Taxa autorizatie de construire. HCL care adauga la lege? Conform L 227/215 Codul fiscal, taxa pentru emiterea autorizatiei de construire cladire rezidentiala este de 0,5% din valoarea investitiei. Se poate ca printr-o hotarare a consiliului local, sa se conditioneze eliberarea autorizatiei, de plata suplimentara a unei "taxe speciale pentru intretinerea si repararea strazilor" de 1% dei valoarea investitiei? HCL este din aprilie 1998. Se poate contesta HCL?
Buna ziua. Intentionez sa contest in instanta o hotarare a comitetului director al Directiei Silvice Ilfov prin care s-a stabilit o taxa de 1000 lei pt. eliberarea unui aviz necesar autorizatiei de construire. Am solicitat informatii conf. legii 544 privind modul de stabilire a taxei. Raspuns neconcludent si ca informatiile nu sunt de interes public. Am facut reclamatie administrativa. Trebuie sa deschid doua actiuni separate, una ia baza legii 544 si alta in baza legii contenciosului administrativ sau o singura actiune si se conexeaza? Care este/sunt instanta/instantele competente? Cum ar fi mai bine sa procedez: sa deschid actiune in instanta si apoi sa platesc taxa, urmand sa recuperez banii in cazul in care castig, sau sa achit taxa si apoi sa contest in instanta? Daca intai achit taxa si apoi castig in instanta sunt despagubit retroactiv?. Sunt cumva presat de data de expirare a certificatului de urbanism in baza caruia trebuie sa depun toata documentatia pt. autorizatia de construire.
Multumesc anticipat.
Taxa ABERANTA de 1000 lei fara TVA perceputa de un Ocol Silvic pt. un aviz de principiu ???
Am un certificat de urbanism pentru construirea unei locuinte in jud. Ilfov, prin care trebuie sa obtin si avizul Garzii Forestiere. Am solicitat prin e-mail ce acte trebuie sa depun si mi s-a raspuns ca documentatia este cea prevazuta in art 51 din OM 694/2016, trebuie completata o declaratie tip si nu se percepe nicio taxa. Printre documentele prevazute in art. 51 este si un aviz din partea structurii teritoriale, respectiv Ocolul Silvic. Am transmis si Ocolului Silvic toate actele necesare, copie CI, dovada proprietatii asupra terenului, certificatul de urbanism, ridicarea topografica in coordonate strreo 70, memoriul de arhitectura si declaratia. Am fost contactat telefonic de un reprezentant al OS care mi-a comunicat ca trebuie sa vina la fata locului si trebuie sa achit o taxa de 500 lei. Am cerut prin e-mail sa mi se indice in ce baza legala se percepe aceasta taxa. Mi s-a raspuns ca baza este Hotararea Nr. 13/06.04.2020 a Comitetului Director al Directiei Silvice Ilfov si taxa este de 1000 lei fara TVA. La solicitarea de a mi se transmite respectiva hotarare raspunsul a fost ca este un document cu circuit intern si nu mi-l pot transmite. Am transmis o petitie atat la Romsilva cat si la DS Ilfov. In raspunsul de la DS Ilfov NU mi se transmite hotararea nr. 16/06.04.2020, dar se precizeaza ca pentru orice activitate care genereaza costuri si nu presupune administrarea fondului forestier, asa cum este avizul solicitat de mine, Comitetul Director al DS Ilfov a stabilit suma de 1000 lei fara TVA. Directiile Silvice sunt unitati teritoriale FARA PERSONALITATE JURIDICA, sub directa conducere a Directorului General Romsilva.
Intrebari:
Poate fi DS Ilfov platitor de TVA? Elibereaza factura pentru aviz si pentru ce serviciu? Pentru stabilirea taxei nu trebuia o nota de fundamentare/ un referat? Cum s-a stabilit/cuantificat taxa de 1000 lei?
Cum si unde pot contesta aceasta taxa aberanta?
P.S. Un examen CT costa sub 1000 lei, la fel un bilet de avion pana la Viena!!!