avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Activitate gabriela_iurascu

Activitate gabriela_iurascu

Buna ziua!
Daca un functionar public totalizeaza venit net peste 8000 lei , acesta fiind compus din salariu si spor pentru fonduri europene, care nu este cu caracter permanent, poate beneficia de voucherele de vacanta?
Va multumesc!
Pentru 2023 plafonul CAS ramane in continuare stabilit la 12 salarii minime, nu ca cele de la CASS care coboara la minimul de 6. Dividendele sunt exceptate de la plata CAS. As dori confirmarea dvs.
Multumesc!
Buna ziua!
O persoana obtine venituri din activitati independente de pe un PFA, dar si dividende din profitul unui srl.
Pentru aceste venituri datoreaza CAS si CASS in conditiile in care este si salariat? Care e modalitatea de calcul?
Va multumesc!
Din paxate ANPC spune ca nu este cadru legal pentru aceste avertizari privind pericolele in incinta spatiilor publice.
Va multumesc pentru pormptitudine!
Ma puteti ajuta va rog cu cadrul legal exact unde este specificat ca normele de securitate sunt aplicabile si pentru clienti sau vizitatori.
Nu sunt in domeniu si nu stiu unde sa gasesc . Este un articol in una din legile mentionate mai sus care se refera la acest aspect?
Multumesc mult pentru suport!
Buna ziua! Ati rezolvat ceva legat de accident?

Marian GCT a scris:

Bună ziua! Ieri 01.11.2021, la ieșirea dintr-un magazin, în condițiile de umezeală (după ploaie) am alunecat pe treptele magazinului și am căzut lovindu-mă destul de rău la spate, în zona bazinului și a omoplatului stâng . Menționez că toată structura era placată cu gresie de interior (lucioasă). Aș dori să-mi spuneți dacă pot ridica pretenții de despăgubire din partea patronului. Vă mulțumesc anticipat!

Buna ziua! si cand e vorba de clienti si nu de lucratori care e cadrul legal?
Multumesc!
Buna ziua, referitor la aceste norme mentionate de dumnwavoastra, puteti indica mai exact care e cadrul legal pentru incadrarea la ,, vatamare corporala din culpa;"? In anul 2021 am avut si eu un incident dintr-o alunecare la intrarea in incinta unui magazin, soldat cu o fractura cu deplasare a ambelor oase la piciorul stang.
Va multumesc pentru suport!

Qubik a scris:

După opinia mea, lucrurile stau cam așa: este vorba de ”vătămare corporală din culpă”
În vechiul CP, persoanele juridice nu puteau fi acuzate penal și ca atare nu aveau răspundere penală.
Conform NCP persoanele juridice pot răspunde penal.
În mod normal normele ISSM prevăd ca unei persoane care nu este angajat al societății comerciale dar căreia i se permite accesul pe teritoriul acelei societăți, să i se facă un instructaj și să i se asigure un echipament de protecție. În cazul unui magazin, condițiile pe care societatea i le asigură angajatului trebuie să fie aceleași ca și pentru angajați.
La acest punct, un specialist in legislația ISSM poate oferi un răspuns competent.
În zona unde s-a produs accidentul exista o persoană care conform fișei postului trebuia să asigure curățenia. Prin neglijență și inacțiune s-au creat condiții care au favorizat producerea accidentului.
Așa cum primăriile pot fi date în judecată și răspund penal și civil pentru accidentele care se produc datorită carosabilului deteriorat așa și magazinele ar trebui să poarte răspunderea pentru condiții improprii în zonele de acces a publicului.
La noi încă sunt goluri în legislație în acest domeniu.
Oplângere penală scrisă corect cred că v-ar putea ajuta.