avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Activitate Alex3325

Activitate Alex3325

Orice modificare de functiune, chiar daca nu se modifca nimic structural sau nestructural, se face doar cu Certificat de Atestare a Edificarii si cu PVRTL (proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor), care se elibereaza doar daca s-a emis o Autorizatie de Construire pentru schimbare de destinatie.

Procedura autorizarii incepe prin depunerea cererii pentru obtinerea certificatului de urbanism.
Răspuns la discuția Schimbare destinatie cladire
Te contrazic, Certificatul de Atestare a Edificarii si PVRTL sunt obligatorii si se emit in baza unei documentatii DTAC. Se poate face schimbare de destinatie fara A.C. doar in cazul schimbarii de destinatie din locuinta in spatiu comercial fara modificari interioare si structurale, dar nu invers. Orice modificare de functiune, necesita operare in CF, care necesita un PVRTL, care se poate obtine doar in baza unei A.C.
Răspuns la discuția Schimbare destinatie cladire
Veti proceda prin procedura de autorizare pentru schimbare de destinatie.

1. Certificat de urbanism
2. Autorizatie de construire pentru schimbare de destinatie
3. Certificat de Atestare a Edificarii constructiei cu noile dependinte + Proces Verbal de Receptie la Terminarea Lucarilor (obligatoriu la OCPI!!)

Schimbarea de destinatie NU se poate face fara autorizatie de construire!! LA OCPI va va cerer PVRTL care se poate da, doar in baza unei documentatii DTAC.
Răspuns la discuția Schimbare destinatie spatiu
Schimbarea de destinatie al unui spatiu intr-un bloc (construtie colectiva) din locuinta in spatiu cu alta destinatie, se face doar cu autorizatie de construire pentru schimbare de destinatie!!

Cererea pentru autorizatia de construire se va emite pentru TOTI PROPRIETARII TABULARI, care apar inscrisi in extrasul CF al terenului. Exista 2 extrase CF: cel general, cu toti coproprietarii terenului unde e constructia C1 inscrisa, si un extras CF al apartamentului dvs (C1-Uxx). Cererea pentru emiterea autorizatiei de construire se semneaza de dvs., dar aveti obligatia sa atasati ACORDUL NOTARIAL AL ASOCIATIEI DE PROPRIETARI pentru schimbarea de destinatie. Acordul asociatiei de propietari tine locul tuturor coproprietarilor (in loc sa semneze toti, isi da acordul Asociatia de Proprietari).

Mai mult, pe langa acordul notarial al asociatiei de proprietari trebuie sa aveti si acordul notarial al vecinilor direct afectati (sus, jos, stanga, dreapta, spate). Atat timp cat aveti cota parte din teren+constructie, sunteti COPROPRIETAR al constructiei si NU PUTETI FACE DE UNA SINGURA SCHIMBAREA DE DESTINATIE! si aveti nevoie de acordul celorlalti.

Daca nu puteti obtine acest acord, NU aveti dreptul sa faceti nici un fel de amenajari, modificari, transformari cu privire la locuinta/apartament.
Răspuns la discuția Schimbare destinatie
Trebuie sa procedati la legalizarea schimbarii de destinatie din locuinta in salon de infrumusetare. Pentru aceasta:

1. Obtineri certificat de urbanism cu legalizare schimbare de destinatie din locuinta in salon infrumusetare.
2. Obtineti A.C.
3. Obțineti Certificat de Atestare a Edificarii COnstructiei
4. Obtineti extras CF avand intabulat noile functiuni
5. Obtineti Aviz de functionare si autorizatie de Securitate la Incendiu, (detalii [ link extern ] )

NOTA: din pacate Legea 50/1991 nu este exacta cu privire la subtipurile de activitati denumite generic de spatii comerciale. Din punct de vedere al functiunii acestora, exista diferenta intre diferite subdomenii ”spatii comerciale” si implicit, pentru fiecare domeniu de activitate in parte, daca se schimba. trebuie autorizatie de construire pentru schimbare de destinatie: nu sunt la fel urmatoarele tipuri de spatii comerciale: spatiu comercial-magazin/butic vs. farmacie vs. birouri vs. restaurant vs. salon infrumusetare vs.sala de jocuri, etc...functiuni care difera intre ele.

In cazul dvs. ati facut o schimbare de functiune din magazin in salon infrumusetare, 2 lucruri diferite ca activitate. Orice modificare de functiune al unui spatiu comercial trebuie intabulat, si e bine ca sa se specifice CE FEL DE ACTIVITATE ARE ACEL SPATIU COMERCIAL! in extrasul CF. De ex: ”spatiu comercial-salon infrumusetare”
Răspuns la discuția SRL - acordul vecinilor
Buna ziua, pentru locuinte in care sunt mai multi proprietari regula este urmatoarea la schimbare de destinatie:

1. la DTAC, anterior ati depus pentru eliberarea certificatului de urbanism, trebuie sa prezentati printre altele: extras CF cu terenul, unde apar TOTI coproprietarii si extras CF al apartamentului. Autorizatia de construire pentru schimbare de destinatie se va da pentru TOTI proprietarii tabulari care apar in extrasul CF general (al terenului și clădirii), asta ce inseamna? Ca, cererea pentru emiterea autorizatiei de construire, fie se va semna de toti proprietarii, fie doar de dvs. si atasat la DTAC acordul notarial al celorlalti coproprietari din cladire. In cazul blocurilor se va prezenta acord notarial al asociatiei de proprietari si acordul notarial al vecinilor direct afectati (stanga, dreapta, sus, jos, spate) de spatiul comercial.

Daca pe extrasul CF general figureaza doua corpuri de cladiri, iar proprietarii ai acestor 2 corpuri separate sunt la comun, intr-un singur extras CF de teren, trebuie acordul acestora.

LEgea 50/1991 precizeaza, ca, pe langa proprietarii tabulari, trebuie si acordul vecinilor care au parcelele de teren direct invecinate cu terenul dvs. (lateral si posterior). Exceptie, la blocuri unde trebuie acordul asociatiei de proprietari si locatarii apartamentelor direct afectate.

Indiferent de activitatea desfasurata, daca nu este locuinta, functiunea noua, se poate intabula doar cu autorizatie de construire si PVRTL si evident, certificat de edificare.
Răspuns la discuția Schimbare destinatie garaj
Depinde de suprafața din extrasul CF. Intrucat pentru etajare se va tine cont la DTAC de CUT calculat pentru TOATE constructiile de pe teren (intabulate sau neintabulate), este f important ca procentul de utilizare al terenului (CUT) sa se incadreze in reglementarile urmanistice (exemplificate in C.U.). Daca garajul se afla pe limita de proprietate, la DTAC se va prezenta obligatoriu acordul notarial al tuturor vecinilor de pe terenul care are limita cu garajul. La DTAC se vor prezenta ca avize: contract de salubritate, Aviz de Circulatie (creare locuință la etaj si implicit locuri de parcare noi), AViz de la Cultura (daca se afla in zona de protectie sau zona de rezervatie de protectie), Expertiza Tehnica.

Dupa emiterea A.C. se va proceda la depunerea documentatiei pentru eliberarea certificatului de atestare a edificarii, care o data emis de autoritatea locala, veti depune alt dosar la OCPI pentru intabulare. La OCPI, printre altele, trebuie sa aveti si PVRTL in original si P.A.D. intocmit de topograf cu Sc,+ Sd,+ dependintele noii constructii.