avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandru Coparca

Activitate Alexandru Coparca

Buna ziua,

Sunt codebitor intr-un credit unde debitorul a beneficiat de toată suma. De 2 ani de zile am poprire la banca din cauza asta iar acum din ce observ datoria a fost mutată de la banca de unde au fost împrumutați banii(brd) la kruk. As vrea sa achit eu suma restanta(doar ca nu știu cum, la executor sau la kruk, un sfat ar fi binevenit) și după as dori sa îmi recuperez banii de la debitor doar ca iar nu știu cum. Un sfat cu pași clar mi-ar fi de mare ajutor. Mulțumesc mult in avans,
O zi faină!
Răspuns la discuția Poprire - Schimbare Angajator
Ce anume inseamna calea regresului? Puteti sa imi dati mai multe detalii va rog?
Asta trebuie facut in timpul popririi sau dupa ce se termina? Cum e de preferat?

Multumesc pentru raspuns!

trandafir2 a scris:

Va gasesc ei, nu va faceti dvs griji,
ideea este ca aveti calea regresului impotriva adevaratului debitor.

Buna ziua,

Va cer o informatie in legatura cu urmatoarea situatie:
Un amic a imprumutat o suma de bani de la banca si nu a mai platit ratele. Eu fiind codebitor, am ajuns sa mi se faca poprire pe cont(33%). Poprirea a fost facuta direct la angajator, nu la banca. Intre timp, eu mi-am schimbat jobul, implicit angajatorul.

Poprirea exista la banca(pe cont), dar in ultima luna am incasat salarul full(cei 33% pentru poprire nu au fost alocati executorului). In situatia de fata, nu pot sa zic decat ca mi-ar conveni ca cel care a imprumutat banii sa-si plateasca in continuare datoria(prin poprire) si mie sa nu mi se mai ia bani lunar(cei 33%).

Intrebarea mea este: legal, pot fi acuzat ca nu am anuntat executorul pentru schimbarea angajatorului? E ok sa merg in continuare fara sa anunt nimic? Ar trebui el sa se autosesizeze? Mentionez ca eu nu am beneficiat de nici un ban din imprumut si pana acum am platit pentru amicul meu pe care va trebui sa il actionez oricum in instanta pentru a-mi recupera suma platita.

Astept cu interes un raspuns,
Va multumesc in avans,
O zi frumoasa!
Buna ziua,

Sunt intr-o situatie dificila si sper sa gasesc o solutie prin intermediul comunitatii;
Acum ceva ani, am fost naiv si am ajutat un amic sa obtina un imrpumut, eu avand titulatura de codebitor. El a luat toti banii cu obligatiunea de a plati lunar rata catre banca. S-a ajuns in punctul in care banca a pus popriri pe ambele salarii (al meu si al amicului, 33%). Dupa calculele mele, ar mai fi cam 10 luni de achitat, dar am cateva intrebari si sper sa ma ajutati cu un raspuns:
1. Executorul imi zice de fiecare data suma restanta, dar imi spune ca nu e actualizata(din cauza dobanzilor aferente care se acumuleaza luna de luna). Cam cat anume pot fi aceste dobanzi si cum se calculeaza ele?
2. Amicul meu nu are de unde sa imi inapoieze banii, si nu vad de unde ar avea nici in viitor. Pot sa imi recuperez banii in instanta, actionand un proces impotriva lui pentru a-mi recupera toata suma achitata in urma popririlor aplicate pe salarul meu? Daca da, ce implica un astfel de proces, cand ar fi bine sa il incep (inainte de achitarea creditului integral sau dupa), si cam cat poate dura?

Multumesc in avans pentru raspunsuri,
Nu sunt in tema cu aceste lucruri, de aia as aprecia sinceritatea,
O zi frumoasa!
Răspuns la discuția Poprire - codebitor
Va multumesc pentru raspunsul rapid si la subiect;

Executorul poate ridica poprirea mea(a codebitorului) daca este anuntat de catre debitor ca s-a angajat si ca isi asuma plata in continuare a obligatiilor financiare asupra bancii?
Buna ziua,

