avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Activitate gmarba

Activitate gmarba

Va multumesc pentru raspuns!
Deoarece angajatorii la care am lucrat cu contract de prestari de servicii (eu fiind informatician si avand un loc de munca la care eram incadrat cu carte de munca) nu mai exista, nu stiu exact ce fel de contract am avut la ei, adica daca se platea contributia la pensii.
Dar cineva mi-a spus ca abia din martie 2003 contractele de prestari au devenit platitoare de contributii la pensii, si ca urmare pentru perioada1996-2002 in care am lucrat la al doilea servici nu voi beneficia de marirea punctajului de pensie.
Intrebarea mea este: a fost intradevar o lege care face ca abia din martie 2003 sa mi se ia in considerare la calculul pensiei veniturile obtinute la cel de-al doilea servici?
Calculul valorii pensiei se face pe baza contributiilor individuale la CAS. Contributiile de dupa 1.04.2001 sunt centralizate informatic. Contributiile dinainte de 01.04.2001 se calculeaza pe baza salariului de incadrare si a sporurilor permanente din cartea de munca. Exista insa cazuri, in care ma incadrez si eu, in care o persoana a mai fost angajata la un al doilea loc de munca, 4 ore pe zi, timp de cativa ani.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Prin ce documente trebuie sa dovedesc ca am lucrat la un al doilea loc de munca, in perioada 1996-2000 ? Presupun ca veniturile de la acest al doilea loc de munca se iau si ele in considerare la calculul pensiei, nu-i asa?


Va rog sa ma lamuriti intr-o problema legata de dreptul de a primi ajutor de somaj.

Iata cazul mai multor persoane care au fost disponibilizate in urma reducerii de activitate intr-o intreprindere metalurgica.

Dupa mai multi ani de munca o anumita persoana intra in somaj. Primeste ajutor de somaj 4 luni, dupa care isi gaseste un loc de munca, angajarea facindu-se printr-un contract de munca pe perioada nedeterminata. Dupa 3 luni, se fac reduceri de personal in urma reducerii de activitate a companiei l-a care s-a angajat persoana respectiva si astfel persoana isi pierde si acest loc de munca. Din pacate, persoana respectiva nu mai primeste ajutor de somaj in continuare.

Am 2 intrebari:

1)De ce se pierde ajutorul de somaj in acest caz, desi persoana respectiva a lucrat mai mult de 12 luni in ultimele 24 de luni?

2)In ce caz va putea primi din nou ajutor de somaj persoana respectiva?

Va multumesc.
Va multumesc pentru raspuns!
Avand in vedere ca tocmai seful serviciului de impozite si taxe locale (cu care am avut o discutie) a dispus si aprobat calculul noului impozit, cu tot cu penalizari, mai degraba ar trebui sa fac o sesizare decat o cerere, cred eu. In caz ca trebuie sa fac o sesizare, cui trebuie sa o adresez? Este bine daca o adresez secretarului primariei?
Serviciul Taxe si impozite al primariei mi-a comunicat faptul ca s-a recalculat impozitul pe cladirea unde locuiesc si incepand din acest an trebuie sa platesc mai mult. Motivul recalculului a fost acela ca vechiul impozit era calculat pe suprafata interioara a cladirii iar acum calculul s-a facut pe suprafata exterioara (deci inclusiv peretii). In urma acestui recalcul trebuie sa platesc penalizari de intirziere plata in urma cu 5 ani. Intrebarea mea este urmatoarea:
Trebuie sa platesc intradevar aceste penalizari ? Ce vina am eu ca calculul anterior a fost facut numai pe suprafata interioara? Poate fi un motiv ca aplicatia informatica ce face acest calcul aplica automat penalizari pentru 5 ani in urma?
Da, intradevar este ceva legat de al 2-lea razboi mondial.
Este vorba de persoanele nascute inainte de septembrie 1940.
Drepturile banesti sunt de 484 de lei pe luna, si exista persoane care le primesc, in judetul Cluj.
Va cer lamuriri legate de urmatoarele informatii (sa nu zic zvonuri):

Am auzit ca persoanele nascute inainte de 1944 (dar nu sunt foarte sigur de an) pot beneficia de anumite drepturi banesti, am inteles ca patruzeci si ceva de lei pe luna (41?).
Fondurile ar fi de provenienta externa (Germania, Ungaria) dar plata s-ar face prin casa nationala de pensii.
Pe langa aceste drepturi banesti, persoanele respective ar mai beneficia si de alte facilitati cum ar fi: scutirea de impozit pe locuinta, bilete de calatorie gratuite, gratuitati la medicamente, reduceri la plata telefonului fix.

Va rog daca cunoasteti problema sa ma lamuriti si pe mine.

Cu stima,
Arba George


Răspuns la discuția tarife notariale, mostenire
Terenul se afla in extravilan.
Pana acum nu avea valoare, de aceea nu am facut succesiunea, desi tata a decedat de 4 ani. Acum insa, daca vrem sa primim despagubirea, trebuie sa facem succesiunea. Avind in vedere ca au trecut mai mult de 2 ani, pe linga tariful notarului va trebui sa platesc si cei 1% din valoare.
Răspuns la discuția tarife notariale, mostenire
Mutumesc pentru raspuns, imi permit sa mai pun o intrebare importanta.
In cazul meu terenul este preluat de autostrada transilvania. Intimplator sau nu, notarul stie de valoarea despagubirii. Oare va lua in calcul, pentru stabilirea taxelor, valoarea despagubirii sau valoarea din catalog ?


Răspuns la discuția tarife notariale, mostenire
In legatura cu acest subiect imi permit sa pun o noua intrebare:

In cazul mostenirii unei suprafete de teren arabil, la ce valoare se evalueaza terenul? (valoare ce va fi folosita la calculul taxelor si tarifelor).