Bună ziua. Aș dori o părere avizată la următoarele modificări: Prin Lg.107/20.04.2022 s-a modificat art.32 din OG.2/2001 prin aceea că "Plângerea se depune și se soluționează în baza competenței alternative la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul." Întrebarea este: În conținutul PVCC trebuie menționată doar judecătoria pe raza căreia a fost săvârșită contravenția sau și judecătoria pe raza căreia își are domiciliul contravenientul?
M-am lămurit și eu cu lucrătorii din cadrul Seviciului Rutier. Au fost persoane care pe data de 01.02.2022 au dat examenul de redobandire pentru conducere sub influenta băuturilor alcoolice. Totul bine și frumos, au luat oamenii examenul și au plecat acasă știind ca li s-a redus perioada de suspendare la 30 de zile. Surpriza. La 2 zile, adresă acasă cum că nu poate fi redusa perioada de suspendare pentru ca s-a modificat codul rutier. Noi am greșit, acum stăm pe dreapta. Dar pe ei cine îi trage la răspundere pentru greșelile astea?
Depinde de la un județ la altul modul cum depui cererea. La mine a fost în felul următor: am mers cu dovada expirata, am completat cererea de reducere a perioadei de suspendare, am dat examenul, iar după ce l-am promovat mi s-a spus că urmează să stau 60 de zile în loc de 30. Le-am explicat faptul că perioada de suspendare a fost înainte de a fi adoptata noua lege, iar eu au motivat prin faptul că nu are importantă când a fost săvârșită fapta, ci momentul în care a fost depusă cererea de reducere a pedepsei, în cazul meu data de 05.02.2022.
Noile sancțiuni intră în vigoare de la data de 27.02.2022, iar unele articole, printre care și cele referitoare la redobandire, au întrat în vigoare la data de 01.02. Problema ta am intampinat-o și eu. Fiind o contravenție săvârșită înaintea întrării în vigoare a noilor prevederi, mi s-ar fi părut normal să fie aplicate legea din momentul săvârșirii faptei.
Mulțumesc pentru răspuns. Dumnealor au luat în calcul momentul depunerii cererii pentru susținerea examenului de reducere a pedepsei. Deci dacă renunțam la dovada și susțineam examenul in data de 31.01, nu se mai aplicau reglementările din OG 1/2022. Cei de la serviciile rutiere spun că nu e moral, dar e legal.
Bună ziua. În data de 16.01.2022 mi-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h (113 km/h pe sector de drum cu limitare de 50 km/h). Până la data de 31.01.2022 am avut dovada cu drept de circulație, iar astăzi, 05.02.2022 am susținut examenul de reducere a perioadei de suspendare la 30 de zile. Cei de la serviciul rutier au luat în calcul reglementările din Ordonanța nr.1/2022 care modifică OUG. 195/2002, în sensul că mi s-a redus perioada de suspendare de la 90 la 60 de zile. Este normal să fie aplicate reglementările din Ordonanța nr.1/2022, întrata în vigoare la data de 01.02.2022 pentru o fapta din luna ianuarie?