avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Subventii angajare absolventi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Subventii angajare absolventi

Buna ziua,

Desi am citit legea si mare parte din posturile de aici, privitoare la acest subiect, nu reusesc sa ma lamuresc in ce situatie ma aflu. Va expun problema mea:

Am absolvit in iunie 2007, iar in iulie 2007 am fost admisa la master. Din decembrie 2007 m-am angajat la o microintreprindere. Mentionez ca nu am beneficiat de somaj, si nici nu am depus dosar. Astfel, ma pot incadra la beneficiile acestei legi, atat eu cat si angajatorul?

Va expun mai jos, clarificari/nelamuriri:

SECTIUNEA a 4-a
Categorii de beneficiari
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cautarea unui loc de munca, aflate în una dintre urmatoarele situatii:
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de învatamânt sau dupa satisfacerea stagiului militar;

- ma incadrez sa fiu beneficiar al acestei legi

Art. 17. (2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate în situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca îndeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de învatamânt, în vârsta de minimum 18 ani, care într-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se încadreze în munca potrivit pregatirii profesionale;

- ma incadrez - m-am angajat in termen de 6 luni

Art. 42 (2) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii care, la data solicitarii dreptului, urmeaza o forma de învatamânt.

- conform acestui articol, fiind admisa la master, am pierdut dreptul de a depune dosarul de somaj.

Art. 80. - (1) Angajatorii care încadreaza în munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de învatamânt primesc, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o suma lunara reprezentând un salariu minim brut pe tara în vigoare.

- firma care m-a angajat se poate incadra la acest articol - contractul meu este pe perioada nedeterminata

Art. 82. - În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei institutii de învatamânt se întelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, în conditiile legii, în una dintre institutiile de învatamânt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în conditiile legii.

- am obtinut diploma invatamant superior, de stat

Art. 83. (4) Absolventii pot fi încadrati în conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de învatamânt, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

- termenul nu a fost depasit

Din cate observ, aceste articole referitoare la angajatori, vorbesc despre absolventi si nu someri.

1. Atat eu, cat si firma angajatoare, mai putem beneficia de aceasta lege cu privire la angajarea de proaspat absolventi ?
Cel mai recent răspuns: haragascosmina , utilizator 12:51, 5 Februarie 2014
Numai firma va beneficia de prevederile legii nr.76/2002.
Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Pentru a obtine subventia este necesar sa:
- declarati locul de munca vacant;
- încheiati o conventie cu agentia, pentru care, aveti nevoie de urmatoarele documente:
a) tabel nominal cu absolventii institutiilor de învatamânt încadrati în munca (conform modelului pus la dispozitie de agentie);
b) certificate eliberate de organul competent potrivit dispozitiilor legale, care sa dovedeasca handicapul pentru absolventii din rândul persoanelor cu handicap;
c) actul de identitate al absolventului, în copie;
d) actul (contractul individual de munca) în baza caruia au fost încadrati în munca, în copie;
e) actul de absolvire a institutiei de învatamânt, în copie;
f) declaratia pe proprie raspundere a absolventului ca la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de munca sau de serviciu;
g) declaratie pe proprie raspundere a angajatorului, din care sa rezulte ca posturile pe care au fost încadrati absolventii nu sunt posturi de munca reînfiintate în mai putin de 6 luni de la desfiintarea acestora.
Documentele se depun la Agentia Judeteana pentru ocuparea Fortei de Munca.
Multumesc pentru raspuns, dar nu ma lamureste complet.

Eu m-am angajat in decembrie 2007, suntem in iulie 2008, angajatorul mai poate primi aceste salarii, pentru ca m-a angajat ?!

2. Daca absolventul a mai fost angajat cu contracct de munca in perioada de dinainte de absolvire, mai poate fi incadrat in aceasta lege ?
Nu are relevanta faptul ca a prestat activitatea in baza unui contract individual de munca cu timp partial sau cu norma intreaga de munca.

Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
;), pentru a doua intrebare nu mai am nici un dubiu. Nicaieri nu se mentioneaza depsre "prima angajare" ci doar despre absolventi.

Totusi, in situatia mea... angajatorul isi poate recupera acele salarii pe care trebuia sa le ia din momentul in care m-a angajat ?

off topic: Rasfoind forumul am mai descoperit un lucru: angajatilor care sunt scutiti de impozitul pe venit ( - ma incadrez in categoria programatori) li se calculeaza diferit contributia la CNAS, respectiv:

Persoanele care realizează exclusiv venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, au obligaţia plăţii contribuţiei lunare calculate la un salariu de bază minim brut pe ţară.

Totusi, contributia a fost calculata la fel ca si la angajatii ce au salarii impozabile. Se admite acest lucru la un contabil? Cum se poate rezolva - se poate cere recalcularea ?
Subventia se acorda de la data angajarii , dar avand in vedere ca nu s-a depus actele necesare obtinerii acesteia de la data respectiva este posibil ca subventia sa se acorde de la data incheierii conventiei cu AJOFM.

Daca s-a facut greseli la modul de calcul al salariilor puteti solicita contabilului o recalculare a lor.

Alte discuții în legătură

Retragere master-suma egala cu indemnizatia de somaj CazacuMaria CazacuMaria Buna Ziua! In iulie 2013 am absolvit o facultate si pe data de 30.09.2013 am depus dosarul pentru somaj. Pe 01.10.2013 am incheiat un contract individual de ... (vezi toată discuția)
Cumul indemnizatie de somaj cu salariu miliardar miliardar O prietena este absolventa de facultate, a intrat in somaj, a 2-a luna, iar acum doreste sa se angajeze la o societate, dar nu pe calificarea ei. Intrebarea e ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj solomcarmendamiela solomcarmendamiela Va rog sa imi dati o informatie refeirtoare la cazul inregistrarii la AJOFM, a unui absolvent studii medii promotie 2009 care la interval de 5 zile de la ... (vezi toată discuția)