avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor somaj

Va rog sa imi dati o informatie refeirtoare la cazul inregistrarii la AJOFM, a unui absolvent studii medii promotie 2009 care
la interval de 5 zile de la inregistrarea la somaj, a gasit un loc de munca ( nebeneficiind nici macar ptr. o luna de ajutorul de somaj),dar el fiind inregistrat la agentie , daca in acest caz al angajarii cu carte de munca, dar pe perioada determinata ( cu probabilitatea modificarii perioadei de angajare,in nedeterminata dupa 2 luni),ce facilitati are, in cazul acesta al gasirii unui loc de munca in mai putin de 30 zile de la data inregistrarii la AJOFM?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:45, 5 August 2009
V aprimi somaj pentru cele 5 zile.
Trebuie sa anunte la AJOFM faptul ca se angajeaza.

Ar putea beneficia de anumite sume daca ar avea conract inceheiat pe minim 12 luni de la inceput.

va redau din lg 76/2002

Art. 731. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării.
(2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevăzute la alin. (2) se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
(4) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, avut în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj la care persoanele prevăzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, dacă nu s-ar fi angajat, este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data angajării.
(5) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ;
d) absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).@
Nu va beneficia de indemnizatie de somaj(nici pentru 5 zile), intrucat se afla in perioada de 60 de zile de la absolvire, in care avea obligatia de a se inscrie in evidentele AJOFM. Intrucat contractul de munca este incheiat doar pentru 2 luni, nu poate beneficia de prima descrisa de grace_r.
Daca nu ii va fi prelungit contractul, va putea beneficia de indemnizatie de somaj la expirarea acestuia.
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
pakos, utilizator
pakos,

daca nu are stagiu de cotizare, la expirarea contractului pe 2 luni, nu va avea cum sa obtina indemnizatie de somaj ca provenit din munca, nu?
Iar ca absolvent oare mai primeste indemniztaie de somaj in conditiile in care a a avut un contract de munca?
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevăzute la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale

Posibil ca eu sa ma insel in interpretare.

Ideal ar fi daca ar convinge angajataroul sa ii faca conrtact pe 12 luni.
Grace_r:
Art. 34
(3) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiază de indemnizaţii de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.
Ca urmare, eu consider ca va beneficia de indemnizatie de somaj daca la expirarea celor 60 de zile indeplineste conditiile de mai sus.
va multumesc pentru raspuns,rugandu-va sa imi spuneti,ce inseamna exact " 60 de zile"? se considera 60 de zile de la data absolvirii, adica( 10 iunie 2009),asta insemnand ca pe 10 august 2009 sunt 60 zile,sau 60 zile de la data luarii in evidenta AJOFM, acest lucru fiind in data de 03.08.2009? Deci, cand poate incepe sa ia ajutorul de somaj.
Va multumesc inca odata!

















sau 60 zile de la data inregistrarii la AJOFM

Alte discuții în legătură

Beneficii persoane aflate in evidenta amofm gbranzoi gbranzoi Fiica mea este absolventa a facultatii de medicina. Dupa licenta s-a inregistrat la somaj sector 2. A primit ajutor de somaj pe luna decembrie 2010, iar de la ... (vezi toată discuția)
Somaj absolventi liceu / facultate magnifiq magnifiq Buna ziua! Am si eu o intrebare,in anul 2009 am absolvit liceul si am beneficiat de ajutor de somaj vreme de 2 luni pana cand m-am angajat,conf.legii ar fii ... (vezi toată discuția)
Cumul indemnizatie de somaj cu salariu miliardar miliardar O prietena este absolventa de facultate, a intrat in somaj, a 2-a luna, iar acum doreste sa se angajeze la o societate, dar nu pe calificarea ei. Intrebarea e ... (vezi toată discuția)