ralu-78 a scris:
Tot eu sunt! Ma intreb si eu acu' dupa ce am citit ce ati scris, daca eu nu am primit nimic desi ei spun ca au trimis o multime de notificari si somatii, putea fi intrerupta prescriptia?:-/ M-am cam speriat:(
Dupa cum bine a precizat
abcdeadi , somatia de plata (ca si act incepator de executare) nu intrerupe prescriptia extinctiva.
Dar, pentru ca
ralu-78 sa poata intelege discutia voi face unele precizari: astfel, in situatia d-voastra, pentru a putea fi obligata la plata unei eventuale datorii trebuie parcursi
doi pasi.
In primul rand, EOS KSI-ul trebuie sa va dea in judecata (iar apoi hotararea sa ramana definitiva) pentru a putea obtine concursul statului spre a fi recunoscuta ca valabila respectiva datorie. Abia apoi urmeaza
al doilea pas si anume punerea in executare a respectivei hotarari.
Avand in vedere cele anterior expuse, prescriptia extinctiva poate opera in ambele faze (si la fel, poate fi susceptibila de suspendare sau intrerupere). Cu alte cuvinte, daca in termen de 3 ani de la data scadentei ultimei facturi, EOS-ul nu introducere o cerere de chemare in judecata, nu isi va mai putea realiza creanta (in afara cazului cand d-voastra de buna voie, faceti plata, ulterior implinirii termenului de 3 ani). Dupa ce EOS-ul a obtinut o hotarare de condamnare, va incepe sa curga un alt termen de prescriptie: termenul de a cere executarea silita.
Printre
asemanari, se afla si durata termenului - 3 ani.
Ca si
deosebire, putem evidentia cauzele de intrerupere: in cazul termenului de a cere pronuntarea unei hotarari judecatoresti favorabile, sunt 2 situatii [art.16 lit.a) si b) din Decretul 167/1958]: a)
recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie facuta de cel in favoare caruia curge termenul si b)
introducerea unei cereri de chemare in judecata. In cazul prescrierii dreptului de a cere executarea silita, sunt alte cauze de intrerupere a termenului. Una dintre ele este prevazuta chiar de litera c) din acest art. 16 (
precriptia se intrerupe printr-un act incepator de executare). Dar, cauzele de intrerupere ale termenului, sunt prevazute si de art. 405 indice 2, C. proc. civ. (sunt prevazute 6 cauze). Una dintre acestea este si intreruperea "
pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare". De asemenea art. 387 C. proc. civ. califica somatia ca si act de executare silita.
In concluzie, nu se poate vorbi de act de executare in afara fazei procesuale a executarii silite. Orice somatie sau instiintare de plata efectuata anterior ramanerii definitive unei hotarari judecatoresti nu poate fi calificata ca si act intrerupator a termenului de prescriptie.