Sunt intr-o situatie critica si sper sa gasesc o cale in urmatoarea situatie:
Am ajutat un amic acum ceva timp(apraope 3 ani in ruma) sa obtina un credit(el a beneficiat de tot creditul). Eu sunt doar codebitor(asa apare trecut in acte,eu stiam ca sunt girant, am avut o surpriza in legatura cu acest lucru), creditul este pe numele lui. Intrucat nu ma pricep in astfel de situatii(eu nu am vreun credit pe numele meu si nici nu am fost implicat in astfel de procese), nu am bagat de seama ca se poate ajunge aici, si de fiecare data cand banca ma suna sa imi spuna ca nu s-a platit rata si sunt restante, eu luam legatura cu amicul in cauza si ii aduceam la cunostinta, el doar linistindu-ma ca stie, ca o sa le plateasca si tot asa.
S-a ajuns destul de departe cu acest credit, si anume la executare silita. Din salarul meu, s-a facut o poprire de 1/3, iar acum eu platesc in fiecare luna acesti bani catre banca. Amicul meu tot insista sa mai am rabdare si ca situatia se va rezolva dar m-am cam saturat de acest "dus cu zaharelul" (de cand a inceput poprirea de 5 luni nu am vazut nici un ban inapoi) si as dori sa va intreb ce pot face in aceasta situatie?

As vrea sa scap de acest chin financiar si psihologic, a inceput sa ma streseze foarte tare, sa nu mai dorm noptile, sa imi cada parul etc.

Cu vorba buna nu cred ca o voi rezolva vreodata, deci ce as putea face pe baza legilor sau cum as putea sa ies din aceasta situatie pe cale legala,juridica etc?

Mentionez un lucru important: amicul meu din cauza pandemiei a ramas si fara job, dar acum de o luna de zile s-a reangajat. Intrebarile mele sunt multe, dar nu vreau sa va pierd timpul cu disperarea mea. As vrea doar sa stiu daca el are poprire ca si mine sau daca eu pot scapa de poprire in vreun fel sau daca stiti voi alta solutie.

Astept cu nerabdare un raspuns cu o solutie,
Multumesc mult!!!
Am înțeles . Inculpatul momentan nu are job, e în căutare...deci slabe șanse să fac ceva in instanta acum. Dar în cazul în care el se angajează, va avea și el poprire (1/3 din salar)? Sau doar eu voi continua sa cotizez?

Repet, spre rușinea mea, nu știu legile și nu m-am interesat înainte să mă bag in aceasta situație, am mers pe încredere, dar se pare că nu toți oamenii sunt drepți!

Dapix a scris:

Nu puteți scăpa de executarea silită. Odată pornită executarea silita, veți avea poprire pe venituri până la achitarea integrală a creanței. V-ați asumat singur garanția că veți plăti creditul dacă titularul devine insolvabil.
În situația prezentă creditul trebuie plătit de titular sau de girant/giranți.

Dar mai apoi când amicul rău platnic va avea bunuri mobile și imobile sau va avea salariu, vă veți putea îndrepta împotriva lui cu acțiune în instanță pentru a vă recupera banii. Teoretic, legea vă permite să vă recuperați de la rău platnic banii, însă practic trebuie să aveți de unde.

Buna ziua,

Sunt intr-o situatie critica si sper sa gasesc o cale in urmatoarea situatie:
Am ajutat un amic acum ceva timp(cam 2 ani de zile) sa obtina un credit(el a beneficiat de acest credit). Eu sunt doar girant, creditul este pe numele lui. Intrucat nu ma pricep in astfel de situatii(eu nu am vreun credit pe numele meu si nici nu am fost implicat in astfel de procese), nu am bagat de seama ca se poate ajunge aici, si de fiecare data cand banca ma suna sa imi spuna ca nu s-a platit rata si sunt restante, eu luam legatura cu amicul in cauza si ii aduceam la cunostinta, el doar linistindu-ma ca stie, ca o sa le plateasca si tot asa.
S-a ajuns destul de departe cu acest credit, si anume la executare silita. Din salarul meu, s-a facut o poprire de 1/3, iar acum eu platesc in fiecare luna acesti bani catre banca. Amicul meu tot insista sa mai am rabdare si ca situatia se va rezolva dar m-am cam saturat de acest "dus cu zaharelul" (de cand a inceput poprirea de 3 lun nu am vazut nici un ban inapoi) si as dori sa va intreb ce pot face in aceasta situatie?

As vrea sa scap de acest chin financiar si psihologic, a inceput sa ma streseze foarte tare, sa nu mai dorm noptile, sa imi cada parul etc.

Cu vorba buna nu cred ca o voi rezolva vreodata, deci ce as putea face pe baza legilor sau cum as putea sa ies din aceasta situatie pe cale legala,juridica etc?

Astept cu nerabdare un raspuns cu o solutie,
Multumesc mult!!!