judecata ? (este cineva care castiga si cineva care pierde intr-o iesire din indiviziune?)
De ce nu sunt parati toti mostenitorii?
Matusa sustine mereu ca a platit impozitele, este posibil sa le ceara ?
Cat ne va purta prin tribunal acest proces?
Ce sfaturi aveti in alegerea unui avocat?

Va multumesc pentru rabdarea cu care cititi aceste randuri, si va astept cu interes opiniile. Daca este necesar sa mai dau unele date, ma voi interesa si voi raspunde.
Răspuns la discuția Fara bon fiscal, fara pret afisat
va voi tine la curent cu mersul lucrurilor. Va multumesc ptr raspunsuri.
Revin cu o noua problema intampinata in viata de zi cu zi...

Recent am cumparat o rochie dintr-un magazin. Pretul nu era afisat pe absolut nici o rochie. La intrebarea mea mi s-a spus ca este 2000 lei. Am probat, mi-a placut f mult, si am cumparat-o. Nu am primit nimic: bon fiscal, chitanta pt bani, nu mai zic de factura (prietena care m-a insotit este martora ca nu am primit nimic) - eram prea incantata de noua mea achizitie ca sa o mai intreb de bon.

Au trecut 2 saptamani, si iata ca mare imi e mirarea cand am gasit aceeasi rochie la 700 lei, intr-un alt magazin. Nu pot sa trag concluzia decat ca mi-a pus pretul "dupa fata".

In aceste conditii:
- pret neafisat in magazin pe nici unul din produse
- lipsa bonului fiscal
- lipsa unei chitante
- lipsa unei facturi
ce amenzi poate primi detinatorul acestui magazin ?

Bineinteles, nu ma las si fara o sesizare la OPC.
Răspuns la discuția Subventii angajare absolventi
;), pentru a doua intrebare nu mai am nici un dubiu. Nicaieri nu se mentioneaza depsre "prima angajare" ci doar despre absolventi.

Totusi, in situatia mea... angajatorul isi poate recupera acele salarii pe care trebuia sa le ia din momentul in care m-a angajat ?

off topic: Rasfoind forumul am mai descoperit un lucru: angajatilor care sunt scutiti de impozitul pe venit ( - ma incadrez in categoria programatori) li se calculeaza diferit contributia la CNAS, respectiv:

Persoanele care realizează exclusiv venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, au obligaţia plăţii contribuţiei lunare calculate la un salariu de bază minim brut pe ţară.

Totusi, contributia a fost calculata la fel ca si la angajatii ce au salarii impozabile. Se admite acest lucru la un contabil? Cum se poate rezolva - se poate cere recalcularea ?
Răspuns la discuția Subventii angajare absolventi
Multumesc pentru raspuns, dar nu ma lamureste complet.

Eu m-am angajat in decembrie 2007, suntem in iulie 2008, angajatorul mai poate primi aceste salarii, pentru ca m-a angajat ?!

2. Daca absolventul a mai fost angajat cu contracct de munca in perioada de dinainte de absolvire, mai poate fi incadrat in aceasta lege ?
Răspuns la discuția Tva cosmetice comandate pe site
Am fost in aceeasi situatie. Erau niste suplimente nutritive, si la fel mi s-a spus.

Totusi... pentru faptul ca primesti un colet din China - te numesti importator ?!?!
Buna ziua,

Desi am citit legea si mare parte din posturile de aici, privitoare la acest subiect, nu reusesc sa ma lamuresc in ce situatie ma aflu. Va expun problema mea:

Am absolvit in iunie 2007, iar in iulie 2007 am fost admisa la master. Din decembrie 2007 m-am angajat la o microintreprindere. Mentionez ca nu am beneficiat de somaj, si nici nu am depus dosar. Astfel, ma pot incadra la beneficiile acestei legi, atat eu cat si angajatorul?

Va expun mai jos, clarificari/nelamuriri:

SECTIUNEA a 4-a
Categorii de beneficiari
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cautarea unui loc de munca, aflate în una dintre urmatoarele situatii:
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de învatamânt sau dupa satisfacerea stagiului militar;

- ma incadrez sa fiu beneficiar al acestei legi

Art. 17. (2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate în situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca îndeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de învatamânt, în vârsta de minimum 18 ani, care într-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se încadreze în munca potrivit pregatirii profesionale;

- ma incadrez - m-am angajat in termen de 6 luni

Art. 42 (2) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii care, la data solicitarii dreptului, urmeaza o forma de învatamânt.

- conform acestui articol, fiind admisa la master, am pierdut dreptul de a depune dosarul de somaj.

Art. 80. - (1) Angajatorii care încadreaza în munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de învatamânt primesc, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentând un salariu minim brut pe tara în vigoare.

- firma care m-a angajat se poate incadra la acest articol - contractul meu este pe perioada nedeterminata

Art. 82. - În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei institutii de învatamânt se întelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, în conditiile legii, în una dintre institutiile de învatamânt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în conditiile legii.

- am obtinut diploma invatamant superior, de stat

Art. 83. (4) Absolventii pot fi încadrati în conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de învatamânt, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

- termenul nu a fost depasit

Din cate observ, aceste articole referitoare la angajatori, vorbesc despre absolventi si nu someri.

1. Atat eu, cat si firma angajatoare, mai putem beneficia de aceasta lege cu privire la angajarea de proaspat absolventi ?